Opis
1. U manjoj posudi pomiješajte đumbir, češnjak i ljutiku. Prstima utrljajte smjesu u piletinu. Zalijte rižinim vinom i sojinim umakom, trljajući ga pritom u kožu.
2. Ugrijte do vrenja vodu u loncu dovoljno velikom da u njega stane cijelo pile.
3. Nakon što voda zavrije, ugasite vatru i stavite pile u vodu. Neka u vodi ostane jedan sat. Nakon prvih pet minuta, izvadite pile, ocijedite vodu iz trbušne šupljine i vratite pile u lonac. Ponovite taj postupak dva ili tri puta tijekom kuhanja da se pile skuha iznutra kao i izvana.
4. Nakon 30 minuta, upalite vatru i dovedite vodu gotovo do točke vrenja, a zatim ugasite vatru. Budući da se piletina nije prokuhala, bit će vrlo mekana i sočna.
5. Na kraju sata izvadite piletinu i u nju utrljajte preostalu mješavinu sojina umaka, sezamova ulja i soli, a onda narežite na komade veličine zalogaja.
Za pileći temeljac:
1. U veliki lonac stavite pileće kosti ili komade piletine, luk, mrkvu, celer i veći prstohvat soli. Zalijte hladnom vodom i pirjajte jedan do dva sata, skupljajući talog koji se stvara na površini sve dok temeljac ne poprimi intenzivan okus piletine. Posudu s talogom pileće masnoće stavite u hladnjak preko noći. Izvadite pileće kosti, odnosno komade i procijedite temeljac kroz gazu.
Za rižu s piletinom:
1. Operite i dobro ocijedite rižu (Što je više vode u riži, to će okus piletine biti slabiji! Neki preporučuju sušenje riže na papirnatim ručnicima). U loncu pržite pileću mast dok ne otpusti ulje, a nakon toga dodajte đumbir i češnjak i dobro popržite. Dodajte rižu i sol i brzim pokretima miješajte jednu ili dvije minute. Dodajte pileći temeljac i listove pandanusa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte rižu 12 do 15 minuta ili dok ne upije svu tekućinu.
Za ljuti umak:
1. U manjoj zdjeli pomiješajte feferon, češnjak i đumbir. Dodajte pileći temeljac, sok limete i sol po želji. Može stajati nekoliko dana u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ali umak je najbolje poslužiti svjež.
Za umak od đumbira:
1. U još jednoj manjoj zdjeli pomiješajte đumbir, češnjak i korijandar. Dodajte pileći temeljac, sok limete i soli po želji.
6. Poslužite komade piletine s rižom, posipane svježe nasjeckanim korijandrom uz zdjelu vruće pileće juhe i mnogo umaka od feferona i đumbira.
Sastojci
Sastojci
- 1 vrlo svježe pile (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
- ¼ šalice kineskog rižina vina
- ¼ šalice svijetlog sojina umaka
- 1 žličica đumbira
- naribanog
- 1 žličica češnjaka
- naribanog
- 1 glavica ljutike
- naribane
- ½ žličice soli
- pileći temeljac
- pileće kosti
- primjerice cijeli pileći trup ili kilogram pilećih krilaca ili bataka
- 1 neoguljeni luk
- prerezan na četiri dijela
- 2 mrkve
- nasjeckane
- 2 štapića celera
- nasjeckana
- sol i papar
Riža s piletinom
- 1 ½ šalica riže dugog zrna
- 2 žlice pileće masti (izvrsnog je okusa
- ali možete upotrijebiti i ulje kikirikija)
- komad đumbira dugačak 2-3 cm
- narezan
- 2 režnja češnjaka
- sitno nasjeckanog
- 1-2 žličice soli (po želji)
- 2 šalice pilećeg temeljca
- prema uputama za kuhanje riže (ili više ako vam je ostalo nakon kuhanja piletine)
- 1 list pandanusa (po želji)
- ljuti umak
- 2 svježa crvena feferona
- bez sjemenki
- sitno nasjeckana
- 1-2 režnja češnjaka
- sitno nasjeckana
- komad svježeg đumbira dugačak 5 cm
- sitno nasjeckan
- sok jedne limete
- 2 žličice pilećeg temeljca (od kuhane piletine)
- umak od đumbira
- 75 g đumbira
- naribanog
- 2 režnja češnjaka
- naribanog
- sok pola limete
- ½ vezice korijandra
- 2 žlice pilećeg temeljca (od kuhane piletine)