Hanojske hrskave rolice sasalatom od rižinih rezanaca (bun nem ran)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 40 g suhih gljiva judino uho
- 40 g staklenih rezanaca
- 1 jicama, oguljena i narezana na prutiće
- 200 g mljevene svinjetine
- 200 g svježe kuhanog mesa raka, natrganog
- 1/2 glavice luka, sitno nasjeckanog
- 1 žlica šećera
- 2 žličice morske soli
- 2 žličice mljevenog bijelog papra
- 1 žlica ribljeg umaka
- 20 sušenih listova rižinog papira (promjera 20 cm)
- 1 bjelanjak, lagano umućen
- biljno ulje, za prženje
- 500 g kuhanih rižinih rezanaca vermicelli
- 1 velika šaka listova perile
- 1 velika šaka listića metvice
- 1 velika šaka listića vijetnamske metvice
- 250 ml umaka nuoc cham
- 3 žlice pržene ljutike
- 3 žlice prženog kikirikija
- Vrijeme namakanja: 20 minuta
Priprema
- 1. Gljive stavite u zdjelu, prelijte vodom i namačite 20 minuta pa ocijedite i narežite na tanke prutiće. Staklene rezance 20 minuta namačite u vodi pa ih ocijedite i narežite na duljinu od 4 cm.
- 2. Prutiće jicame smjestite u gazu pa iscijedite i bacite sok.
- 3. U velikoj zdjeli pomiješajte gljive, staklene rezance, jicamu, svinjetinu, meso raka, luk, šećer, morsku sol, bijeli papar i riblji umak.
- 4. Smjesu miješajte 10 minuta ili dok vam se ne umore ruke.
- 5. S rižinim papirom radite list po list. Kratko ga uronite u veliku posudu tople vode (ili premažite vrlo vlažnom krpom) pa premjestite na radnu površinu.
- 6. Zagrabite žlicu i pol smjese pa je nanesite na donji rub rižinog papira. Presavijte krajeve papira tako da se preklope u središtu.
- 7. Nadjev uvijte u lijepu čvrstu rolicu pa rub zalijepite bjelanjkom. Postupak ponavljajte dok ne nadjenete sve rižine papire.
- 8. U wok ulijte ulje i zagrijte ga na 180 °C. Spremno je kada ubačen komadić kruha porumeni za 15 sekundi.
- 9. Rolice pržite u tri navrata po 6 minuta ili dok lagano ne porumene i postanu hrskave.
- 10. Rižine rezance rasporedite u 4-6 zdjelica pa pospite nasjeckanim začinskim biljem, a na vrh smjestite narezane kolutiće rolica.
- 11. Svaku zdjelicu prelijte s 2 žlice umaka nuoc cham pa ukrasite prženom ljutikom i kikirikijem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Dimljena patka sa zelenim čajem (vit hom khoi)
Recepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli