Govedina Wellington
Recept iz: Mark Moriarty
Temeljni elementi:
- Na vatru stavite tavu i čekajte dok se ne počne dimiti. Dodajte malo ulja, začinite meso, zatim ga zapecite sa svih strana dok ne poprimi smeđu boju, što je brže moguće. Ohladite u hladnjaku.
- U drugoj tavi, stavite smjesu gljiva i pojačajte vatru. Pecite dok sva tekućina ne ispari, miješajte bez prestanka.
- Kada smjesa postane tamno smeđa, dodajte vrhnje i ostavite da krčka.
- Dovršite s malo soli, mljevenog papra i malo soka limuna. Ohladite u hladnjaku.
Prvi dio slaganja:
- Na radnoj površini rasprostrite komad plastične folije.
- Na foliju stavite tortilje, tako da se preklapaju.
- Dodajte gljive i ravnomjerno ih razmažite u sloju debljine 1 cm, rubove tortilja ostavite bez premaza, otprilike 2.5 cm.
- U sredinu stavite preprženi goveđi filet.
- Preko govedine zarolajte tortilju u oblik cilindra, koristite plastičnu foliju kako biste učvrstili roladu.
- Nastavite zamatati plastičnu foliju oko rolade u oblik kobasice, oba kraja zavrnite i učvrstite. Stavite u hladnjak na sat vremena, kako bi ste rolada stisnula.
Drugi dio slaganja:
- Na radnoj površini rasprostrite komad plastične folije.
- Na plastičnu foliju stavite kupovno lisnato tijesto.
- Izvadite zarolanu govedinu iz plastične folije, ona će ostati u obliku kobasice, zatim je stavite na lisnato tijesto.
- Premažite lisnato tijesto sa žumanjkom.
- Zarolajte govedinu u lisnato tijesto na isti način kao što ste je umotali u tortilje, napravite to čvrsto i dobro stegnite krajeve, ne ostavljajte rupe. Preko svega zarolajte plastičnu foliju i vratite u hladnjak na sat vremena.
Treći dio gradnje:
Izvadite govedinu u lisnatom tijestu iz plastične folije.
- Sve premažite žumanjkom i osušite.
- Ponovo premažite žumanjkom i osušite.
- Govedinu Wellington ukrasite koristeći rezač ili nož, laganim potezima napravite udubljenja. Sada je spremno za pećnicu.
Pečenje:
- opcija: Pecite na 200C, 40 minuta i ostavite da miruje 10 minuta prije rezanja.
- opcija: U sredinu govedine zabodite termostat za kuhanje, pecite dok sredina ne dosegne 50C, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da miruje dok temperatura ne dosegne 60C. Narežite.
Sastojci
- 1kg goveđih fileta, očišćenih
- 3 tortilje
- 200ml vrhnja
- 30 gumb gljiva, usitnjenih na mrvice
- 100g kupovnog lisnatog
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom