Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 500 g mljevene svinjetine (10-15 % masnoće)
- 4 svježe kobasice, izvađene iz crijeva
- 1 žličica čilija (ili po ukusu)
- 1 žlica sjemenki žute gorušice
- 2 žlice sjemenki korijandra
- 4 češnja češnjaka, naribana
- velik grumen neslanog maslaca
- šaka krušnih mrvica
- 6 stabljika mladog luka, odvojenih na bijeli dio i zelene vrhove
- korica 1 limete
- sol i svježe mljeveni crni papar
- ljuti umak, vrsta po ukusu
- 3 žlice majoneze
- 1 žlica senfa Dijon
- korica i sok 2 limete
- 2 mrkve
- 1 manja glavica crvenog kupusa
- 1 manji ananas ili 1 limenka kompota od ananasa (prethodno osušite kolute)
- smeđi šećer
- peciva za hamburgere
Priprema
- Pljeskavice na žaru:
- 1. Na suhoj tavi zagrijavajte ljuskice čilija, sjemenke gorušice i korijandra, dok ne zamirišu.
- 2. Zdrobite ih u mužaru.
- 3. Bijeli dio mladog luka sitno nasjeckajte, a zeleni ostavite za coleslaw.
- 4. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, nadjev kobasica, krušne mrvice, ribani češnjak, koricu limete, maslac, nasjeckan mladi luk i željenu količinu pripremljene mješavine začina. Dobro ih posolite i popaprite, pa posve sjedinite miješanjem.
- 5. Meso oblikujte u podjednake pljeskavice debljine prsta da se ravnomjerno peku na roštilju.
- 6. Pljeskavice 30 minuta hladite u hladnjaku.
- 7. Kad su spremne, na neizravnoj ih toplini pecite 10-15 minuta sa svake strane ili dok posve ne ispečete meso.
- Coleslaw s čili-majonezom:
- 1. Sitno nasjeckajte zelene dijelove mladog luka preostale od pljeskavica.
- 2. U zdjelici pomiješajte ljuti umak, majonezu, senf i mladi luk.
- 3. Kupus i mrkvu ribežom naribajte u veliku zdjelu.
- 4. Kupus i mrkvu prelijte sokom limete, dobro posolite, promiješajte i 5 minuta ostavite da omekšaju.
- 5. Unutra umiješajte čili-majonezu. Dio čili-majoneze ostavite za hamburger.
- Ananas na žaru:
- 1. Ako imate svježi ananas, narežite ga na četvrtine i uklonite drvenastu jezgru.
- 2. Ananas premažite s malo ulja, pa pospite smeđim šećerom i mrvom crnog papra.
- 3. Smjestite ga nad izravnu toplinu da karamelizirate šećer. Pazite da šećer ne plane!
- 4. Ananas pažljivo izvadite iz kore i grubo nasjeckajte.
- Posluživanje:
- 1. Lagano prepecite peciva.
- 2. Donji dio peciva premažite grumenom sačuvane čili-majoneze.
- 3. Gore rasporedite karamelizirani ananas, ugnijezdite pljeskavicu i dovršite je coleslawom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom
Recepti Lora i Stoyan
Menemen