Hanojske hrskave rolice sasalatom od rižinih rezanaca (bun nem ran)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

 

Sastojci

  • 40 g suhih gljiva judino uho
  • 40 g staklenih rezanaca
  • 1 jicama, oguljena i narezana na prutiće
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 200 g svježe kuhanog mesa raka, natrganog
  • 1/2 glavice luka, sitno nasjeckanog
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice morske soli
  • 2 žličice mljevenog bijelog papra
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 20 sušenih listova rižinog papira (promjera 20 cm)
  • 1 bjelanjak, lagano umućen
  • biljno ulje, za prženje
  • 500 g kuhanih rižinih rezanaca vermicelli
  • 1 velika šaka listova perile
  • 1 velika šaka listića metvice
  • 1 velika šaka listića vijetnamske metvice
  • 250 ml umaka nuoc cham
  • 3 žlice pržene ljutike
  • 3 žlice prženog kikirikija
  • Vrijeme namakanja: 20 minuta

Priprema

  • 1. Gljive stavite u zdjelu, prelijte vodom i namačite 20 minuta pa ocijedite i narežite na tanke prutiće. Staklene rezance 20 minuta namačite u vodi pa ih ocijedite i narežite na duljinu od 4 cm.
  • 2. Prutiće jicame smjestite u gazu pa iscijedite i bacite sok.
  • 3. U velikoj zdjeli pomiješajte gljive, staklene rezance, jicamu, svinjetinu, meso raka, luk, šećer, morsku sol, bijeli papar i riblji umak.
  • 4. Smjesu miješajte 10 minuta ili dok vam se ne umore ruke.
  • 5. S rižinim papirom radite list po list. Kratko ga uronite u veliku posudu tople vode (ili premažite vrlo vlažnom krpom) pa premjestite na radnu površinu.
  • 6. Zagrabite žlicu i pol smjese pa je nanesite na donji rub rižinog papira. Presavijte krajeve papira tako da se preklope u središtu.
  • 7. Nadjev uvijte u lijepu čvrstu rolicu pa rub zalijepite bjelanjkom. Postupak ponavljajte dok ne nadjenete sve rižine papire.
  • 8. U wok ulijte ulje i zagrijte ga na 180 °C. Spremno je kada ubačen komadić kruha porumeni za 15 sekundi.
  • 9. Rolice pržite u tri navrata po 6 minuta ili dok lagano ne porumene i postanu hrskave.
  • 10. Rižine rezance rasporedite u 4-6 zdjelica pa pospite nasjeckanim začinskim biljem, a na vrh smjestite narezane kolutiće rolica.
  • 11. Svaku zdjelicu prelijte s 2 žlice umaka nuoc cham pa ukrasite prženom ljutikom i kikirikijem.

Povezani recepti

Vidi sve