Goveđi odrezak sa svježim gljivama
Recept iz: Primož Dolničar
Postupak:
1. Uzmite tavu od lijevanog željeza koja se može dobro ugrijati. Ulijte u nju malo maslinova ulja. U tavu stavite goveđi odrezak. Okrenite ga nekoliko puta kako bi toplina ušla s obiju strana i ravnomjerno ispekla meso. Kad temperatura unutrašnjeg dijela odreska dosegne 51 °C, stavite ga na dasku za rezanje i pustite da se odmori.
2. Nasjeckajte ljutiku. Uzmite tavu i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk. Izrežite celer natanko i dodajte ga luku. Za boju i bolji okus dodajte i nasjeckanu mrkvu. Dodajte lisičarke i narezane vrganje. Posolite te dodajte narezani svježi timijan. Dodajte i divlji češnjak. Lagano promiješajte.
3. Posluživanje: Uzmite list radiča i stavite ga na tanjur. Stavite na tanjur i gljive i povrće. Narežite nekoliko ploški kozjeg sira. Meso narežite natanko te ga poslužite. Začinite ga prstohvatom soli te poškropite maslinovim uljem.
SAVJETI
- Prvo popržite teleće obraze. Tako će dobiti lijepu koricu te ćete zatvoriti pore. Zatim ulijte kipuću vodu, što će zadržati aromu mesa. Da ga prelijete hladnom vodom, dobili biste juhu.
- Kad pečete ciklu i krumpir zajedno, nemojte oguliti ciklu, inače će krumpir preuzeti njezinu crvenu boju i neće izgledati dobro.
- Ako nemate roštilj, možete goveđi odrezak peći i u tavi od lijevanog željeza koja se može dobro ugrijati.
- Unatoč raširenom vjerovanju da se goveđi odrezak s leđa (T-bone) treba popržiti samo jedanput sa svake strane, to nije točno. Trebate ga okrenuti nekoliko puta, kako bi toplina prodrla u meso s obiju strana i tako ga ravnomjerno ispekla.
- Maslinovo ulje smije se zagrijavati do 200 °C jer mu je točka dimljenja ista kao i kod suncokretova ulja.
Sastojci
- Sastojci goveđi odrezak (dio s leđa ramsteak s biftekom uz kost u sredini – T-bone) ljutika vrganji lisičarke namaz od divljeg češnjaka krupna sol maslinovo ulje Kozji sir
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Sušeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno lišće vinove loze
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće