Gratinirani krumpir i korjenasto povrće iz pećnice

Gratinirani krumpir i korjenasto povrće iz pećnice

Opis

Priprema:

Kako krumpiri ne bi pocrnjeli do početka pripreme, u posudu stavite vodu i u nju iscijedite sok pola limuna.

Za pripremu gratiniranoga krumpira ogulite dva slatka i dva normalna krumpira i stavite ih u vodu s limunom.

Slatke krumpire raščetvorite i narežite na vrlo tanke ploške. Isti postupak primijenite i na normalnom krumpiru.

Na tavu stavite malo maslinova ulja, slatke i normalne krumpire, lagano ih promiješajte i pustite da se pirjaju.

Luk kozjako ogulite, narežite na vrlo tanke kriške, dodajte krumpiru koji se pirja i nastavite zajedno pirjati. Krumpir je dovoljno pirjati toliko da ostane lagano žilav.

Kad je krumpir napola skuhan, rasporedite ga po dubljoj posudi za pečenje.

U tavu u kojoj se krumpir pirjao ulijte vrhnje i naribajte malo muškatnog oraščića.

Sitno nasjeckajte svježi origano i ružmarin, ubacite u zapjenjeno vrhnje i promiješajte. Tu mješavinu prelijte po krumpirima u posudi za pečenje i naribajte vrlo malo staroga kašara.

Odrežite masnog papira veličine posude za pečenje u dva sloja, prekrijte krumpir, pritisnite rukom i na vrh stavite posudu koja će poslužiti kao uteg. Pripazite da sa strana ne ostane preveliki otpor. Tako ćete popuniti praznine koje su ostale između krumpira.

 

Za pripremu korjenastog povrća luk razrežite po sredini i narežite na nekoliko debelih komada.

U drugu tavu ulijte malo maslinova ulja, dodajte crveni luk i pospite s malo soli. Luk pirjajte vrlo lagano.

U posudu za pečenje stavite masni papir i po njemu rasporedite lagano pirjani crveni luk.

Mrkve ogulite, narežite na komade po dijagonali, stavite u tavu u kojoj se pirjao luk, polijte s 2-3 jušne žlice vode s limunom u kojoj je stajao krumpir i lagano je pirjajte.

Stabljike celera po dijagonali tanko narežite i bez pirjanja rasporedite ih po luku u posudi za pečenje.

Mladi krumpir bez guljenja narežite na četiri dijela. Stavite ga u vodu s limunom da ne pocrni.

U lonac stavite malo vode i zakuhajte je. Na lonac, tako da dnom ne dodiruje vrelu vodu, postavite cjedilo, u njega stavite mladi krumpir i ostavite da lagano omekša na vodenoj pari. Po vrhu pospite malo soli.

Cikle pojedinačno umotajte u aluminijsku foliju.

Poriluk narežite po dijagonali na podeblje komade dužine pola prsta i stavite ih u posudu za pečenje.

Korabu narežite na kriške koje nisu predebele, poput jabuke. Zajedno s pirjanom mrkvom rasporedite je na korjenasto povrće u posudi za pečenje.

Ružmarin grubo narežite zajedno sa stabljikom. Češnjak lagano zgnječite plošnom stranom noža i ogulite. Čili-papričice vrlo sitno nasjeckajte, a potom ih s češnjakom i ružmarinom pospite po korjenastom povrću i, lagano miješajući rukom, pobrinite se da se prožnju sa svim povrćem.

Posudu za pečenje pokrijte aluminijskom folijom.

Korjenasto povrće, gratinirani krumpir i cikle umotane u aluminijsku foliju ubacite u pećnicu na 180 ili 200 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.

Nakon 15 minuta korjenasto povrće izvadite iz pećnice, skinite foliju, vratite ga u pećnicu i pecite još 5 minuta.

I cikle izvadite iz pećnice i iz aluminijske folije, ogulite ih i narežite na komade.

Gratinirani krumpir izvadite iz pećnice i s njega skinite uteg i masni papir.

Preko cijele površine gratinade naribajte staroga kašara da je cijelu prekrije, ponovno je ubacite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi.

Korjenasto povrće izvadite iz pećnice, dodajte mu ciklu i promiješajte.

Gratinirani krumpir s rastopljenim sirom izvadite iz pećnice i narežite na komade po želji.

Korjenasto povrće stavite na tanjur za posluživanje, do njega stavite gratinirani krumpir i prelijte s vrlo malo maslinova ulja. Pospite svježim bosiljkom i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • voda
  • ½ limuna
  • 2 slatka krumpira
  • 2 krumpira
  • maslinovo ulje
  • 2 luka kozjaka

Za korjenasto povrće

  • 2 crvena luka
  • 3 mrkve
  • sol
  • 4 stabljike celera
  • 6 mladih krumpira
  • 3 korabe
  • 3 cikle
  • 3 poriluka
  • 2 grančice ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • čili-paprika

Za umak za gratinirani krumpir

  • čaša vrhnja
  • muškatni orašćić
  • 3 grančice svježeg origana
  • grančica ružmarina

Za posluživanje

  • Stari sir kašar
  • nekoliko listova bosiljka

Povezani recepti