Stavite hobotnicu u vatrostalnu posudu i kuhajte lagano, dok tekućina ne ispari. Prekrijte poklopcem i kuhajte oko sat vremena na srednje jakoj vatri.

Povremeno provjeravajte je li tekućina isparila, dodajte 200ml vode i smanjite plamen.

Napravite dresing spajanjem svih sastojaka. Stavite sa strane.

Zagrijte ulje u teškoj vatrostalnoj posudi na jakoj vatri. Kad se ulje počne dimiti, ubacite luk, đumbir, peršin i promiješajte. Kad luk zamiriši, dodajte vino i pokrijte 2 minute.

Maknite poklopac i nakon što se sve školjke otvore, izvadite ih.

Uklonite i bacite jednu polovicu svake školjke, tako da meso ostane u preostaloj školjci.

Provjerite je li hobotnica kuhana, tako da je ubodete oštrim vrhom noža u deblji kraj kraka. Trebalo bi malo popustiti, ali i dalje ostati čvrsto.

Uklonite krakove i narežite ih ukoso na tanke komadiće.

Stavite školjke , narezanu hobotnicu i nasjeckani vlasac u zdjelu i dodajte 2 žličice dresinga po porciji. Iscijedite malo soka od limete. Dobro promiješajte.

Umiješajte 1 malu šaku udon tjestenine u mješavinu školjki i hobotnice i dobro promiješajte.

 

Servirajte tako da malu hrpu tjestenine stavite u zdjelu i dodate hobotnicu i školjke. Ukrasite prženim sezamovim sjemenkama i preostalim vlascem.

Sastojci

  • 1 cijela hobotnica, s očišćenom glavom (otprilike 1,5 kg)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2cm velik komad đumbira, sitno nasjeckan
  • pola svežnja peršina, nasjeckan
  • 24 školjki, 3-6 sati natopljene u slanoj vodi
  • 200ml bijelog vina
  • pola svežnja vlasca, sitno nasjeckan
  • 2 limete
  • 1 paketić organske udon tjestenine, kuhana
  • 2 žličica prženih sezamovih sjemenki
  • Dresing
  • pola svežnja korijandera, natrgan
  • 100 g zlatnog sirupa
  • 75 ml sezamovog ulja
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 75 ml balzamičnog octa
  • 1 čili, bez sjemenki i nasjeckan

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve