Grčka musaka
Recept iz: Božana Katsarova
1. Ogulite i narežite krumpire na kockice. U lonac s vatrostalnim ručkama ulijte 400 ml ulja. Ubacite krumpire, moraju biti prekriveni masnoćom. Postavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 100 stupnjeva i konfitirajte krumpire oko 45-60 minuta dok ne omekšaju.
2. Za nadjev sitno narežite mrkve, luk, tikvicu, patlidžan i rajčicu. Dodajte 2-3 žlice ulja u lonac i dodajte povrće zajedno s jednim zgnječenim češnjom češnjaka. Kuhajte povrće dok ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne promijeni boju te ga neprestano dijelite kuhačom. Dodajte pire od rajčice i promiješajte. Začinite solju, bijelim paprom, sušenim origanom, metvicom i kuminom.
3. Za preljev u lonac ulijte svježe mlijeko i dodajte kiselo mlijeko te stavite na vatru. Promiješajte. Dodajte žumanjke i snažno miješajte. Začinite solju, bijelim paprom, crvenom paprikom, metvicom i promiješajte. Prije nego što smjesa prokuha, dodajte agar-agar. Promiješajte i ostavite smjesu da prokuha još 2-3 minute. Uklonite s vatre, dodajte sitno narezan peršin i promiješajte. Isipajte smjesu u lim pokriven prozirnom folijom. Stavite u hladnjak dok se smjesa ne stvrdne. Nakon toga izrežite krugove s pomoću ringa (10 cm).
4. Istucite bjelanjke u posudi s pomoću miksera. Dodajte ½ žličice crvene paprike, ½ žličice pirea od rajčice i nastavite miksati. Dodajte žlicu gustina i miksajte do homogenosti. Isipajte smjesu u lim prekriven papirom za pečenje i razvucite u tanki sloj. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 140 stupnjeva oko 20 minuta.
5. Na dnu tanjura formirajte krug od smjese za preljev. Postavite ring na njega i ispunite do pola nadjevom od povrća i mesa. Na to poredajte krumpire. Uklonite ring i gore stavite komad zapečenih bjelanjaka. Ukrasite listićima peršina.
Sastojci
- Sastojci400 g krumpira 400 ml ulja 1 glavica luka 1 mrkva 1 tikvica 1 rajčica 1 patlidžan 1 češanj češnjaka 400 g mljevenog mesa (smjesa 50 : 50) 2 jaja 150 ml svježeg mlijeka 200 g kiselog mlijeka 1 g agar-agara 1 žlica narezanog peršina prstohvat sušenog origana prstohvat metvice prstohvat mljevenoga kumina sol i bijeli papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Božana Katsarova
Pileća juha s povrćem
Recepti Božana Katsarova
Pačji bataci, omotani u kadaif, čičoku i mrkve
Recepti Božana Katsarova
Keksići od sira i pečene marinirane paprike
Recepti Božana Katsarova
Krem-karamel
Recepti Božana Katsarova
Svinjeći đuveč
Recepti Božana Katsarova
Miš-maš
Recepti Božana Katsarova
Humus
Recepti Božana Katsarova
Pogače (Vafli)
Recepti Božana Katsarova
Zelena salata s palentom
Recepti Božana Katsarova
Buncek s umakom gravy