Gnječeni krumpir na belgijski način

Gnječeni krumpir na belgijski način

Opis

Način pripreme:

1. Ogulite krumpire, narežite ih na polovice i skuhajte u slanoj vodi.

2. Očistite poriluk i sitno ga narežite. Popržite ga u tavi na rastopljeno maslacu.

3. Dodajte oguljenu i na kolutiće narezanu mrkvu. Promiješajte. Čim su mrkve popržene, dodajte im sitno sjeckani timijan i peršin. Začinite solju i crnim paprom te nalijte vode toliko da pokrije namirnice. Kuhajte dok mrkva ne omekša.

4. Ocijedite mrkvu i zgnječite je.  Dodajte prethodno skuhan krumpir i zgnječite ga. Dodajte blago zagrijano svježe mlijeko i miješajte dok ne dobijete pire.

5. Narežite slaninu na kockice i popržite je na tavi dok ne dobije zlaćanu boju.

6. Dodajte kockice slanine u pire od krumpira i mrkve te promiješajte. Začinite solju i crnim paprom po ukusu. 

Sastojci

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 1 poriluk
  • 50 g maslaca
  • 1 kg mrkve
  • 1/2 vezice peršina
  • 4 stručka timijana
  • soli i crnog papra po ukusu
  • 250 g slanine
  • 100 ml svježeg mlijeka

Povezani recepti