Govedina Wellington
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 1kg goveđih fileta, očišćenih
- 3 tortilje
- 200ml vrhnja
- 30 gumb gljiva, usitnjenih na mrvice
- 100g kupovnog lisnatog
Priprema
- Temeljni elementi: Na vatru stavite tavu i čekajte dok se ne počne dimiti. Dodajte malo ulja, začinite meso, zatim ga zapecite sa svih strana dok ne poprimi smeđu boju, što je brže moguće. Ohladite u hladnjaku.
- U drugoj tavi, stavite smjesu gljiva i pojačajte vatru. Pecite dok sva tekućina ne ispari, miješajte bez prestanka.
- Kada smjesa postane tamno smeđa, dodajte vrhnje i ostavite da krčka.
- Dovršite s malo soli, mljevenog papra i malo soka limuna. Ohladite u hladnjaku.
- Prvi dio slaganja: Na radnoj površini rasprostrite komad plastične folije.
- Na foliju stavite tortilje, tako da se preklapaju.
- Dodajte gljive i ravnomjerno ih razmažite u sloju debljine 1 cm, rubove tortilja ostavite bez premaza, otprilike 2.5 cm.
- U sredinu stavite preprženi goveđi filet.
- Preko govedine zarolajte tortilju u oblik cilindra, koristite plastičnu foliju kako biste učvrstili roladu.
- Nastavite zamatati plastičnu foliju oko rolade u oblik kobasice, oba kraja zavrnite i učvrstite. Stavite u hladnjak na sat vremena, kako bi ste rolada stisnula.
- Drugi dio slaganja: Na radnoj površini rasprostrite komad plastične folije.
- Na plastičnu foliju stavite kupovno lisnato tijesto.
- Izvadite zarolanu govedinu iz plastične folije, ona će ostati u obliku kobasice, zatim je stavite na lisnato tijesto.
- Premažite lisnato tijesto sa žumanjkom.
- Zarolajte govedinu u lisnato tijesto na isti način kao što ste je umotali u tortilje, napravite to čvrsto i dobro stegnite krajeve, ne ostavljajte rupe. Preko svega zarolajte plastičnu foliju i vratite u hladnjak na sat vremena.
- Treći dio gradnje: Izvadite govedinu u lisnatom tijestu iz plastične folije.
- Sve premažite žumanjkom i osušite.
- Ponovo premažite žumanjkom i osušite.
- Govedinu Wellington ukrasite koristeći rezač ili nož, laganim potezima napravite udubljenja. Sada je spremno za pećnicu.
- Pečenje: 2 opcije
- opcija 1: Pecite na 200C, 40 minuta i ostavite da miruje 10 minuta prije rezanja.
- opcija 2 : U sredinu govedine zabodite termostat za kuhanje, pecite dok sredina ne dosegne 50C, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da miruje dok temperatura ne dosegne 60C. Narežite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste