Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 300g maslaca, narezan na kockice
  • 450g sitnog smeđeg šećera
  • 250g bijele čokolade visoke kvalitete, narezane +dodatno, naribane, za ukrašavanje po želji
  • 200ml mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 180g brašna
  • 45g samodizajućeg brašna
  • Šećer u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 150°C.
  • 2. Namastite kalup dubine 6 cm kojem se dno odvaja, te ga obložite papirom za pečenje tako da papir ima 5 cm viška iznad kalupa. Alu folijom omotajte vanjski dio kalupa kako se mješavina ne bi razlila.
  • 3. U srednje velikom loncu izmiješajte maslac, šećer, čokoladu, mlijeko i sol. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno promiješajte, otprilike 5 minuta dok se maslac i čokolade ne rastope. Maknite s vatre, prebacite u veliku zdjelu i ostavite 30 minuta da se hladi.
  • 4. Miksajte jaja s vanilijom, zatim ulijte ohlađenu karamel smjesu i nježno miješajte pjenjačom. U smjesu dodajte prosijano brašno i miješajte dok se ne sjedini. Mješavinu ulijte u pripremljen kalup. Pecite oko 2 – 2.15 sata sve dok čačkalica koju zabodete ne izađe s mrvicama na njoj. Prekrijte kolač s folijom ako primijetite da dobiva smeđu boju. Kolač ohladite u kalupu prekrivenom s čistim kuhinjskim ručnikom.
  • 5. Za posluživanje, ohlađen kolač stavite na stalak za torte ili na tanjur, po želji pospite s šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve