Goveđi file sa zelenom šalšom
1.Zagrijte pećnicu na 200 ºC.
2.Tavu za prženje s debelim dnom, koja je prikladna za uporabu u pećnici, stavite na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Začinite govedinu sa svih strana, a zatim je pecite u tavi sa svih strana jednu do dvije minute, dok ne porumeni. Dodajte češnjak, timijan i ružmarin i utrljajte začine u govedinu. Dodajte nekoliko komadića maslaca te rastopljenim maslacem podlijte govedinu. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 10-12 minuta (slabo pečeno) ili 15–17 minuta (srednje pečeno).
3.U međuvremenu izradite zelenu šalšu. Stavite inćune i žličicu ulja od inćuna, kapare, češnjak, prstohvat soli te polovicu začina u mužar te tucite tučkom dok ne nastane pasta. Umiješajte senf i ocat. Razrijedite s malo ulja pa dodajte ostatak začina. Dobro promiješajte do željene konzistencije. Kušajte i začinite po potrebi.
4.Kada je govedina pečena po vašem ukusu, prelijte je sokovima od pečenja i preselite na zagrijani pladanj. Prelijte s nekoliko žlica zelene šalše, lagano prekrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.
5.Poslužite debelo narezane kriške pečenja uz žlicu zelene šalše.
Sastojci
- Sastojci maslinovo ulje 1 kg goveđeg filea odrezanog s debelog komada mesa 2 glavice češnjaka vodoravno prerezane napola 4 grančice timijana 2 grančice ružmarina maslac za podlijevanje mesa morska sol i svježe mljeveni crni paparZa zelenu salšu5 filea inćuna 1.5 žličice kapara 2 oguljena i zgnječena češnja češnjaka 1.5 žličica senfa dijon 1.5 žlica octa od crnog vina ili sherryja ekstradjevičansko maslinovo ulje vezica peršina samo listovi mala vezica metvice samo listovi morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom