Galette s kruškama i đumbirom

1.  Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite lim za pečenje papirom koji ne propušta masti ili papirom za pečenje.

 

2.  Najprije umijesite tijesto. Prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Dodajte maslac i utrljajte ga u smjesu prstima dok smjesa ne počne sličiti krupnim krušnim mrvicama. Umiješajte limunovu koricu, dodajte jaje i miješajte kako biste povezali sastojke. Postupno dodajte malo hladne vode (1-2 žličice) da biste oblikovali tijesto. Lagano umijesite u glatku kuglu, zamotajte u prozirnu prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

 

3.  Kada je tijesto spremno, pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm. Postavite plitki tanjur promjera 22 cm naopako na tijesto i režite oko njega. Prebacite krug od tijesta u pripremljeni lim za pečenje te spremite višak tijesta za naknadnu uporabu.

 

4.Pomiješajte kruške, šećer demerara, obje vrste đumbira, sirup od đumbira i polovicu limunove korice.

 

5.Posložite kruške u lijepi uzorak oko središta tijesta te ostavite prazni prostor debljine 3 cm oko ruba. Premažite rub tučenim žumanjkom.

 

6.Rubom tijesta preklopite kruške i oblikujte ga u valoviti 'zid'. Vrh ruba tijesta premažite jajetom te sve pospite šećerom u prahu. Kolač pospite ostatkom limunove korice i pecite 30-35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju te dok se kruške malo ne karameliziraju i omekšaju.

 

7.Pečeni kolač pospite šećerom u prahu, a zatim ga narežite i poslužite s malo tekućeg vrhnja.

 

Sastojci

  • Sastojci4 kruške oguliti narezati na četvrtine i izvaditi sredinu 1 žličica šećera demerara 1 kuglica ušećerenog đumbira u sirupu sitno nasjeckana 3 cm dug komadić svježeg đumbira oguljen i sitno nariban korica 1 limuna 1 žumanjak iz slobodnog uzgoja šećer u prahu za posipanje vrhnje za dekoracijuZa slatko prhko tijesto225 g višenamjenskog brašna 2 žličice šećera u prahu 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice korica 1 limuna 1 istučeno jaje iz slobodnog ili organskog uzgoja

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve