Goveđi gulaš

1. U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijte 1 veliku žlicu repičina ulja te popržite meso sa svih strana. Pazite da u posudu ne stavite previše mesa odjedanput, u protivnom neće porumenjeti – najbolje je pržiti ga u turama. Prebacite meso na tanjur i odložite sa strane.

2. Zagrijte prethodno pećnicu na 140 °C. Ako je potrebno, u posudu dodajte još jednu veliku žlicu ulja, zatim dodajte luk, papriku i češnjak te pržite dok sve ne omekša i poprimi zlatnu boju, oko 6 minuta.

3. Vratite meso u posudu te umiješajte papriku, origano i brašno da se sve obloži. Dodajte rajčice, pire od rajčica i dobar prstohvat morske soli i crnog papra. Zatim pustite da počne lagano ključati. Poklopite i prebacite u pećnicu neka se peče oko 2 sata.

4. Trideset minuta prije kraja vremena kuhanja, pripremite okruglice tako da zajedno u posudi istrljate maslac i brašno kako biste dobili teksturu nalik na krušne mrvice. Umiješajte papriku i začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom. Sjedinite smjesu zajedno s dvije velike žlice vode dok ne dobijete tijesto. Lagano umijesite prije nego što oblikujete okruglice koje će veličinom biti malo manje od vašega dlana.

5. Izvadite jelo iz pećnice te oko ruba posude poslažite okruglice. Zatim vratite natrag u pećnicu na oko 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.

6. Tik prije posluživanja umiješajte malo kiselog vrhnja kako biste dobili prekrasan mramorni efekt. Poslužite sa svježe pripremljenom smeđom rižom i povrćem kuhanim na pari. 

Sastojci

  • Gulaš2 velike žlice repičina ulja 675 g odrezaka goveđeg ošita ili vratnih kotleta 1 veliki luk oguliti i nasjeckati 1 češanj češnjaka oguliti i nasjeckati 1 vrhom puna velika žlica dimljene paprike 1 čajna žličica sušenog origana 1 vrhom puna velika žlica običnog brašna 2 400 g konzerve sjeckanih rajčica 1 velika žlica pirea od rajčice 1 zelena paprika očišćena i grubo narezana 3 velike žlice kiselog vrhnja mljeveni crni papar morska solOkruglice150 g hladnog maslaca na kockice 375 g brašna s praškom za pecivo 1½ čajna žličica dimljene paprike

Priprema