Granita od badema s ušećerenim bademima i keksima od badema

Granita od badema s ušećerenim bademima i keksima od badema

Opis

Način pripreme:

1. Za granitu se pravi bademovo mlijeko tako da se bademi krupno samelju u blenderu. Zatim se doda šećer i smjesa se fino samelje. Dok se ona melje, dodajte vodu u mlazovima. Smjesu prebacite u posudu, dodajte ružinu vodicu i promiješajte. Ostavite smjesu da stoji preko noći.

2. Procijedite bademovo mlijeko u posudu tako da gustu smjesu pritišćete vilicom. Sačuvajte bademovu pulpu za kekse. Mlijeko izlijte u metalnu tavu i stavite u hladnjak na 2 sata, tako da povremeno provjerite smjesu vilicom.

3. Za kolačiće od badema u posudi razbijte žumanjke sa šećerom. Dodajte maslac i promiješajte. Dodajte brašno zajedno sa solju i promiješajte. Na kraju dodajte bademovu pulpu. Dalje zamijesite rukama.

4. Oblikujte okrugle kekse rukama ili s pomoću žlice. Posložite ih u plitkom limu, na papiru za pečenje. Pecite kekse u unaprijed ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 5-10 minuta. Dok ne pozlate.

5. Kako biste ušećerili bademe, ispite tanki sloj šećera u tavu. U smjesu naribajte koru limuna. Tresite tavu dok se šećer ne počne topiti. Dodajte bademe i tresući tavu uvaljate ih u šećer.

6. Poslužite granitu od badema u šalici zajedno s kolačićima od badema i ušećerenim bademima

Sastojci

Za granitu

  • 250 g oguljenih badema
  • 1 litra vode
  • 250 g šećera
  • 50 ml ruž

Za kekse

  • 250 g pulpe od badema
  • 2 žumanjka
  • 100 g brašna
  • 150 g šećera
  • 200 g mekanog maslaca
  • prstohvat soli

Za ušećerene bademe

  • 1 limun
  • naribana kora
  • 50 g šećera
  • 100 g oguljenih badema

Povezani recepti