Goveđi odrezak sa svježim gljivama

Goveđi odrezak sa svježim gljivama

Opis

Postupak:

1. Uzmite tavu od lijevanog željeza koja se može dobro ugrijati. Ulijte u nju malo maslinova ulja. U tavu stavite goveđi odrezak. Okrenite ga nekoliko puta kako bi toplina ušla s obiju strana i ravnomjerno ispekla meso. Kad temperatura unutrašnjeg dijela odreska dosegne 51 °C, stavite ga na dasku za rezanje i pustite da se odmori.

2. Nasjeckajte ljutiku. Uzmite tavu i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk. Izrežite celer natanko i dodajte ga luku. Za boju i bolji okus dodajte i nasjeckanu mrkvu. Dodajte lisičarke i narezane vrganje. Posolite te dodajte narezani svježi timijan. Dodajte i divlji češnjak. Lagano promiješajte.

3. Posluživanje: Uzmite list radiča i stavite ga na tanjur. Stavite na tanjur i gljive i povrće. Narežite nekoliko ploški kozjeg sira. Meso narežite natanko te ga poslužite. Začinite ga prstohvatom soli te poškropite maslinovim uljem.

 

SAVJETI

- Prvo popržite teleće obraze. Tako će dobiti lijepu koricu te ćete zatvoriti pore. Zatim ulijte kipuću vodu, što će zadržati aromu mesa. Da ga prelijete hladnom vodom, dobili biste juhu.

- Kad pečete ciklu i krumpir zajedno, nemojte oguliti ciklu, inače će krumpir preuzeti njezinu crvenu boju i neće izgledati dobro.

- Ako nemate roštilj, možete goveđi odrezak peći i u tavi od lijevanog željeza koja se može dobro ugrijati.

- Unatoč raširenom vjerovanju da se goveđi odrezak s leđa (T-bone) treba popržiti samo jedanput sa svake strane, to nije točno. Trebate ga okrenuti nekoliko puta, kako bi toplina prodrla u meso s obiju strana i tako ga ravnomjerno ispekla.

- Maslinovo ulje smije se zagrijavati do 200 °C jer mu je točka dimljenja ista kao i kod suncokretova ulja.

Sastojci

Sastojci

  • goveđi odrezak (dio s leđa
  • ramsteak s biftekom
  • uz kost u sredini – T-bone)
  • ljutika
  • vrganji
  • lisičarke
  • namaz od divljeg češnjaka
  • krupna sol
  • maslinovo ulje
  • Kozji sir

Povezani recepti