Gratin s gljivama i cvjetačom

Gratin s gljivama i cvjetačom

Opis

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 220 ºC.
2. Sol i vodu stavite u veliku, duboku posudu za pečenje te miješajte dok se sol ne rastopi. U dobivenu otopinu dodajte gljive, zatim odozgo poklopite drugom posudom za pečenje tako da su gljive u potpunosti potopljene. Pustite da odstoji 10 minuta.
3. U međuvremenu, dva luka prerežite na četvrtine i razdvojite slojeve u latice. Treći luk sitno nasjeckajte i ostavite sa strane.

4. Dobro ocijedite gljive te ih posušite kuhinjskim ručnikom. Posušite tavu, zatim vratite unutra gljive i obložite ih maslinovim uljem. Pecite 15 minuta, zatim ubacite latice luka i pecite još 15 minuta ili dok gljive i luk ne poprime zlatnu boju.
5. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednjoj temperaturi otopite maslac. Dodajte sitno sjeckani luk i kuhajte 5-6 minuta ili dok ne omekša. Dodajte vino i pustite da vrije dok ne ispari gotovo u potpunosti. Dodajte špinat i većinu čili papričice te miješajte 6-7 minuta ili dok se špinat ne odledi i većina tekućine ispari. Umiješajte vrhnje i začinite po želji. Zatim prelijte u veliku posudu za pečenje dimenzija 27 x 20 cm.
6. Na jakoj vatri uzavrite veliki lonac vode s malo soli. Odstranite vanjske, zelene listove cvjetače (unutarnje mekane listove možete iskoristiti za salatu, ali vanjske, tvrde, najbolje je odstraniti). Zadržite peteljku cvjetače, zatim narežite cvjetaču odozgo prema dolje na „odreske“ debljine 5 mm - ostat će vam nekoliko cvjetova cvjetače koji neće ostati cijeli, ali sve ćete upotrijebiti. Pažljivo spustite narezanu cvjetaču u kipuću vodu (izostavite sitne mrvice) i pustite da vrije 1 minutu. Zatim ocijedite.
7. Zagrijte prethodno roštilj na jako. Ostavite nešto začinskog bilja za dekoraciju, a ostatak pomiješajte s limunovim sokom i umiješajte u gljive. Odozgo po špinatu rasporedite gljive i pospite preostalim mrvicama cvjetače. Odozgo dodajte blanširanu cvjetaču i pospite ribanim sirom. Pecite na roštilju 5-10 minuta ili dok odozgo ne postane zlatno i pojave se mjehurići. Pospite preostalom čili papričicom i začinskim biljem. Odmah poslužite.

Sastojci

  • 50 g soli
  • 1.25 l vode sobne temperature
  • 800 g svježih shiitake gljiva (ili kombinaciju bukovača
  • shiitake i šampinjona)
  • očistiti četkicom
  • 3 žuta luka
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 40 g maslaca
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 400 g smrznutog
  • rezanog špinata
  • 1 crvena čili papričica
  • ukloniti sjemenke i sitno nasjeckati
  • 80 ml crème fraichea ili punomasnog vrhnja
  • soli po želji
  • 1 manja cvjetača (oko 450 g)
  • šaka grančica kopra
  • sitno sjeckano
  • šaka listića metvice
  • sitno sjeckano
  • ½ limuna
  • iscijediti
  • 100 g naribanog cheddara ili parmezana

Povezani recepti