Gusti kolač od karamele
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 300g maslaca, narezan na kockice
- 450g sitnog smeđeg šećera
- 250g bijele čokolade visoke kvalitete, narezane +dodatno, naribane, za ukrašavanje po želji
- 200ml mlijeka
- ½ žličice soli
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180g brašna
- 45g samodizajućeg brašna
- Šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 150°C.
- 2. Namastite kalup dubine 6 cm kojem se dno odvaja, te ga obložite papirom za pečenje tako da papir ima 5 cm viška iznad kalupa. Alu folijom omotajte vanjski dio kalupa kako se mješavina ne bi razlila.
- 3. U srednje velikom loncu izmiješajte maslac, šećer, čokoladu, mlijeko i sol. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno promiješajte, otprilike 5 minuta dok se maslac i čokolade ne rastope. Maknite s vatre, prebacite u veliku zdjelu i ostavite 30 minuta da se hladi.
- 4. Miksajte jaja s vanilijom, zatim ulijte ohlađenu karamel smjesu i nježno miješajte pjenjačom. U smjesu dodajte prosijano brašno i miješajte dok se ne sjedini. Mješavinu ulijte u pripremljen kalup. Pecite oko 2 – 2.15 sata sve dok čačkalica koju zabodete ne izađe s mrvicama na njoj. Prekrijte kolač s folijom ako primijetite da dobiva smeđu boju. Kolač ohladite u kalupu prekrivenom s čistim kuhinjskim ručnikom.
- 5. Za posluživanje, ohlađen kolač stavite na stalak za torte ili na tanjur, po želji pospite s šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća