Hobotnica u čistilištu

Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 4 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 tanko narezan crveni luk
  • 1 sitno isjeckan režanj češnjaka
  • 1 čajne žličice sušenih pahuljica čilija (stavite koliko možete podnijeti!)
  • 1 kg hobotnice
  • 200 ml crnog vina
  • 200 ml vode pahuljice soli
  • grubo narezan peršin ravnih listova za ukras
  • hrskavi kruh za posluživanje

Priprema

  • 1. Zagrijte ulje u velikoj, dubokoj tavi na srednjoj temperaturi, dodajte luk i kuhajte dvije minute ili dok ne omekša.
  • 2. Dodajte češnjak i pahuljice čilija pa kuhajte još 1-2 minute.
  • 3. Dodajte hobotnicu i pržite 2-3 minute pa ulijte vino i kuhajte 1-2 minute ili dok alkohol ne ispari.
  • 4. Dodajte vodu i smanjite temperaturu da jelo lagano vrije. Zatim poklopite poklopcem i kuhajte na niskoj temperaturi 1-1,5 h ili dok mlada hobotnica ne omekša.
  • 5. Kušajte da provjerite je li dovoljno slano i dodajte sol po potrebi.
  • 6. Ukrasite narezanim peršinom i poslužite vruće s komadima kruha koje ćete umakati u taj veličanstveni umak!
  • 7. Koristite se malenim oštrim nožem da biste očistili mladu hobotnicu. Rasporite glavu hobotnice. Izvadite iznutrice i vrećicu s crnilom. Isperite hladnom vodom da biste uklonili pijesak. Nježno gurnite palce kroz sredinu tijela hobotnice kako biste izvadili kljun.

Povezani recepti

Vidi sve