Havajski poke s rižom
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 1 šalica bijele riže kratkog zrna, dobro isprane i ocijeđene
- 1 šalica vode
- 2 žlice rižinog octa
- 1 1/2 žličica šećera
- 2 žlice tamarija ili umaka od soje
- 4 žličice limunovog soka
- 4 žličice mirina
- 1 žličica ljute paste od češnjaka i čilija
- 1 žličica sitno naribanog svježeg đumbira
- 1 žličica tamnog sezamovog ulja (od prepečenih sezamovih sjemenki)
- 2 manja mlada luka, sitno nasjeckana
- 2 šalice kockica žutoperajne tune (kvalitete za sushi)
- prepečene sjemenke bijelog sezama
- grančice korijandra
- tanke trakice mrkve
- tanke ploške avokada
- ploške crvenog daikona
- zrna mlade soje (edamame)
- tanke ploške krastavca
- furikake (japanska mješavina začina s algama)
- prepečeni oraščići kukuija
Priprema
- 1. Rižu istresite u posudu kuhala za rižu i prelijte vodom. Odaberite odgovarajući program i kuhajte je 30 minuta ili dok riža ne upije vodu i omekša. Tijekom kuhanja ne miješajte rižu jer ćete osloboditi škrob, koji će je slijepiti. Kuhanu rižu izvadite iz kuhala i ostavite 10 minuta odležati.
- 2. U maloj zdjelici miješajte ocat, šećer i prstohvat soli dok ne otopite šećer. Rižu premjestite u veliku zdjelu. Toplu rižu prelijte smjesom octa pa je laganim miješanjem posve obložite i razbijte grudice. Uz povremeno je miješanje ostavite još 5 minuta odležati, dok je gotovo posve ne ohladite. Rižu do posluživanja možete prekriti vlažnom kuhinjskom krpom.
- 3. U međuvremenu napravite marinadu: u manjoj zdjelici sjedinite tamari ili umak od soje, limunov sok, mirin, ljutu pastu od čilija, đumbir, sezamovo ulje i mladi luk. Tunu neposredno prije posluživanja u srednje velikoj zdjeli obložite marinadom.
- 4. Na dno zdjelice za posluživanje rasporedite rižu, u središte nagomilajte mariniranu tunu pa ih pospite sjemenkama sezama.
- 5. Poke nadogradite dodacima po želji. Upotrebljavate li oraščiće kukuija, sitno ih naribajte po vrhu prije nego što poslužite poke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara
Recepti Lora i Stoyan
Afganistanska salata