Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.

Sastojci

  • 450 g ispranog pinto graha
  • 1/2 bijelog luka
  • 2 žličice košer ili morske soli prema ukusu
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 226 g meksičke chorizo kobasice bez omota, nasjeckane
  • 226 g debelo narezane slanine, nasjeckane
  • 1 zrela Roma rajčica, očišćena i narezana na kockice
  • 2 do 3 poblano čilija, opržena, oguljena, narezana na trakice
  • 136 g namrvljenog svježeg sira, za ukrašavanje

Priprema

  • Za kuhanje pinto graha:
  • 1. Stavite isprani pinto grah u veliku zdjelu, prelijte s 3 litre vode, ubacite polovicu luka i ostavite da zakipi na srednjoj vatri.
  • 2. Smanjite vatru na srednju pa neka stalno krčka, djelomično pokriveno poklopcem oko sat vremena.
  • 3. Provjerite grah s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da neće ostati na suhom.
  • 4. Ako je tako, dodajte nekoliko decilitara vruće vode.
  • 5. Kad je grah skuhan i mekan, trebao bi biti jušan pa posolite, izvadite luk, promiješajte i ostavite po strani.
  • Napomena: Možete to zamijeniti s 2 limenke od 425 g već kuhanog pinto graha. Zagrijte s 473 ml vode, začinite solju prema ukusu i ostavite po strani.
  • Za graničarski pinto grah:
  • 1. Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu na srednjoj vatri.
  • 2. Kad postane vruće, dodajte chorizo i pržite 4 do 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne posmeđe i ispuste mast.
  • 3. Dodajte slaninu, miješajte i pržite 3 do 4 minute dok ne počne smeđiti.
  • 4. Dodajte rajčicu i poblano čilije, promiješajte i pržite nekoliko minuta.
  • 5. Dodajte skuhani pinto grah i svu vodu u kojoj se kuhao, neka sve zakipi, a zatim smanjite na srednju vatru i kuhajte 7 do 8 minuta.
  • 6. Sve dok grah ne bude fino začinjen, dok se svi okusi ne sljube, a na vrhu se ne pojave lokvice crvene masti.
  • 7. Ugasite vatru.
  • 8. Izmrvite svježi sir po vrhu prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve