Granita saće s pannacottom i lubenicom
Recept iz: Guy Turland
Pannacotta
U lonac stavite mlijeko, kokos, vaniliju, koricu limuna i šećer. Grijte (ne smije zakuhati) na laganoj vatri 15 minuta, zatim procijedite.
U maloj zdjelici umiješajte želatinu s toplom vodom dok se ne stope. Dok je aromatizirano mlijeko još toplo, dodajte smjesu želatina i rastopite.
Još jednom promiješajte i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim umješajte jogurt i ulijte u posudu za serviranje, ostavite u hladnjaku preko noći da očvrsne.
Napomena: Ako ste nestrpljivi ili nemate vremena napravite ledenu kupku s dvije zdjelice, dodajte pannacotta smjesu i hladite dok ne očvrsne.
Granita od lubenice
Stavite lubenicu, šećer i limun u blender i miješajte dok se ne stope.
Istočite u plitku tavu za pečenje pa umiješajte metvicu, mogranj i kokos. Zaledite na 2 sata, izvadite i stražnjom stranom vilice miješajte, stružite i tucite sve smrznute dijelove pa vratite u ledenicu.
Ostavite u ledenici još 2 sata pa ponovite proces miješanja. Umotajte u plastiku ili foliju i čuvajte u ledenici dok ne zatreba.
Poslužite u ohlađenoj čaši, zdjeli ili izdubljenoj lubenici s pudingom od chia sjemenki i slatkom pjenicom od avokada.
Saće
U čisti lonac stavite vodu, šećer, zlatni sirup. Promješajte da se sastojci stope i sav šećer otopi. Stavite na jaku vatru. Budite uz lonac dok ne uzavrije, a onda postavite sat na 7 minuta. Ostavite jaku vatru i pustite da kuha.
Dok čekate, obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Kad vrijeme istekne, maknite lonac s vatre i stavite ga pored pladnja.
Prosijte bikarbonu po vreloj mješavini i lagano je umiješajte velikom žlicom ili lopaticom.
Brzo ulijte smjesu u pladanj, gurajući saće prema strani sve odjednom s najmanje pokreta.
Odložite na hladno i dobro ventilirano mjesto na 30 minuta. Provjerite je li se stvrdnulo. Ako jest, spremite u hermetički zatvorene posude i čvrsto zavijte u foliju.
Koristite prema potrebi. Pazite da bude dobro zatvoreno. Zapamtite da uvijek dobro pokrijete.
Napomena: pire od mahunarki nemojte dugo miksati jer će toplina aparata izblijediti boju pirea.
Serviranje:
Panna cotta
Povrh toga granita
Prekrijte izmrvljenim saćem, pistacijima i narezanom metvicom
Napomena: Ako ste nestrpljivi ili nemate vremena napravite ledenu kupku s dvije zdjelice, dodajte pannacotta smjesu i hladite dok se ne stegne.
Sastojci
- PANNACOTTA
- 600 ml mlijeka
- 200 g grčkog jogurta
- 75 g šećera ili meda
- 3 žlice kokosa, naribanog
- 2 štapića vanilije
- 1 kora limuna
- 6 g želatine u prahu
- 2 žlice tople vode
- GRANITA
- 5 šalica lubenice, bez koštica, u kockicama
- ¾ šalice šećera
- 1 limun, sok i kora
- 2 žlice naribanog kokosa
- 1 žlica metvice, nasjeckane
- 2 žlice sjemenki mogranja
- SAĆE
- 360 g šećera
- 225 g meda
- 50 ml vode
- 20 g sode bikarbone
- ½ šalice narezanog pistacija
- ¼ šalice narezane metvice
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom