Goveđi file sa zelenom šalšom

1.Zagrijte pećnicu na 200 ºC.

2.Tavu za prženje s debelim dnom, koja je prikladna za uporabu u pećnici, stavite na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Začinite govedinu sa svih strana, a zatim je pecite u tavi sa svih strana jednu do dvije minute, dok ne porumeni. Dodajte češnjak, timijan i ružmarin i utrljajte začine u govedinu. Dodajte nekoliko komadića maslaca te rastopljenim maslacem podlijte govedinu. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 10-12 minuta (slabo pečeno) ili 15–17 minuta (srednje pečeno).

3.U međuvremenu izradite zelenu šalšu. Stavite inćune i žličicu ulja od inćuna, kapare, češnjak, prstohvat soli te polovicu začina u mužar te tucite tučkom dok ne nastane pasta. Umiješajte senf i ocat. Razrijedite s malo ulja pa dodajte ostatak začina. Dobro promiješajte do željene konzistencije. Kušajte i začinite po potrebi.

4.Kada je govedina pečena po vašem ukusu, prelijte je sokovima od pečenja i preselite na zagrijani pladanj. Prelijte s nekoliko žlica zelene šalše, lagano prekrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.

5.Poslužite debelo narezane kriške pečenja uz žlicu zelene šalše.

Sastojci

  • Sastojci maslinovo ulje 1 kg goveđeg filea odrezanog s debelog komada mesa 2 glavice češnjaka vodoravno prerezane napola 4 grančice timijana 2 grančice ružmarina maslac za podlijevanje mesa morska sol i svježe mljeveni crni paparZa zelenu salšu5 filea inćuna 1.5 žličice kapara 2 oguljena i zgnječena češnja češnjaka 1.5 žličica senfa dijon 1.5 žlica octa od crnog vina ili sherryja ekstradjevičansko maslinovo ulje vezica peršina samo listovi mala vezica metvice samo listovi morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve