Goveđi odrezak iz pokrajine Minho s aromatičnim krumpirom s ružmarinom i salatom od grbice
Upalite pećnicu na 250 ºC i odmah u pećnicu stavite pladanj na kojem ćete poslužiti junetinu da se ugrije. Ovaj detalj nije prijeko potreban – možete junetinu poslužiti i na običnom pladnju ili tanjuru.
Najprije začinite odrezak s obje strane: kap maslinova ulja, sol i papar. Ostavite meso da malo odleži dok pripremite krumpire za koje će vam ipak trebati malo više vremena. Dobro operite krumpire, stavite ih neoguljene u lonac u kojem već kipi voda i kuhajte ih 15-ak minuta.
Sad će vam za krumpire s ružmarinom trebati i tava. Ugrijte tavu u koju ste dodali malo maslinova ulja i malo popržite sitno nasjeckani luk. Umiješajte med koji će se karamelizirati i miješajte dok luk ne požuti. Izvadite krumpire iz vode u kojoj su se kuhali i narežite ih na deblje ploške, pospite ih ružmarinom, malo soli i paprom i dodajte u tavu u kojoj ste zažutili luk. Smanjite temperaturu i na slabijoj vatri pecite nekoliko minuta da se okusi spoje.
Sljedeći je korak odrezak. Stavite na vatru tavu bez masnoće i tek kad se tava dobro ugrije, dodajte juneći odrezak. Pospite meso protisnutim češnjem češnjaka, dodajte grančicu ružmarina i pecite 3 minute. Nakon 3 minute okrenite odrezak i pecite ga na drugoj strani također 3 minute, ali na ovu stranu dodajte malo maslinova ulja i komadić maslaca. Kad je odrezak pečen, ostavite ga da miruje nekoliko minuta dok vi ne pripremite kres-salatu.
U manjoj zdjelici pomiješajte senf i jogurt, dodajte koju kap maslinova ulja, prstohvat soli i na vrhu noža papra. Miješajte dok ne dobijete lijep i gladak preljev za salatu. Operite grbicu i odvojite lišće te ih začinite preljevom.
Svi elementi obroka sada su spremni i vrijeme je da ga poslužite. Krumpire i salatu složite na tanjur, a odrezak u metalnu posudu koja se u međuvremenu ugrijala u pećnici. Odrezak će tako biti savršene temperature u trenutku kad jelo donesete na stol. Dobar tek!
Najprije začinite odrezak s obje strane: kap maslinova ulja, sol i papar. Ostavite meso da malo odleži dok pripremite krumpire za koje će vam ipak trebati malo više vremena. Dobro operite krumpire, stavite ih neoguljene u lonac u kojem već kipi voda i kuhajte ih 15-ak minuta.
Sad će vam za krumpire s ružmarinom trebati i tava. Ugrijte tavu u koju ste dodali malo maslinova ulja i malo popržite sitno nasjeckani luk. Umiješajte med koji će se karamelizirati i miješajte dok luk ne požuti. Izvadite krumpire iz vode u kojoj su se kuhali i narežite ih na deblje ploške, pospite ih ružmarinom, malo soli i paprom i dodajte u tavu u kojoj ste zažutili luk. Smanjite temperaturu i na slabijoj vatri pecite nekoliko minuta da se okusi spoje.
Sljedeći je korak odrezak. Stavite na vatru tavu bez masnoće i tek kad se tava dobro ugrije, dodajte juneći odrezak. Pospite meso protisnutim češnjem češnjaka, dodajte grančicu ružmarina i pecite 3 minute. Nakon 3 minute okrenite odrezak i pecite ga na drugoj strani također 3 minute, ali na ovu stranu dodajte malo maslinova ulja i komadić maslaca. Kad je odrezak pečen, ostavite ga da miruje nekoliko minuta dok vi ne pripremite kres-salatu.
U manjoj zdjelici pomiješajte senf i jogurt, dodajte koju kap maslinova ulja, prstohvat soli i na vrhu noža papra. Miješajte dok ne dobijete lijep i gladak preljev za salatu. Operite grbicu i odvojite lišće te ih začinite preljevom.
Svi elementi obroka sada su spremni i vrijeme je da ga poslužite. Krumpire i salatu složite na tanjur, a odrezak u metalnu posudu koja se u međuvremenu ugrijala u pećnici. Odrezak će tako biti savršene temperature u trenutku kad jelo donesete na stol. Dobar tek!
Sastojci
- Sastojci 1 veliki goveđi odrezak (pokrajina Minho) 2 češnja češnjaka 50 g maslaca 1 vezica ružmarina maslinovo ulje sol i paparKrumpir s ružmarinom 6-7 mladih krumpira 1 glavica luka 1 vezica ružmarina 2 jušne žlice meda maslinovo ulje sol i paparSalata od vrtne grbice 1 vezica grbice 2 jušne žlice običnog jogurta 1 jušna žlica senfa sol i papar maslinovo ulje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom