Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • 500 g mljevene svinjetine (10-15 % masnoće)
  • 4 svježe kobasice, izvađene iz crijeva
  • 1 žličica čilija (ili po ukusu)
  • 1 žlica sjemenki žute gorušice
  • 2 žlice sjemenki korijandra
  • 4 češnja češnjaka, naribana
  • velik grumen neslanog maslaca
  • šaka krušnih mrvica
  • 6 stabljika mladog luka, odvojenih na bijeli dio i zelene vrhove
  • korica 1 limete
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • ljuti umak, vrsta po ukusu
  • 3 žlice majoneze
  • 1 žlica senfa Dijon
  • korica i sok 2 limete
  • 2 mrkve
  • 1 manja glavica crvenog kupusa
  • 1 manji ananas ili 1 limenka kompota od ananasa (prethodno osušite kolute)
  • smeđi šećer
  • peciva za hamburgere

Priprema

  • Pljeskavice na žaru:
  • 1. Na suhoj tavi zagrijavajte ljuskice čilija, sjemenke gorušice i korijandra, dok ne zamirišu.
  • 2. Zdrobite ih u mužaru.
  • 3. Bijeli dio mladog luka sitno nasjeckajte, a zeleni ostavite za coleslaw.
  • 4. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, nadjev kobasica, krušne mrvice, ribani češnjak, koricu limete, maslac, nasjeckan mladi luk i željenu količinu pripremljene mješavine začina. Dobro ih posolite i popaprite, pa posve sjedinite miješanjem.
  • 5. Meso oblikujte u podjednake pljeskavice debljine prsta da se ravnomjerno peku na roštilju.
  • 6. Pljeskavice 30 minuta hladite u hladnjaku.
  • 7. Kad su spremne, na neizravnoj ih toplini pecite 10-15 minuta sa svake strane ili dok posve ne ispečete meso.
  • Coleslaw s čili-majonezom:
  • 1. Sitno nasjeckajte zelene dijelove mladog luka preostale od pljeskavica.
  • 2. U zdjelici pomiješajte ljuti umak, majonezu, senf i mladi luk.
  • 3. Kupus i mrkvu ribežom naribajte u veliku zdjelu.
  • 4. Kupus i mrkvu prelijte sokom limete, dobro posolite, promiješajte i 5 minuta ostavite da omekšaju.
  • 5. Unutra umiješajte čili-majonezu. Dio čili-majoneze ostavite za hamburger.
  • Ananas na žaru:
  • 1. Ako imate svježi ananas, narežite ga na četvrtine i uklonite drvenastu jezgru.
  • 2. Ananas premažite s malo ulja, pa pospite smeđim šećerom i mrvom crnog papra.
  • 3. Smjestite ga nad izravnu toplinu da karamelizirate šećer. Pazite da šećer ne plane!
  • 4. Ananas pažljivo izvadite iz kore i grubo nasjeckajte.
  • Posluživanje:
  • 1. Lagano prepecite peciva.
  • 2. Donji dio peciva premažite grumenom sačuvane čili-majoneze.
  • 3. Gore rasporedite karamelizirani ananas, ugnijezdite pljeskavicu i dovršite je coleslawom.

Povezani recepti

Vidi sve