Goveđi file sa zelenom šalšom

Goveđi file sa zelenom šalšom

Opis

1.Zagrijte pećnicu na 200 ºC.

2.Tavu za prženje s debelim dnom, koja je prikladna za uporabu u pećnici, stavite na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Začinite govedinu sa svih strana, a zatim je pecite u tavi sa svih strana jednu do dvije minute, dok ne porumeni. Dodajte češnjak, timijan i ružmarin i utrljajte začine u govedinu. Dodajte nekoliko komadića maslaca te rastopljenim maslacem podlijte govedinu. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 10-12 minuta (slabo pečeno) ili 15–17 minuta (srednje pečeno).

3.U međuvremenu izradite zelenu šalšu. Stavite inćune i žličicu ulja od inćuna, kapare, češnjak, prstohvat soli te polovicu začina u mužar te tucite tučkom dok ne nastane pasta. Umiješajte senf i ocat. Razrijedite s malo ulja pa dodajte ostatak začina. Dobro promiješajte do željene konzistencije. Kušajte i začinite po potrebi.

4.Kada je govedina pečena po vašem ukusu, prelijte je sokovima od pečenja i preselite na zagrijani pladanj. Prelijte s nekoliko žlica zelene šalše, lagano prekrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.

5.Poslužite debelo narezane kriške pečenja uz žlicu zelene šalše.

Sastojci

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 1 kg goveđeg filea odrezanog s debelog komada mesa
  • 2 glavice češnjaka
  • vodoravno prerezane napola
  • 4 grančice timijana
  • 2 grančice ružmarina
  • maslac za podlijevanje mesa
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Za zelenu salšu

  • 5 filea inćuna
  • 1.5 žličice kapara
  • 2 oguljena i zgnječena češnja češnjaka
  • 1.5 žličica senfa dijon
  • 1.5 žlica octa od crnog vina ili sherryja
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • vezica peršina
  • samo listovi
  • mala vezica metvice
  • samo listovi
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Povezani recepti