Gelato affogato od slatkog krumpira

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

 

Sastojci

  • 10 ½ šalica teške kreme
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • ¾ šalice tamnog smeđeg šećera
  • 5 žumanjaka krupnih jaja
  • 1 šalica pirea od batata
  • prstohvat mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 50 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih
  • 1 šalica (po osobi) Di Lorenzo espresso kave
  • šećer u prahu (za posuti i ukrasiti)

Priprema

  • 1. Za gelato, zagrijte mlijeko i vrhnje na srednje jakoj vatri tako da se zagriju, ali ne proključaju. Maknite s vatre. U zdjelu stavite žumanjke, šećer, cimet i muškatni oraščić te miksajte dok ne postane gusto i blijedo.
  • 2. Zatim dodajte vruću smjesu od vrhnja uz neprestano miješanje. Ulijte ju u lonac. Miješajte na laganoj vatri 4-5 minuta ili dok se ne zgusne - točnije do 82°C.
  • 3. Maknite s vatre i ulijte natrag u zdjelu te umiješajte pire od batata. Dobro izmiješajte štapnim mikserom i ostavite sa strane da se ohladi. Stavite smjesu u hladnjak na barem 4-6 sati ili preko noći.
  • 4. Ohlađenu kremu ulijte u aparat za sladoled i slijedite upute proizvođača dok se sladoled ne stegne.
  • 5. Ako nemate aparat za sladoled, stavite kremu u zamrzivač na 1 sat. Zatim ga svakih pola sata izvadite i izmiješajte električnim mikserom. Ponavljajte ovo dok se gelato ne stegne (3-4 puta).
  • 6. Servirajte 1 žlicu sladoleda u čaši, na vrhu prelijte espresso kavom, ukrasite prženim lješnjacima i šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve