Govedina sa sotiranim gljivama i gorkom dinjom
Recept iz: Peter Kuruvita
Zagrijati pećnicu na 140 stupnjeva Celzijevih.
Izrežite govedinu, a zatim utrljajte solju i paprom. Stavite u protvan s temeljcem i lagano zakuhajte. Pokrijte poklopcem, prebacite u pećnicu i kuhajte 3 sata ili dok ne omekša. Izvadite govedinu žlicom i stavite na stranu.
Obarite tekućinu od kuhanja i stavite na laganu vatru, dok se temeljac ne reducira za tri četvrtine.
U međuvremenu, za garniranje, zagrijte ulje u plitkoj tavi na 160 stupnjeva Celzijevih. Kuhajte češnjak, ljutiku i gorku dinju odvojeno, dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskava. Ocijedite na papirnatom ručniku i stavite sa strane.
Stavite polovicu maslaca i maslinovo ulje u tavu i kuhajte na srednjem plamenu. Kad se maslac rastopi i prije nego što posmeđi, dodajte češnjak i ljutiku, miješajte nekoliko sekundi, nakon toga dodajte gljive i pržite ih 3 minute. Maknite tavu s vatre, ulijte gljive u cjedilo ispod kojeg je zdjela i nakon toga vratite procijeđeno ulje u tavu na srednjoj vatri. Kad se zagrije, utopite govedinu u meksičke začine i pržite, dok cijela ne posmeđi.
Dodajte crno vino u tavu i pirjajte dok se ne smanji na pola. Izvadite govedinu žlicom i stavite na stranu, a zatim dodajte 150ml temeljca u tavu i pirjajte dok se ne smanji na pola. Dodajte gorku dinju, mrkvu i preostali maslac. Smanjite vatru na što moguće manju razinu i protresite posudu tako da se sav maslac stopi s umakom.
Za posluživanje, govedinu rasporedite na tanjur, a na kraju dodajte gljive i žlicom prelijte s ljutikom i češnjakom u kojima su se kuhali. Na svaki komad govedine stavite žlicu umaka od gorke dinje i mrkve, pa malo posipajte prženim lukom, češnjakom i gorkom dinjom oko tanjura. Na svaki komad govedine stavite komadić mrkve i poslužite odmah.
Sastojci
- 1.2 kg odrezanog goveđeg buta, narezanog na komade od 50 g
- Sol i crni papar, za začiniti
- 3 litre goveđeg temeljca
- 100 g maslaca
- 100 ml maslinovog ulja
- 6 češnja češnjaka, zdrobljenog s velikim prstohvatom soli
- 150 g ljutike, sitno nasjeckane
- 50 g svježih shiitake gljiva, narezanih
- 40 g gljiva judinog uha
- 2 žlice meksičkih začina
- 100 ml crnog vina
- 2 ampalaye (gorki limuni), uzdužno prepolovljene, bez sjemenki i jezgre, narezane na male kvadratiće
- 2 srednje velike mrkve, oguljene i narezane na sitne komade
- Garniranje
- 200 ml povrtnog ulja
- 4 češnja češnjaka, tanko narezani
- 4 ljutike, tanko narezane
- pola gorke dinje, bez sjemenki i jezgre, tanko narezana
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom