Gelato affogato od slatkog krumpira
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 10 ½ šalica teške kreme
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- ¾ šalice tamnog smeđeg šećera
- 5 žumanjaka krupnih jaja
- 1 šalica pirea od batata
- prstohvat mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 50 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih
- 1 šalica (po osobi) Di Lorenzo espresso kave
- šećer u prahu (za posuti i ukrasiti)
Priprema
- 1. Za gelato, zagrijte mlijeko i vrhnje na srednje jakoj vatri tako da se zagriju, ali ne proključaju. Maknite s vatre. U zdjelu stavite žumanjke, šećer, cimet i muškatni oraščić te miksajte dok ne postane gusto i blijedo.
- 2. Zatim dodajte vruću smjesu od vrhnja uz neprestano miješanje. Ulijte ju u lonac. Miješajte na laganoj vatri 4-5 minuta ili dok se ne zgusne - točnije do 82°C.
- 3. Maknite s vatre i ulijte natrag u zdjelu te umiješajte pire od batata. Dobro izmiješajte štapnim mikserom i ostavite sa strane da se ohladi. Stavite smjesu u hladnjak na barem 4-6 sati ili preko noći.
- 4. Ohlađenu kremu ulijte u aparat za sladoled i slijedite upute proizvođača dok se sladoled ne stegne.
- 5. Ako nemate aparat za sladoled, stavite kremu u zamrzivač na 1 sat. Zatim ga svakih pola sata izvadite i izmiješajte električnim mikserom. Ponavljajte ovo dok se gelato ne stegne (3-4 puta).
- 6. Servirajte 1 žlicu sladoleda u čaši, na vrhu prelijte espresso kavom, ukrasite prženim lješnjacima i šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha
Recepti Adam Liaw
Ljepljivi kolač od datulja s preljevom butterscotch