Opis

POSTUPAK:

  1. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Maslacem namazati dva kalupa promjera 23 cm i dva kalupa promjera 15 cm. Možete obložiti papirom za pečenje. Pomiješati brašno, šalicu šećera, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješati žumanjke, mlijeko, limunovu koricu i vaniliju. Na kraju spojiti dvije smjese.
  1. Mikserom od bjelanjaka napraviti snijeg. Dodati šećer i nastaviti miksati dok se ne dobije glatka masa. Pomiješati sastojke, napuniti kalupe i peći. Za manji kalup treba 25 minuta, dok za veći treba oko 30 minuta pečenja.
  2. Šlag: izmiksati šlag i šećer u prahu, prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak.
  3. Kada su biskviti pečeni, oštrim nožem ih prepoloviti tako da dobijemo četiri veća i četiri manja biskvita.
  4. Ravnomjerno ih namazati i veće posložiti jedno na drugo. Potom treba sa štapićima za ražnjiće i s okruglim kartonom (izrezanim da bude malo veći od promjera manje torte) napraviti razdjelnik. Štapiće treba prikratiti na dužinu cca 1 cm veću od visine torte tako da kada se postave – vire malo van. Na to se stavi krug od kartona malo veći od manjeg biskvita i na njega se poslažu biskviti. Kako bi bili sigurni u čvrstoću torte, po sredini male torte također se stavi štapić koji će probosti sva 4 sloja. Ovdje ne smije viriti van, pa se štapić prikrati na visinu torte.
  5. Kada je torta postavljena i učvršćena, svaki sloj ukrasiti svježim voćem i ukrasima od jestivog cvijeća.

Sastojci

Potrebna četiri kalupa za torte, po dva promjera 15 cm i dva promjera 23 cm.

Torta:

  • 2 cijele i tri četvrtine šalice brašna
  • 1 i tri četvrtine šalice šećera i još 2 žlice šećera
  • 2 i tri četvrtine žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žlica košer soli
  • ½ šalice + 2 žlice suncokretova ulja
  • 9 žumanjaka velikih jaja, sobne temperature
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 11 bjelanjaka
  • 1 čajna žlica limunove korice
  • 1 mahuna vanilije
  • učvršćivač kreme

Šlag:

  • 4 šalice šlaga
  • ¼ šalice + 2 žlice šećera u prahu

Dodatak:

  • 800 g maline
  • 800 g borovnice
  • 800 g kupine
  • 400 g jagode, prerezane popola ili na četvrtine
  • Jestivo cvijeće po izboru
  • Šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti