Goveđi gulaš
Sastojci
- Gulaš
- 2 velike žlice repičina ulja
- 675 g odrezaka goveđeg ošita ili vratnih kotleta
- 1 veliki luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 velika žlica dimljene paprike
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 vrhom puna velika žlica običnog brašna
- 2 400 g konzerve sjeckanih rajčica
- 1 velika žlica pirea od rajčice
- 1 zelena paprika
- 3 velike žlice kiselog vrhnja
- mljeveni crni papar
- morska sol
- Okruglice
- 150 g hladnog maslaca na kockice
- 375 g brašna
- prašak za pecivo
- 1½ čajna žličica dimljene paprike
Priprema
- 1. U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijte 1 veliku žlicu repičina ulja te popržite meso sa svih strana. Pazite da u posudu ne stavite previše mesa odjedanput, u protivnom neće porumenjeti – najbolje je pržiti ga u turama. Prebacite meso na tanjur i odložite sa strane.
- 2. Zagrijte prethodno pećnicu na 140 °C. Ako je potrebno, u posudu dodajte još jednu veliku žlicu ulja, zatim dodajte luk, papriku i češnjak te pržite dok sve ne omekša i poprimi zlatnu boju, oko 6 minuta.
- 3. Vratite meso u posudu te umiješajte papriku, origano i brašno da se sve obloži. Dodajte rajčice, pire od rajčica i dobar prstohvat morske soli i crnog papra. Zatim pustite da počne lagano ključati. Poklopite i prebacite u pećnicu neka se peče oko 2 sata.
- 4. Trideset minuta prije kraja vremena kuhanja, pripremite okruglice tako da zajedno u posudi istrljate maslac i brašno kako biste dobili teksturu nalik na krušne mrvice. Umiješajte papriku i začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom. Sjedinite smjesu zajedno s dvije velike žlice vode dok ne dobijete tijesto. Lagano umijesite prije nego što oblikujete okruglice koje će veličinom biti malo manje od vašega dlana.
- 5. Izvadite jelo iz pećnice te oko ruba posude poslažite okruglice. Zatim vratite natrag u pećnicu na oko 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
- 6. Tik prije posluživanja umiješajte malo kiselog vrhnja kako biste dobili prekrasan mramorni efekt. Poslužite sa svježe pripremljenom smeđom rižom i povrćem kuhanim na pari.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom