Graničarski grah
Recept iz: Pati Jinich
Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.
Sastojci
- 450 g ispranog pinto graha
- 1/2 bijelog luka
- 2 žličice košer ili morske soli prema ukusu
- 2 žlice biljnog ulja
- 226 g meksičke chorizo kobasice bez omota, nasjeckane
- 226 g debelo narezane slanine, nasjeckane
- 1 zrela Roma rajčica, očišćena i narezana na kockice
- 2 do 3 poblano čilija, opržena, oguljena, narezana na trakice
- 136 g namrvljenog svježeg sira, za ukrašavanje
Priprema
- Za kuhanje pinto graha:
- 1. Stavite isprani pinto grah u veliku zdjelu, prelijte s 3 litre vode, ubacite polovicu luka i ostavite da zakipi na srednjoj vatri.
- 2. Smanjite vatru na srednju pa neka stalno krčka, djelomično pokriveno poklopcem oko sat vremena.
- 3. Provjerite grah s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da neće ostati na suhom.
- 4. Ako je tako, dodajte nekoliko decilitara vruće vode.
- 5. Kad je grah skuhan i mekan, trebao bi biti jušan pa posolite, izvadite luk, promiješajte i ostavite po strani.
- Napomena: Možete to zamijeniti s 2 limenke od 425 g već kuhanog pinto graha. Zagrijte s 473 ml vode, začinite solju prema ukusu i ostavite po strani.
- Za graničarski pinto grah:
- 1. Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu na srednjoj vatri.
- 2. Kad postane vruće, dodajte chorizo i pržite 4 do 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne posmeđe i ispuste mast.
- 3. Dodajte slaninu, miješajte i pržite 3 do 4 minute dok ne počne smeđiti.
- 4. Dodajte rajčicu i poblano čilije, promiješajte i pržite nekoliko minuta.
- 5. Dodajte skuhani pinto grah i svu vodu u kojoj se kuhao, neka sve zakipi, a zatim smanjite na srednju vatru i kuhajte 7 do 8 minuta.
- 6. Sve dok grah ne bude fino začinjen, dok se svi okusi ne sljube, a na vrhu se ne pojave lokvice crvene masti.
- 7. Ugasite vatru.
- 8. Izmrvite svježi sir po vrhu prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Otvoreni sendvič s krastavcem i inćunima
Recepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima