„Gola“ torta s bobičastim voćem
Recept iz: Martha Stewart
Trenutni hit u svijetu slastičarstva su tzv. gole torte - za njih nije potrebno raditi nekoliko smjesa buttercreama niti šlag kreme za prekrivanje, efekt savršene torte mogu dobiti i bez njih!
Sastojci
- Potrebna četiri kalupa za torte, po dva promjera 15 cm i dva promjera 23 cm.
- Torta:
- 2 cijele i tri četvrtine šalice brašna
- 1 i tri četvrtine šalice šećera i još 2 žlice šećera
- 2 i tri četvrtine žličice praška za pecivo
- 1 čajna žlica košer soli
- ½ šalice + 2 žlice suncokretova ulja
- 9 žumanjaka velikih jaja, sobne temperature
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 11 bjelanjaka
- 1 čajna žlica limunove korice
- 1 mahuna vanilije
- učvršćivač kreme
- Šlag:
- 4 šalice šlaga
- ¼ šalice + 2 žlice šećera u prahu
- Dodatak:
- 800 g maline
- 800 g borovnice
- 800 g kupine
- 400 g jagode, prerezane popola ili na četvrtine
- Jestivo cvijeće po izboru
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Maslacem namazati dva kalupa promjera 23 cm i dva kalupa promjera 15 cm. Možete obložiti papirom za pečenje. Pomiješati brašno, šalicu šećera, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješati žumanjke, mlijeko, limunovu koricu i vaniliju. Na kraju spojiti dvije smjese.
- Mikserom od bjelanjaka napraviti snijeg. Dodati šećer i nastaviti miksati dok se ne dobije glatka masa. Pomiješati sastojke, napuniti kalupe i peći. Za manji kalup treba 25 minuta, dok za veći treba oko 30 minuta pečenja.
- Šlag: izmiksati šlag i šećer u prahu, prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak.
- Kada su biskviti pečeni, oštrim nožem ih prepoloviti tako da dobijemo četiri veća i četiri manja biskvita.
- Ravnomjerno ih namazati i veće posložiti jedno na drugo. Potom treba sa štapićima za ražnjiće i s okruglim kartonom (izrezanim da bude malo veći od promjera manje torte) napraviti razdjelnik. Štapiće treba prikratiti na dužinu cca 1 cm veću od visine torte tako da kada se postave – vire malo van. Na to se stavi krug od kartona malo veći od manjeg biskvita i na njega se poslažu biskviti. Kako bi bili sigurni u čvrstoću torte, po sredini male torte također se stavi štapić koji će probosti sva 4 sloja. Ovdje ne smije viriti van, pa se štapić prikrati na visinu torte.
- Kada je torta postavljena i učvršćena, svaki sloj ukrasiti svježim voćem i ukrasima od jestivog cvijeća.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rocky road s jabukom i bijelom čokoladom
Recepti Mrvljenac od polovica krušaka
Recepti Moka-pužići
Recepti Luca Ciano
Tiramisu od kestena
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom
Recepti Mary Berry
Čokoladni kolač s perjastom glazurom
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom