Goveđi gulaš

Sastojci

  • Gulaš
  • 2 velike žlice repičina ulja
  • 675 g odrezaka goveđeg ošita ili vratnih kotleta
  • 1 veliki luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 velika žlica dimljene paprike
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 vrhom puna velika žlica običnog brašna
  • 2 400 g konzerve sjeckanih rajčica
  • 1 velika žlica pirea od rajčice
  • 1 zelena paprika
  • 3 velike žlice kiselog vrhnja
  • mljeveni crni papar
  • morska sol
  • Okruglice
  • 150 g hladnog maslaca na kockice
  • 375 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1½ čajna žličica dimljene paprike

Priprema

  • 1. U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijte 1 veliku žlicu repičina ulja te popržite meso sa svih strana. Pazite da u posudu ne stavite previše mesa odjedanput, u protivnom neće porumenjeti – najbolje je pržiti ga u turama. Prebacite meso na tanjur i odložite sa strane.
  • 2. Zagrijte prethodno pećnicu na 140 °C. Ako je potrebno, u posudu dodajte još jednu veliku žlicu ulja, zatim dodajte luk, papriku i češnjak te pržite dok sve ne omekša i poprimi zlatnu boju, oko 6 minuta.
  • 3. Vratite meso u posudu te umiješajte papriku, origano i brašno da se sve obloži. Dodajte rajčice, pire od rajčica i dobar prstohvat morske soli i crnog papra. Zatim pustite da počne lagano ključati. Poklopite i prebacite u pećnicu neka se peče oko 2 sata.
  • 4. Trideset minuta prije kraja vremena kuhanja, pripremite okruglice tako da zajedno u posudi istrljate maslac i brašno kako biste dobili teksturu nalik na krušne mrvice. Umiješajte papriku i začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom. Sjedinite smjesu zajedno s dvije velike žlice vode dok ne dobijete tijesto. Lagano umijesite prije nego što oblikujete okruglice koje će veličinom biti malo manje od vašega dlana.
  • 5. Izvadite jelo iz pećnice te oko ruba posude poslažite okruglice. Zatim vratite natrag u pećnicu na oko 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
  • 6. Tik prije posluživanja umiješajte malo kiselog vrhnja kako biste dobili prekrasan mramorni efekt. Poslužite sa svježe pripremljenom smeđom rižom i povrćem kuhanim na pari.

Povezani recepti

Vidi sve