Granola s jogurtom i hrskavim keksima s orašastim plodovima

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 300 g smjese od zobenih ječmenih i raženih pahuljica
  • 50 ml ulja ili maslinova ulja
  • 3 žlice meda
  • pola žličice cimeta
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 100 g smrznutih malina
  • 1 stabljika rabarbare
  • pola limuna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g sušenih marelica
  • 25 g grožđica
  • 200 g šećera u prahu
  • 170 g brašna
  • 200 g bjelanjaka
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 50 g naribanih orašida po želji
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat cimeta
  • 200 g jogurta
  • pola nara
  • 30 g pečenih pistacija
  • 1 žličica meda
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat vanilin-šećera

Priprema

  • 1. Za kekse pomiješajte 200 g šećera u prahu i brašno. Dodajte ohlađeni rastopljeni maslac i miješajte do homogenosti.
  • 2. S pomoću slatkarske špatule nanesite tanak sloj smjese za kekse na silikonsku podlogu. Oblikujte krugove za kekse šalicom ili ringom. Sloj pospite naribanim sirovim orašidima – sjemenkama bundeve, bademima, lješnacima, indijskim oraščićima. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 5-7 minuta. Dok je još tijesto toplo, nakidajte ga na razne oblike – trokute, kvadrate.
  • 3. Za granolu ubacite u lim razne vrste orašida. Dodajte med, ulje, cimet i vanilin-šećer. Dobro promiješajte rukama. Rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta. Suho voće pecite još 10 minuta. Gotovu granolu ostavite sa strane da se ohladi.
  • 4. U lončić dodajte smrznute maline. Dodajte sitno narezanu rabarbaru, žlicu meda i smeđi šećer. Naribajte koru muškatnog oraščića, a zatim i limuna. Iscijedite sok limuna. Promiješajte i ostavite da smjesa proključa. Dodajte suhe marelice i grožđice i kuhajte dok ne nastane gusta marmelada.
  • 5. U posudu ulijte jogurt i med. Dodajte prstohvat cimeta i vanilin-šećer i promiješajte. Dodajte zrna nara i narezane pistacije. Promiješajte.
  • 6. U duboki tanjur stavite nekoliko žličica granole. Po njoj stavite žlicu marmelade od maline i rabarbare. Prelijte jogurtom. Ukrasite keksima od orašida i tankim trakicama sezonskog voća.

Povezani recepti

Vidi sve