Gratinirani krumpir i korjenasto povrće iz pećnice

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • voda
  • ½ limuna
  • 2 slatka krumpira
  • 2 krumpira
  • maslinovo ulje
  • 2 luka kozjaka
  • Za korjenasto povrće
  • 2 crvena luka
  • 3 mrkve
  • sol
  • 4 stabljike celera
  • 6 mladih krumpira
  • 3 korabe
  • 3 cikle
  • 3 poriluka
  • 2 grančice ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • čili-paprika
  • Za umak za gratinirani krumpir
  • čaša vrhnja
  • muškatni orašćić
  • 3 grančice svježeg origana
  • grančica ružmarina
  • Za posluživanje
  • Stari sir kašar
  • nekoliko listova bosiljka

Priprema

  • 1. Kako krumpiri ne bi pocrnjeli do početka pripreme, u posudu stavite vodu i u nju iscijedite sok pola limuna.
  • 2. Za pripremu gratiniranoga krumpira ogulite dva slatka i dva normalna krumpira i stavite ih u vodu s limunom.
  • 3. Slatke krumpire raščetvorite i narežite na vrlo tanke ploške. Isti postupak primijenite i na normalnom krumpiru.
  • 4. Na tavu stavite malo maslinova ulja, slatke i normalne krumpire, lagano ih promiješajte i pustite da se pirjaju.
  • 5. Luk kozjako ogulite, narežite na vrlo tanke kriške, dodajte krumpiru koji se pirja i nastavite zajedno pirjati. Krumpir je dovoljno pirjati toliko da ostane lagano žilav.
  • 6. Kad je krumpir napola skuhan, rasporedite ga po dubljoj posudi za pečenje.
  • 7. U tavu u kojoj se krumpir pirjao ulijte vrhnje i naribajte malo muškatnog oraščića.
  • 8. Sitno nasjeckajte svježi origano i ružmarin, ubacite u zapjenjeno vrhnje i promiješajte. Tu mješavinu prelijte po krumpirima u posudi za pečenje i naribajte vrlo malo staroga kašara.
  • 9. Odrežite masnog papira veličine posude za pečenje u dva sloja, prekrijte krumpir, pritisnite rukom i na vrh stavite posudu koja će poslužiti kao uteg. Pripazite da sa strana ne ostane preveliki otpor. Tako ćete popuniti praznine koje su ostale između krumpira.
  • 10. Za pripremu korjenastog povrća luk razrežite po sredini i narežite na nekoliko debelih komada.
  • 11. U drugu tavu ulijte malo maslinova ulja, dodajte crveni luk i pospite s malo soli. Luk pirjajte vrlo lagano.
  • 12. U posudu za pečenje stavite masni papir i po njemu rasporedite lagano pirjani crveni luk.
  • 13. Mrkve ogulite, narežite na komade po dijagonali, stavite u tavu u kojoj se pirjao luk, polijte s 2-3 jušne žlice vode s limunom u kojoj je stajao krumpir i lagano je pirjajte.
  • 14. Stabljike celera po dijagonali tanko narežite i bez pirjanja rasporedite ih po luku u posudi za pečenje.
  • 15. Mladi krumpir bez guljenja narežite na četiri dijela. Stavite ga u vodu s limunom da ne pocrni.
  • 16. U lonac stavite malo vode i zakuhajte je. Na lonac, tako da dnom ne dodiruje vrelu vodu, postavite cjedilo, u njega stavite mladi krumpir i ostavite da lagano omekša na vodenoj pari. Po vrhu pospite malo soli.
  • 17. Cikle pojedinačno umotajte u aluminijsku foliju.
  • 18. Poriluk narežite po dijagonali na podeblje komade dužine pola prsta i stavite ih u posudu za pečenje.
  • 19. Korabu narežite na kriške koje nisu predebele, poput jabuke. Zajedno s pirjanom mrkvom rasporedite je na korjenasto povrće u posudi za pečenje.
  • 20. Ružmarin grubo narežite zajedno sa stabljikom. Češnjak lagano zgnječite plošnom stranom noža i ogulite. Čili-papričice vrlo sitno nasjeckajte, a potom ih s češnjakom i ružmarinom pospite po korjenastom povrću i, lagano miješajući rukom, pobrinite se da se prožnju sa svim povrćem.
  • 21. Posudu za pečenje pokrijte aluminijskom folijom.
  • 22. Korjenasto povrće, gratinirani krumpir i cikle umotane u aluminijsku foliju ubacite u pećnicu na 180 ili 200 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.
  • 23. Nakon 15 minuta korjenasto povrće izvadite iz pećnice, skinite foliju, vratite ga u pećnicu i pecite još 5 minuta.
  • 24. I cikle izvadite iz pećnice i iz aluminijske folije, ogulite ih i narežite na komade.
  • 25. Gratinirani krumpir izvadite iz pećnice i s njega skinite uteg i masni papir.
  • 26. Preko cijele površine gratinade naribajte staroga kašara da je cijelu prekrije, ponovno je ubacite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi.
  • 27. Korjenasto povrće izvadite iz pećnice, dodajte mu ciklu i promiješajte.
  • 28. Gratinirani krumpir s rastopljenim sirom izvadite iz pećnice i narežite na komade po želji.
  • 29. Korjenasto povrće stavite na tanjur za posluživanje, do njega stavite gratinirani krumpir i prelijte s vrlo malo maslinova ulja. Pospite svježim bosiljkom i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve