Gratinirani krumpir s lungićem
Recept iz: Mark Moriarty
- Pećnicu zagrijte na 180C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U veliki lonac stavite 100ml vode, zatim vrhnje, mlijeko, češnjak i sol.
- Dodajte narezane ploške krumpira i kuhajte dok se vrhnje ne zgusne.
- Krumpire i sav umak prebacite u lim za pečenje, pospite parmezanom i pecite na 180C oko 45 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
- To možete odmah poslužiti ili možete prekriti lim sa slojem papira za pečenje i ostaviti u hladnjaku preko noći. Na vrh dodajte neku težinu (pakiranje maslaca/konzerve/karton mlijeka), tako da pritisne i zbije krumpire. Jednom ohlađeno, možete izvaditi i narezati na porcije. Također, možete narezati na manje komade i zamrznuti za kasnije korištenje.
- Tavu zagrijte dok se ne počne dimiti. Lungić premažite običnim uljem i na njega utrljajte sol i papar.
- Pecite u tavi 3-4 minute, redovito ga okrećite tako da posmeđi sa svih strana.
- Ostavite da odmara 10 minuta, zatim ga poprečno režite, kako bi omekšao. Poslužite uz topao komad gratiniranog krumpira i zelenom salatom
Sastojci
- 6 velikih Rooster krumpira, oguljenih i narezanih na ploške debljine oko 2mm
- 400ml mlijeka
- 400ml vrhnja
- 4 češnja češnjaka, oguljenih i prepolovljenih
- 40g naribanog parmezana
- 800g lungića
- Zelena salata za posluživanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom