1. Pećnicu zagrijte na 180C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U veliki lonac stavite 100ml vode, zatim vrhnje, mlijeko, češnjak i sol.
  3. Dodajte narezane ploške krumpira i kuhajte dok se vrhnje ne zgusne.
  4. Krumpire i sav umak prebacite u lim za pečenje, pospite parmezanom i pecite na 180C oko 45 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
  5. To možete odmah poslužiti ili možete prekriti lim sa slojem papira za pečenje i ostaviti u hladnjaku preko noći. Na vrh dodajte neku težinu (pakiranje maslaca/konzerve/karton mlijeka), tako da pritisne i zbije krumpire. Jednom ohlađeno, možete izvaditi i narezati na porcije. Također, možete narezati na manje komade i zamrznuti za kasnije korištenje.
  6. Tavu zagrijte dok se ne počne dimiti. Lungić premažite običnim uljem i na njega utrljajte sol i papar.
  7. Pecite u tavi 3-4 minute, redovito ga okrećite tako da posmeđi sa svih strana.
  8. Ostavite da odmara 10 minuta, zatim ga poprečno režite, kako bi omekšao. Poslužite uz topao komad gratiniranog krumpira i zelenom salatom

Sastojci

  • 6 velikih Rooster krumpira, oguljenih i narezanih na ploške debljine oko 2mm
  • 400ml mlijeka
  • 400ml vrhnja
  • 4 češnja češnjaka, oguljenih i prepolovljenih
  • 40g naribanog parmezana
  • 800g lungića
  • Zelena salata za posluživanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve