Pripremite confit od luka tako da stavite luk, maslinovo ulje i sol u duboku tavu na srednjoj vatri. Kad zacvrči, smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 40 minuta ili dok ne omekša. Redovito miješajte kako bi se ravnomjerno skuhao.

Stavite vrhnje, češnjak, ružmarin i začine u malu tavu za umake pa ih zavrijte i kuhajte dok se volumen ne smanji za trećinu.


Koristeći nož ili rezač iz blendera, tanko narežite batate na kolute debele 2mm (ili najtanje što možete).
Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C i stavite tanki sloj kuhanog luka u teflonsku posudu ili namašćeni lim za pečenje. Rasporedite u slojevima batate u obliku ruže. Žlicom preko stavite tanki sloj vrhnja i ravnomjerno posipajte sirom. Stavite još jedan sloj batata, a zatim ponovite postupak pritišćući svaki sloj tako da batati budu kompaktni. Postavite list papira za pečenje povrh svega, a zatim težak tanjur ili poklopac pa pecite na srednjoj vatri 2-3 minute na štednjaku kako bi se dno jela s batatima karameliziralo.

Pecite 40 minuta. Uklonite uteg (tanjur ili poklopac) i papir za pečenje te pecite još 20 minuta.

Izvadite iz pećnice i ohladite 10 minuta prije nego odvojite od stjenka i preokrenete na tanjur.

Sastojci

  • 2 luka, tanko narezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 10g maslaca za zamašćivanje
  • 4 srednja batata, oguljena
  • 250 ml vrhnja
  • 1 grančica ružmarina, sitno nasjeckanih listova
  • 1 češanj češnjaka, samljeven
  • Prstohvat kajenskog papra
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Sol I papar
  • 2 velike šake svježe ribanog parmezana

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve