Havajski poke s rižom
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 1 šalica bijele riže kratkog zrna, dobro isprane i ocijeđene
- 1 šalica vode
- 2 žlice rižinog octa
- 1 1/2 žličica šećera
- 2 žlice tamarija ili umaka od soje
- 4 žličice limunovog soka
- 4 žličice mirina
- 1 žličica ljute paste od češnjaka i čilija
- 1 žličica sitno naribanog svježeg đumbira
- 1 žličica tamnog sezamovog ulja (od prepečenih sezamovih sjemenki)
- 2 manja mlada luka, sitno nasjeckana
- 2 šalice kockica žutoperajne tune (kvalitete za sushi)
- prepečene sjemenke bijelog sezama
- grančice korijandra
- tanke trakice mrkve
- tanke ploške avokada
- ploške crvenog daikona
- zrna mlade soje (edamame)
- tanke ploške krastavca
- furikake (japanska mješavina začina s algama)
- prepečeni oraščići kukuija
Priprema
- 1. Rižu istresite u posudu kuhala za rižu i prelijte vodom. Odaberite odgovarajući program i kuhajte je 30 minuta ili dok riža ne upije vodu i omekša. Tijekom kuhanja ne miješajte rižu jer ćete osloboditi škrob, koji će je slijepiti. Kuhanu rižu izvadite iz kuhala i ostavite 10 minuta odležati.
- 2. U maloj zdjelici miješajte ocat, šećer i prstohvat soli dok ne otopite šećer. Rižu premjestite u veliku zdjelu. Toplu rižu prelijte smjesom octa pa je laganim miješanjem posve obložite i razbijte grudice. Uz povremeno je miješanje ostavite još 5 minuta odležati, dok je gotovo posve ne ohladite. Rižu do posluživanja možete prekriti vlažnom kuhinjskom krpom.
- 3. U međuvremenu napravite marinadu: u manjoj zdjelici sjedinite tamari ili umak od soje, limunov sok, mirin, ljutu pastu od čilija, đumbir, sezamovo ulje i mladi luk. Tunu neposredno prije posluživanja u srednje velikoj zdjeli obložite marinadom.
- 4. Na dno zdjelice za posluživanje rasporedite rižu, u središte nagomilajte mariniranu tunu pa ih pospite sjemenkama sezama.
- 5. Poke nadogradite dodacima po želji. Upotrebljavate li oraščiće kukuija, sitno ih naribajte po vrhu prije nego što poslužite poke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom