Luca Ciano povest će vas kroz mediteransku kuhinju i otkriti zašto su Talijani pravi majstori za pripremanje tjestenine

Sastojci

  • Sastojci:
  • 500 g pšenične krupice, za tjesteninu
  • 250 g tople vode
  • 200 g mlijeka
  • 200 g svježeg vrhnja
  • 300 g parmezan reggiano, nariban
  • 150 g pršuta, narezanog na kockice veličine 1cm
  • 20 ml Sabe
  • 2 košarice cvjetova tikvice, tikvice narezane i cvjetovi odvojeni.
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar
  • 300 g svježe ricotte (pečene u pećnici na 200° C, 30 min.)

Priprema

  • Kako biste napravili tjesteninu, malo po malo dodajte vodu u pšeničnu krupicu. Miješajte dok se tijesto ne formira. Mijesite tijesto pet minuta, zatim ga ostavite u hladnjaku. 
  • Tijesto narežite na komade teške 100 g, zatim svaki komad valjajte cjevasti oblik debljine 1 cm, a dužine 2-3 cm. Zatim svaki komad valjate na valjku za njoke.
  • Zakuhajte mlijeko i vrhnje, zatim maknite s vatre i dodajte parmezan reggiano. Dobro promiješajte kako bi se sav sir rastopio, držite na toplom dok vam smjesa ne zatreba.
  • Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
  • U velikoj tavi za prženje zagrijte ulje. Dodajte tikvice i pržite 2-3 minute, dodajte začine, zatim pršut.
  • U vodu stavite tjesteninu i kuhajte 3-4 minute. Procijedite, pomiješajte u tavi s tikvicama i pršutom, te pržite jednu minutu. Dodajte otprilike 120 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, zatim polovicu umaka od parmezana. U tjesteninu stavite i pola otvorenog kotača sira (koji na sredini ima rupu dovoljno veliku za vašu količinu tjestenine), dodajte preostali umak od parmezana i nastavite miješati u kotaču sir još jednu minutu.
  • Za kraj dodajte cvjetove tikvica, mrvljenu pečenu ricottu i poslužite s nekoliko kapljica sabe.

Povezani recepti

Vidi sve