Graničarski grah
Recept iz: Pati Jinich
Za kuhanje pinto graha: Stavite isprani pinto grah u veliku zdjelu, prelijte s 3 litre vode, ubacite polovicu luka i ostavite da zakipi na srednjoj vatri. Smanjite vatru na srednju pa neka stalno krčka, djelomično pokriveno poklopcem oko sat vremena. Provjerite grah s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da neće ostati na suhom. Ako je tako, dodajte nekoliko decilitara vruće vode. Kad je grah skuhan i mekan, trebao bi biti jušan pa posolite, izvadite luk, promiješajte i ostavite po strani.
Napomena: Možete to zamijeniti s 2 limenke od 425 g već kuhanog pinto graha. Zagrijte s 473 ml vode, začinite solju prema ukusu i ostavite po strani.
Za graničarski pinto grah: Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu na srednjoj vatri. Kad postane vruće, dodajte chorizo i pržite 4 do 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne posmeđe i ispuste mast. Dodajte slaninu, miješajte i pržite 3 do 4 minute dok ne počne smeđiti. Dodajte rajčicu i poblano čilije, promiješajte i pržite nekoliko minuta. Dodajte skuhani pinto grah i svu vodu u kojoj se kuhao, neka sve zakipi, a zatim smanjite na srednju vatru i kuhajte 7 do 8 minuta. Sve dok grah ne bude fino začinjen, dok se svi okusi ne sljube, a na vrhu se ne pojave lokvice crvene masti. Ugasite vatru. Izmrvite svježi sir po vrhu prije posluživanja.
Sastojci
- 450 g ispranog pinto graha
- 1/2 bijelog luka
- 2 žličice košer ili morske soli prema ukusu
- 2 žlice biljnog ulja
- 226 g meksičke chorizo kobasice bez omota, nasjeckane
- 226 g debelo narezane slanine, nasjeckane
- 1 zrela Roma rajčica, očišćena i narezana na kockice
- 2 do 3 poblano čilija, opržena, oguljena, narezana na trakice
- 136 g namrvljenog svježeg sira, za ukrašavanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete
Recepti Pati Jinich
Pico rotkvice