Grčka musaka
Recept iz: Božana Katsarova
Probaj musaku al na grčki način uz sjajan recept Božane Katsarove.
Sastojci
- 400 g krumpira
- 400 ml ulja
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- 1 rajčica
- 1 patlidžan
- 1 češanj češnjaka
- 400 g mljevenog mesa (smjesa 50 : 50)
- 2 jaja
- 150 ml svježeg mlijeka
- 200 g kiselog mlijeka
- 1 g agar-agara
- 1 žlica narezanog peršina
- Prstohvat sušenog origana
- Prstohvat metvice
- Prstohvat mljevenoga kumina
- Sol i bijeli papar
Priprema
- 1. Ogulite i narežite krumpire na kockice. U lonac s vatrostalnim ručkama ulijte 400 ml ulja. Ubacite krumpire, moraju biti prekriveni masnoćom. Postavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 100 stupnjeva i konfitirajte krumpire oko 45-60 minuta dok ne omekšaju.
- 2. Za nadjev sitno narežite mrkve, luk, tikvicu, patlidžan i rajčicu. Dodajte 2-3 žlice ulja u lonac i dodajte povrće zajedno s jednim zgnječenim češnjom češnjaka. Kuhajte povrće dok ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne promijeni boju te ga neprestano dijelite kuhačom. Dodajte pire od rajčice i promiješajte. Začinite solju, bijelim paprom, sušenim origanom, metvicom i kuminom.
- 3. Za preljev u lonac ulijte svježe mlijeko i dodajte kiselo mlijeko te stavite na vatru. Promiješajte. Dodajte žumanjke i snažno miješajte. Začinite solju, bijelim paprom, crvenom paprikom, metvicom i promiješajte. Prije nego što smjesa prokuha, dodajte agar-agar. Promiješajte i ostavite smjesu da prokuha još 2-3 minute. Uklonite s vatre, dodajte sitno narezan peršin i promiješajte. Isipajte smjesu u lim pokriven prozirnom folijom. Stavite u hladnjak dok se smjesa ne stvrdne. Nakon toga izrežite krugove s pomoću ringa (10 cm).
- 4. Istucite bjelanjke u posudi s pomoću miksera. Dodajte ½ žličice crvene paprike, ½ žličice pirea od rajčice i nastavite miksati. Dodajte žlicu gustina i miksajte do homogenosti. Isipajte smjesu u lim prekriven papirom za pečenje i razvucite u tanki sloj. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 140 stupnjeva oko 20 minuta.
- 5. Na dnu tanjura formirajte krug od smjese za preljev. Postavite ring na njega i ispunite do pola nadjevom od povrća i mesa. Na to poredajte krumpire. Uklonite ring i gore stavite komad zapečenih bjelanjaka. Ukrasite listićima peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada