Opis

  1. Pećnicu zagrijte na 160C/140C Vent./Plin 3.
  2. Za pripremu mesa, odvojite meso s prsa i nogu ptica. Trup ostavite sa strane za temeljac nki drugi put. Uklonite kožu s mesa i narežite meso s prsa na kockice veličine 3cm. Meso začinite sa soli i paprom.
  3. U posudi za složence ugrijte 1 žlicu ulja i posudu stavite na srednje jaku vatru. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Izvadite meso uz pomoć velike žlice s rupicama i ostavite sa strane.
  4. Dodajte preostalo ulje i nekoliko minuta pržite slaninu dok ne postane hrskave. Dodajte luk i celer, nekoliko minuta pržite na jakoj vatri do ne omekša.
  5. Pospite s brašnom i promiješajte. Postupno dodajte sok od jabuke i temeljac, te pustite da zavrije. Dodajte žele od ribiza, Worcestershire umak i listove lovora, te vratite mesu u tavu.
  6. Dozvolite da sve zajedno prokuha uz miješanje. Začinite sa soli, paprom i nekoliko kapi smeđeg umaka, ukoliko ga koristite. Stavite poklopac i pecite u pećnici otprilike 1–1½ sata ili dok ne omekša. Dodajte gljive i pecite dodatnih 30 minuta.
  7. Izvadite i uklonite listove lovora, poslužite vruće uz pire krumpir.

Sastojci

  • 2 fazana
  • 30ml ulja
  • 100g dimljene slanine, tanko narezane na komade od 1cm
  • 1 luk, grubo narezan
  • 2 štapića celera, tanko narezana na dijagonalne ploške
  • 25g običnog brašna
  • 300ml soka od jabuke
  • 300ml vrućeg pilećeg temeljca
  • 1 žličica voćnog želea, npr. od crvenog ribiza
  • 2 žličice Worcestershire umaka
  • 3 lista lovora
  • 250g button gljiva, prepolovljenih
  • smeđeg umaka (po želji)
  • pire krumpir, za posluživanje
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Povezani recepti