Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Donalovi recepti  dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova. 

Sastojci

  • 30 g neslanog maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 600 g bukovača, pokidanih na komade, ako su velike
  • 2 češnja češnjaka, tanko nasjeckanog
  • Po 1 žličica ljute i slatke dimljene paprike, plus prstohvat za serviranje
  • 320 g raštike, s odstranjenim tvrdim dijelovima i lišćem nasjeckanim na veće komade
  • 2 x 250 g vrećica kuhanih, miješanih žitarica (npr. pržena mlada pšenica, ječmena prekrupa, quinoa)
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 žlice nasjeckana kopra
  • 3 žlice nasjeckana peršina
  • dosta limunova soka
  • 4 vrhom pune žlice polumasnog kiselog vrhnja

Priprema

  • 1. Zagrijte maslac i pola maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte gljive i pecite ih s jedne strane, pritiskajući ih, dok nisu jako hrskave. Okrenite ih, dodajte češnjak i ispecite drugu stranu, opet dok ne zazlati. Ako nemate dovoljno veliku tavu, možda ćete to morati obaviti u turama. Dodajte papriku, začinite dobro solju i paprom i odložite u zdjelu.
  • 2. Zagrijte u tavi preostalo ulje, dodajte raštiku i pržite 3–4 minute dok ne omekša. Začinite s dosta crnog papra i lagano pomiješajte s gljivama.
  • 3. Zagrijte žitarice prema uputama na pakiranju i pomiješajte s maslinovim uljem, začinima i limunovim sokom, prema ukusu. Podijelite žitarice u četiri zdjele i dodajte gljive i raštiku. Dodajte žlicu kiselog vrhnja i po prstohvat dimljene paprike, pa poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve