Goveđi entrecote s roštilja i umak bearnaise

Sastojci

  • Temeljac
  • 1 dl bijelog vinskog octa
  • 3 dl bijelog vina
  • 1 vlasac
  • 3 grančice timijana
  • 10 komada bijelog papra
  • 1 lovorov list
  • Umak
  • 0.5 dl temeljca
  • 5 žumanjaka
  • 250 g maslaca izrezanog na kriške
  • sok od limuna
  • malo estragona
  • malo Tabasca
  • sol
  • papar

Priprema

  • 1. Najprije pripremite temeljac. Stavite sastojke u lonac i kuhajte dok tekućine ne ostane 2/3 od početne količine. Pustite da se posve ohladi. Temeljac se u hladnjaku može čuvati nekoliko mjeseci.
  • 2. Pripremite bearnaise. U drugom loncu otopite maslac. U drugi lonac stavite žumanjke i temeljac. Lonac sa žumanjcima i temeljcem zagrijte na umjerenoj temperaturi cijelo vrijeme miješajući da se žumanjci ne bi previše skuhali. Temeljac za umak spreman je kad se žumanjci zgusnu. Možete još provjeriti tako da kapnete kap maslaca na temeljac za umak. Ako ostane na površini, žumanjci su se dovoljno zgusnuli.
  • 3. Otopljeni maslac izlijte u tankom mlazu u smjesu sa žumanjcima cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Nasjeckajte i ubacite estragon, iscijedite sok od limuna i ulijte nekoliko kapi tabasca. Po potrebi začinite još soli i crnim paprom. Za vrijeme pečenja roštilja, umak čuvajte pokriven folijom na toplom mjestu.
  • 4. Na vrijeme izvadite meso na sobnu temperaturu, oko 1-2 sata prije početka pečenja roštilja. Začinite soli i crnim paprom s obje strane. Odreske pecite na roštilju dok ne dobiju lijepu boju i dovršite po potrebi s još soli. Poslužite uz bearnaise.

Povezani recepti

Vidi sve