Grčka musaka

Probaj musaku al na grčki način uz sjajan recept Božane Katsarove. 

Sastojci

  • 400 g krumpira
  • 400 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • 1 rajčica
  • 1 patlidžan
  • 1 češanj češnjaka
  • 400 g mljevenog mesa (smjesa 50 : 50)
  • 2 jaja
  • 150 ml svježeg mlijeka
  • 200 g kiselog mlijeka
  • 1 g agar-agara
  • 1 žlica narezanog peršina
  • Prstohvat sušenog origana
  • Prstohvat metvice
  • Prstohvat mljevenoga kumina
  • Sol i bijeli papar

Priprema

  • 1. Ogulite i narežite krumpire na kockice. U lonac s vatrostalnim ručkama ulijte 400 ml ulja. Ubacite krumpire, moraju biti prekriveni masnoćom. Postavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 100 stupnjeva i konfitirajte krumpire oko 45-60 minuta dok ne omekšaju.
  • 2. Za nadjev sitno narežite mrkve, luk, tikvicu, patlidžan i rajčicu. Dodajte 2-3 žlice ulja u lonac i dodajte povrće zajedno s jednim zgnječenim češnjom češnjaka. Kuhajte povrće dok ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne promijeni boju te ga neprestano dijelite kuhačom. Dodajte pire od rajčice i promiješajte. Začinite solju, bijelim paprom, sušenim origanom, metvicom i  kuminom.
  • 3. Za preljev u lonac ulijte svježe mlijeko i dodajte kiselo mlijeko te stavite na vatru. Promiješajte. Dodajte žumanjke i snažno miješajte. Začinite solju, bijelim paprom, crvenom paprikom, metvicom i promiješajte. Prije nego što smjesa prokuha, dodajte agar-agar. Promiješajte i ostavite smjesu da prokuha još 2-3 minute. Uklonite s vatre, dodajte sitno narezan peršin i promiješajte. Isipajte smjesu u lim pokriven prozirnom folijom. Stavite u hladnjak dok se smjesa ne stvrdne. Nakon toga izrežite  krugove s pomoću ringa (10 cm).
  • 4. Istucite bjelanjke u posudi s pomoću miksera. Dodajte ½ žličice crvene paprike, ½ žličice pirea od rajčice i nastavite miksati. Dodajte žlicu gustina i miksajte do homogenosti. Isipajte smjesu u lim prekriven papirom za pečenje i razvucite u tanki sloj. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 140 stupnjeva oko 20 minuta.
  • 5. Na dnu tanjura formirajte krug od smjese za preljev. Postavite ring na njega i ispunite do pola nadjevom od povrća i mesa. Na to poredajte krumpire. Uklonite ring i gore stavite komad zapečenih bjelanjaka. Ukrasite listićima peršina.

Povezani recepti

Vidi sve