Opis
Način pripreme:
1. Za granitu se pravi bademovo mlijeko tako da se bademi krupno samelju u blenderu. Zatim se doda šećer i smjesa se fino samelje. Dok se ona melje, dodajte vodu u mlazovima. Smjesu prebacite u posudu, dodajte ružinu vodicu i promiješajte. Ostavite smjesu da stoji preko noći.
2. Procijedite bademovo mlijeko u posudu tako da gustu smjesu pritišćete vilicom. Sačuvajte bademovu pulpu za kekse. Mlijeko izlijte u metalnu tavu i stavite u hladnjak na 2 sata, tako da povremeno provjerite smjesu vilicom.
3. Za kolačiće od badema u posudi razbijte žumanjke sa šećerom. Dodajte maslac i promiješajte. Dodajte brašno zajedno sa solju i promiješajte. Na kraju dodajte bademovu pulpu. Dalje zamijesite rukama.
4. Oblikujte okrugle kekse rukama ili s pomoću žlice. Posložite ih u plitkom limu, na papiru za pečenje. Pecite kekse u unaprijed ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 5-10 minuta. Dok ne pozlate.
5. Kako biste ušećerili bademe, ispite tanki sloj šećera u tavu. U smjesu naribajte koru limuna. Tresite tavu dok se šećer ne počne topiti. Dodajte bademe i tresući tavu uvaljate ih u šećer.
6. Poslužite granitu od badema u šalici zajedno s kolačićima od badema i ušećerenim bademimaSastojci
Za granitu
- 250 g oguljenih badema
- 1 litra vode
- 250 g šećera
- 50 ml ruž
Za kekse
- 250 g pulpe od badema
- 2 žumanjka
- 100 g brašna
- 150 g šećera
- 200 g mekanog maslaca
- prstohvat soli
Za ušećerene bademe
- 1 limun
- naribana kora
- 50 g šećera
- 100 g oguljenih badema