Gulaš od kobasica i karameliziranog crvenog luka

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 8 svinjećih kobasica vrhunske kvalitete
  • 2 crvena luka oguljena i sitno narezana
  • 2 komadića maslaca
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 3 grančica timijana samo listovi
  • 150 g šampinjona očišćenih i narezanih na četvrtine
  • 2 žličice odležanog balzamičnog octa
  • 200 ml crnog vina
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • šačica krupno nasjeckanog peršina
  • morska sol i svježe mljeveni papar

Priprema

  • 1.              Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Stavite veliku vatrostalnu zdjelu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pržite kobasice dok ne porumene sa svih strana. Prebacite na tanjur i odložite.
  • 2.              Dodajte luk i nekoliko komadića maslaca u praznu vatrostalnu zdjelu. Umiješajte šećer i timijan pa kuhajte 10-15 minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje dok se luk ne karamelizira do kraja. Dodajte gljive, promiješajte i kuhajte još pet minuta. Ulijte ocat i kuhajte još pet minuta.
  • 3.              U vatrostalnu zdjelu dodajte pržene kobasice i crno vino, zavrijte i kuhajte 4-5 minuta kako bi ostatak alkohola ispario i kako bi se tekućina reducirala. Dodajte temeljac, zavrijte pa pecite bez poklopca u pećnici 18-20 minuta dok se kobasice ne ispeku do kraja i dok se umak ne zgusne. Pospite gotovo jelo peršinom i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve