Granola s jogurtom i hrskavim keksima s orašastim plodovima
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 300 g smjese od zobenih ječmenih i raženih pahuljica
- 50 ml ulja ili maslinova ulja
- 3 žlice meda
- pola žličice cimeta
- 1 žličica vanilin šećera
- 100 g smrznutih malina
- 1 stabljika rabarbare
- pola limuna
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g sušenih marelica
- 25 g grožđica
- 200 g šećera u prahu
- 170 g brašna
- 200 g bjelanjaka
- 100 g rastopljenog maslaca
- 50 g naribanih orašida po želji
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- 200 g jogurta
- pola nara
- 30 g pečenih pistacija
- 1 žličica meda
- prstohvat cimeta
- prstohvat vanilin-šećera
Priprema
- 1. Za kekse pomiješajte 200 g šećera u prahu i brašno. Dodajte ohlađeni rastopljeni maslac i miješajte do homogenosti.
- 2. S pomoću slatkarske špatule nanesite tanak sloj smjese za kekse na silikonsku podlogu. Oblikujte krugove za kekse šalicom ili ringom. Sloj pospite naribanim sirovim orašidima – sjemenkama bundeve, bademima, lješnacima, indijskim oraščićima. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 5-7 minuta. Dok je još tijesto toplo, nakidajte ga na razne oblike – trokute, kvadrate.
- 3. Za granolu ubacite u lim razne vrste orašida. Dodajte med, ulje, cimet i vanilin-šećer. Dobro promiješajte rukama. Rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta. Suho voće pecite još 10 minuta. Gotovu granolu ostavite sa strane da se ohladi.
- 4. U lončić dodajte smrznute maline. Dodajte sitno narezanu rabarbaru, žlicu meda i smeđi šećer. Naribajte koru muškatnog oraščića, a zatim i limuna. Iscijedite sok limuna. Promiješajte i ostavite da smjesa proključa. Dodajte suhe marelice i grožđice i kuhajte dok ne nastane gusta marmelada.
- 5. U posudu ulijte jogurt i med. Dodajte prstohvat cimeta i vanilin-šećer i promiješajte. Dodajte zrna nara i narezane pistacije. Promiješajte.
- 6. U duboki tanjur stavite nekoliko žličica granole. Po njoj stavite žlicu marmelade od maline i rabarbare. Prelijte jogurtom. Ukrasite keksima od orašida i tankim trakicama sezonskog voća.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci