Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1 šalica bijele riže kratkog zrna, dobro isprane i ocijeđene
  • 1 šalica vode
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 1/2 žličica šećera
  • 2 žlice tamarija ili umaka od soje
  • 4 žličice limunovog soka
  • 4 žličice mirina
  • 1 žličica ljute paste od češnjaka i čilija
  • 1 žličica sitno naribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica tamnog sezamovog ulja (od prepečenih sezamovih sjemenki)
  • 2 manja mlada luka, sitno nasjeckana
  • 2 šalice kockica žutoperajne tune (kvalitete za sushi)
  • prepečene sjemenke bijelog sezama
  • grančice korijandra
  • tanke trakice mrkve
  • tanke ploške avokada
  • ploške crvenog daikona
  • zrna mlade soje (edamame)
  • tanke ploške krastavca
  • furikake (japanska mješavina začina s algama)
  • prepečeni oraščići kukuija

Priprema

  • 1. Rižu istresite u posudu kuhala za rižu i prelijte vodom. Odaberite odgovarajući program i kuhajte je 30 minuta ili dok riža ne upije vodu i omekša. Tijekom kuhanja ne miješajte rižu jer ćete osloboditi škrob, koji će je slijepiti. Kuhanu rižu izvadite iz kuhala i ostavite 10 minuta odležati.
  • 2. U maloj zdjelici miješajte ocat, šećer i prstohvat soli dok ne otopite šećer. Rižu premjestite u veliku zdjelu. Toplu rižu prelijte smjesom octa pa je laganim miješanjem posve obložite i razbijte grudice. Uz povremeno je miješanje ostavite još 5 minuta odležati, dok je gotovo posve ne ohladite. Rižu do posluživanja možete prekriti vlažnom kuhinjskom krpom.
  • 3. U međuvremenu napravite marinadu: u manjoj zdjelici sjedinite tamari ili umak od soje, limunov sok, mirin, ljutu pastu od čilija, đumbir, sezamovo ulje i mladi luk. Tunu neposredno prije posluživanja u srednje velikoj zdjeli obložite marinadom.
  • 4. Na dno zdjelice za posluživanje rasporedite rižu, u središte nagomilajte mariniranu tunu pa ih pospite sjemenkama sezama.
  • 5. Poke nadogradite dodacima po želji. Upotrebljavate li oraščiće kukuija, sitno ih naribajte po vrhu prije nego što poslužite poke.

Povezani recepti

Vidi sve