Gnudi s maslacem i kaduljom

Stavite ricottu u zdjelu s prstohvatom morske soli i crnog papra. Zatim u to sitno naribajte parmezan i malo muškatnog oraščića. Sve to dobro pomiješajte i kušajte je li dovoljno začinjeno - muškatni oraščić trebao bi se vrlo lagano osjetiti. Veliki pladanj dobro pospite grizom te zarolajte smjesu s ricottom u kuglice promjera 3 cm valjajući ih po pladnju s grizom dok se dobro ne oblože. Trebali biste dobiti otprilike 40 gnudi kuglica od ove količine smjese. Protresite i dobro prekrijte grizom te ostavite da odstoji osam sati, najbolje preko noći, u hladnjaku (ne pokrivajte pladanj) – griz će dehidrirati ricottu i stvoriti lijepi vanjski sloj na gnudima. Gnudi se kuhaju samo tri minute, ja ih volim kuhati u turama za dvije porcije da bih mogao paziti na njih. Otresite višak griza s toliko gnudi kuglica koliko je dovoljno za dvije porcije te ih skuhajte u slanoj vodi. U međuvremenu na tavi otopite veliku kocku maslaca na srednjoj vatri i natrgajte otprilike 20 listova kadulje koje ćete popržiti. Hrskave listove prebacite na tanjur, a gnudi kuglice prebacite izravno iz vode na tavu uz žlicu vode u kojoj su se kuhale. Kad je smjesa maslaca i vode stvorila emulziju, skinite s vatre te odozgo naribajte sloj parmezana, dodajte samo nekoliko kapi limunova soka i promiješajte. Odmah poslužite u toplim zdjelama uz malo naribanoga muškatnog oraščića, parmezana i hrskave listove kadulje te odmah prijeđite na sljedeću turu. Prije svake ture prebrišete tavu. Dobro došli u klub golih raviola.     

 

Gnudi se mogu jednostavno preobraziti dodavanjem jedne sezonske namirnice. Vrhovi šparoga, grašak u mahunama, šumske gljive ili nekoliko svježih rajčica – svaka od tih namirnica bit će vrhunska u kombinaciji s kaduljom i maslacem. Ljeti je izvrsno u smjesu s ricottom dodati zgnječene listove svježeg bosiljka. Divno.

 

Sastojci

  • Gnudi1 kg sira ricotta 100 g parmezana 1 ribanog muškatnog oraščića grizaZa posluživanje neslanog maslaca 1 vezica svježe kadulje naribanog parmezana 1 limun

Priprema