Granita od kave, tučeni sir Ricotta i kroštule
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Sastojci:
- Granita
- 500 ml espresso kave
- 100 g sitnog šećera
- 50 ml vode
- 125 g svježeg ricotta sira
- 35 g sitnog šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Kroštule
- 250 g 00 brašna ili običnog brašna
- 25 g maslaca, sobne temperature
- 25 g sitnog šećera
- 2 jaja
- 1 ½ žličice rakije
- Šećer u prahu, za ukrašavanje
- 1 L ulja za prženje
Priprema
- 1. U toplom espressu rastopite šećer, zatim dodajte sve ostale sastojke. Ulijte u stroj za sladoled i pustite da stoj završi. (Ako nemate stroj za sladoled, ulijte smjesu u manji kalup i stavite ga u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača i miksajte smjesu svakih 30 minuta dok se ne stvrdne.)
- 2. Miksajte ricottu, vaniliju i šećer dok ne nastane kremasta smjesa. Smjesu stavite u dresir vrećicu.
- 3. Miksajte jaja, šećer i rakiju dok se ne sjedini. Dodajte brašno odjednom i rukama dobro miješajte dok ne formira tijesto. Kada je gotovo, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta do jednoga sata.
- 4. Kada je spremno, razvaljate tijesto uz pomoć stroja za tjesteninu ili valjkom, do debljine otprilike 5mm. Narežite tijesto na komade veličine 15cm dužine i 6-8cm širine za tradicionalan oblik ili u oblike po želji.
- 5. Ulje zagrijte na temperaturu 180C, zatim pržite nekoliko komada tijesta od jednom, okrenite jednom nakon tri minute. Pržite ih do zlatne boje. Prije posluživanja pospite s dovoljno šećera u prahu.
- 6. Granitu poslužite u čaši, na vrh istisnite tučenu ricottu i ukrasite s kroštulama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa