Gougères (profiteroli od sira)

Marta Stewart vam donosi jednostavan recept za Gougères. 

Sastojci

  • za 60 profiterole
  • 5 velikih jaja
  • 110 g (1/2 šalice) neslanog maslaca
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 šalica mekog brašna
  • 1 1 /2 šalice sitno ribanog sira gruyere, te još ¼ šalice za posipanje
  • ¼ šalice sitno ribanog parmezana
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • ¼ žličice paprike u prahu
  • ¼ žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića

Priprema

  • 1.Ugrijte pećnicu na 190 °C. Prekrijte dva lima papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
  • 2.Za premaz od jaja, pomiješajte u zdjelici jedno jaje i jednu žlicu vode. Ostavite sa strane.
  • 3.U srednje velikom loncu pomiješajte 1 šalicu vode s maslacem, soli i šećerom na srednje jakom plamenu. Kuhajte dok ne proključa, a onda odmah maknite s plamena. Drvenom kuhačom dodajte brašno i snažno miješajte dok sve dok brašno više ne bude vidljivo. Vratite lonac na srednje jaku temperaturu. Kuhajte neprestano miješajući sve dok se smjesa ne počne odvajati od lonca, a na dnu se ne stvori sloj, oko četiri minute.
  • 4.Uklonite smjesu s plamena i prebacite je u zdjelu. Dodajte obje vrste sira, vlasac i začine. Promiješajte kuhačom i pustite da se malo ohladi, oko tri minute. Dodajte preostala jaja, jedno po jedno, te nakon svakog žustro miješajte sve dok se smjesa potpuno ne sjedini.
  • 5.Prebacite tijesto u vrećicu za kremu s nastavkom promjera 1,2 cm. Istisnite profiterole promjera 4 centimetra, međusobno razmaknute 2,5 cm. Mokrim prstom zagladite površinu profiterola. Premažite svaki premazom od jaja i pospite preostalim gruyerom. 
  • 6.Pecite sve dok ne budu zlatni, oko 20-25 minuta. Okrenite limove nakon što prođe pola vremena pečenja. Odmah poslužite jer su gougèresi najbolji dok su još topli i svježe pečeni.

Povezani recepti

Vidi sve