Hobotnica sa školjkama i salatom od udon tjestenine
Recept iz: Peter Kuruvita
Stavite hobotnicu u vatrostalnu posudu i kuhajte lagano, dok tekućina ne ispari. Prekrijte poklopcem i kuhajte oko sat vremena na srednje jakoj vatri.
Povremeno provjeravajte je li tekućina isparila, dodajte 200ml vode i smanjite plamen.
Napravite dresing spajanjem svih sastojaka. Stavite sa strane.
Zagrijte ulje u teškoj vatrostalnoj posudi na jakoj vatri. Kad se ulje počne dimiti, ubacite luk, đumbir, peršin i promiješajte. Kad luk zamiriši, dodajte vino i pokrijte 2 minute.
Maknite poklopac i nakon što se sve školjke otvore, izvadite ih.
Uklonite i bacite jednu polovicu svake školjke, tako da meso ostane u preostaloj školjci.
Provjerite je li hobotnica kuhana, tako da je ubodete oštrim vrhom noža u deblji kraj kraka. Trebalo bi malo popustiti, ali i dalje ostati čvrsto.
Uklonite krakove i narežite ih ukoso na tanke komadiće.
Stavite školjke , narezanu hobotnicu i nasjeckani vlasac u zdjelu i dodajte 2 žličice dresinga po porciji. Iscijedite malo soka od limete. Dobro promiješajte.
Umiješajte 1 malu šaku udon tjestenine u mješavinu školjki i hobotnice i dobro promiješajte.
Servirajte tako da malu hrpu tjestenine stavite u zdjelu i dodate hobotnicu i školjke. Ukrasite prženim sezamovim sjemenkama i preostalim vlascem.
Sastojci
- 1 cijela hobotnica, s očišćenom glavom (otprilike 1,5 kg)
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2cm velik komad đumbira, sitno nasjeckan
- pola svežnja peršina, nasjeckan
- 24 školjki, 3-6 sati natopljene u slanoj vodi
- 200ml bijelog vina
- pola svežnja vlasca, sitno nasjeckan
- 2 limete
- 1 paketić organske udon tjestenine, kuhana
- 2 žličica prženih sezamovih sjemenki
- Dresing
- pola svežnja korijandera, natrgan
- 100 g zlatnog sirupa
- 75 ml sezamovog ulja
- 100 ml maslinovog ulja
- 75 ml balzamičnog octa
- 1 čili, bez sjemenki i nasjeckan
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom