Goveđi entrecote s roštilja i umak bearnaise
Sastojci
- Temeljac
- 1 dl bijelog vinskog octa
- 3 dl bijelog vina
- 1 vlasac
- 3 grančice timijana
- 10 komada bijelog papra
- 1 lovorov list
- Umak
- 0.5 dl temeljca
- 5 žumanjaka
- 250 g maslaca izrezanog na kriške
- sok od limuna
- malo estragona
- malo Tabasca
- sol
- papar
Priprema
- 1. Najprije pripremite temeljac. Stavite sastojke u lonac i kuhajte dok tekućine ne ostane 2/3 od početne količine. Pustite da se posve ohladi. Temeljac se u hladnjaku može čuvati nekoliko mjeseci.
- 2. Pripremite bearnaise. U drugom loncu otopite maslac. U drugi lonac stavite žumanjke i temeljac. Lonac sa žumanjcima i temeljcem zagrijte na umjerenoj temperaturi cijelo vrijeme miješajući da se žumanjci ne bi previše skuhali. Temeljac za umak spreman je kad se žumanjci zgusnu. Možete još provjeriti tako da kapnete kap maslaca na temeljac za umak. Ako ostane na površini, žumanjci su se dovoljno zgusnuli.
- 3. Otopljeni maslac izlijte u tankom mlazu u smjesu sa žumanjcima cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Nasjeckajte i ubacite estragon, iscijedite sok od limuna i ulijte nekoliko kapi tabasca. Po potrebi začinite još soli i crnim paprom. Za vrijeme pečenja roštilja, umak čuvajte pokriven folijom na toplom mjestu.
- 4. Na vrijeme izvadite meso na sobnu temperaturu, oko 1-2 sata prije početka pečenja roštilja. Začinite soli i crnim paprom s obje strane. Odreske pecite na roštilju dok ne dobiju lijepu boju i dovršite po potrebi s još soli. Poslužite uz bearnaise.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu
Recepti Lora i Stoyan
Sporo kuhani teleći obrazi sa zgnječenim krumpirom
Recepti Ainsley Harriott
Mljevena govedina s krumpirom, lukom i zelenim povrćem s maslacem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Adam Liaw
Li Hongzhangov Chop Suey
Recepti Adam Liaw
Goveđi Rendang