Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • Sastojci:
  • Granita
  • 500 ml espresso kave
  • 100 g sitnog šećera
  • 50 ml vode
  • 125 g svježeg ricotta sira
  • 35 g sitnog šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • Kroštule
  • 250 g 00 brašna ili običnog brašna
  • 25 g maslaca, sobne temperature
  • 25 g sitnog šećera
  • 2 jaja
  • 1 ½ žličice rakije
  • Šećer u prahu, za ukrašavanje
  • 1 L ulja za prženje

Priprema

  • 1. U toplom espressu rastopite šećer, zatim dodajte sve ostale sastojke. Ulijte u stroj za sladoled i pustite da stoj završi. (Ako nemate stroj za sladoled, ulijte smjesu u manji kalup i stavite ga u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača i miksajte smjesu svakih 30 minuta dok se ne stvrdne.)
  • 2. Miksajte ricottu, vaniliju i šećer dok ne nastane kremasta smjesa. Smjesu stavite u dresir vrećicu.
  • 3. Miksajte jaja, šećer i rakiju dok se ne sjedini. Dodajte brašno odjednom i rukama dobro miješajte dok ne formira tijesto. Kada je gotovo, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta do jednoga sata. 
  • 4. Kada je spremno, razvaljate tijesto uz pomoć stroja za tjesteninu ili valjkom, do debljine otprilike 5mm. Narežite tijesto na komade veličine 15cm dužine i 6-8cm širine za tradicionalan oblik ili u oblike po želji.
  • 5. Ulje zagrijte na temperaturu 180C, zatim pržite nekoliko komada tijesta od jednom, okrenite jednom nakon tri minute. Pržite ih do zlatne boje. Prije posluživanja pospite s dovoljno šećera u prahu. 
  • 6. Granitu poslužite u čaši, na vrh istisnite tučenu ricottu i ukrasite s kroštulama.

Povezani recepti

Vidi sve