Gratinirani krumpir i korjenasto povrće iz pećnice
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- voda
- ½ limuna
- 2 slatka krumpira
- 2 krumpira
- maslinovo ulje
- 2 luka kozjaka
- Za korjenasto povrće
- 2 crvena luka
- 3 mrkve
- sol
- 4 stabljike celera
- 6 mladih krumpira
- 3 korabe
- 3 cikle
- 3 poriluka
- 2 grančice ružmarina
- 3 češnja češnjaka
- čili-paprika
- Za umak za gratinirani krumpir
- čaša vrhnja
- muškatni orašćić
- 3 grančice svježeg origana
- grančica ružmarina
- Za posluživanje
- Stari sir kašar
- nekoliko listova bosiljka
Priprema
- 1. Kako krumpiri ne bi pocrnjeli do početka pripreme, u posudu stavite vodu i u nju iscijedite sok pola limuna.
- 2. Za pripremu gratiniranoga krumpira ogulite dva slatka i dva normalna krumpira i stavite ih u vodu s limunom.
- 3. Slatke krumpire raščetvorite i narežite na vrlo tanke ploške. Isti postupak primijenite i na normalnom krumpiru.
- 4. Na tavu stavite malo maslinova ulja, slatke i normalne krumpire, lagano ih promiješajte i pustite da se pirjaju.
- 5. Luk kozjako ogulite, narežite na vrlo tanke kriške, dodajte krumpiru koji se pirja i nastavite zajedno pirjati. Krumpir je dovoljno pirjati toliko da ostane lagano žilav.
- 6. Kad je krumpir napola skuhan, rasporedite ga po dubljoj posudi za pečenje.
- 7. U tavu u kojoj se krumpir pirjao ulijte vrhnje i naribajte malo muškatnog oraščića.
- 8. Sitno nasjeckajte svježi origano i ružmarin, ubacite u zapjenjeno vrhnje i promiješajte. Tu mješavinu prelijte po krumpirima u posudi za pečenje i naribajte vrlo malo staroga kašara.
- 9. Odrežite masnog papira veličine posude za pečenje u dva sloja, prekrijte krumpir, pritisnite rukom i na vrh stavite posudu koja će poslužiti kao uteg. Pripazite da sa strana ne ostane preveliki otpor. Tako ćete popuniti praznine koje su ostale između krumpira.
- 10. Za pripremu korjenastog povrća luk razrežite po sredini i narežite na nekoliko debelih komada.
- 11. U drugu tavu ulijte malo maslinova ulja, dodajte crveni luk i pospite s malo soli. Luk pirjajte vrlo lagano.
- 12. U posudu za pečenje stavite masni papir i po njemu rasporedite lagano pirjani crveni luk.
- 13. Mrkve ogulite, narežite na komade po dijagonali, stavite u tavu u kojoj se pirjao luk, polijte s 2-3 jušne žlice vode s limunom u kojoj je stajao krumpir i lagano je pirjajte.
- 14. Stabljike celera po dijagonali tanko narežite i bez pirjanja rasporedite ih po luku u posudi za pečenje.
- 15. Mladi krumpir bez guljenja narežite na četiri dijela. Stavite ga u vodu s limunom da ne pocrni.
- 16. U lonac stavite malo vode i zakuhajte je. Na lonac, tako da dnom ne dodiruje vrelu vodu, postavite cjedilo, u njega stavite mladi krumpir i ostavite da lagano omekša na vodenoj pari. Po vrhu pospite malo soli.
- 17. Cikle pojedinačno umotajte u aluminijsku foliju.
- 18. Poriluk narežite po dijagonali na podeblje komade dužine pola prsta i stavite ih u posudu za pečenje.
- 19. Korabu narežite na kriške koje nisu predebele, poput jabuke. Zajedno s pirjanom mrkvom rasporedite je na korjenasto povrće u posudi za pečenje.
- 20. Ružmarin grubo narežite zajedno sa stabljikom. Češnjak lagano zgnječite plošnom stranom noža i ogulite. Čili-papričice vrlo sitno nasjeckajte, a potom ih s češnjakom i ružmarinom pospite po korjenastom povrću i, lagano miješajući rukom, pobrinite se da se prožnju sa svim povrćem.
- 21. Posudu za pečenje pokrijte aluminijskom folijom.
- 22. Korjenasto povrće, gratinirani krumpir i cikle umotane u aluminijsku foliju ubacite u pećnicu na 180 ili 200 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.
- 23. Nakon 15 minuta korjenasto povrće izvadite iz pećnice, skinite foliju, vratite ga u pećnicu i pecite još 5 minuta.
- 24. I cikle izvadite iz pećnice i iz aluminijske folije, ogulite ih i narežite na komade.
- 25. Gratinirani krumpir izvadite iz pećnice i s njega skinite uteg i masni papir.
- 26. Preko cijele površine gratinade naribajte staroga kašara da je cijelu prekrije, ponovno je ubacite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi.
- 27. Korjenasto povrće izvadite iz pećnice, dodajte mu ciklu i promiješajte.
- 28. Gratinirani krumpir s rastopljenim sirom izvadite iz pećnice i narežite na komade po želji.
- 29. Korjenasto povrće stavite na tanjur za posluživanje, do njega stavite gratinirani krumpir i prelijte s vrlo malo maslinova ulja. Pospite svježim bosiljkom i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Otvoreni sendvič s krastavcem i inćunima
Recepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima