Opis
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite lim za pečenje papirom koji ne propušta masti ili papirom za pečenje.
2. Najprije umijesite tijesto. Prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Dodajte maslac i utrljajte ga u smjesu prstima dok smjesa ne počne sličiti krupnim krušnim mrvicama. Umiješajte limunovu koricu, dodajte jaje i miješajte kako biste povezali sastojke. Postupno dodajte malo hladne vode (1-2 žličice) da biste oblikovali tijesto. Lagano umijesite u glatku kuglu, zamotajte u prozirnu prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
3. Kada je tijesto spremno, pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm. Postavite plitki tanjur promjera 22 cm naopako na tijesto i režite oko njega. Prebacite krug od tijesta u pripremljeni lim za pečenje te spremite višak tijesta za naknadnu uporabu.
4.Pomiješajte kruške, šećer demerara, obje vrste đumbira, sirup od đumbira i polovicu limunove korice.
5.Posložite kruške u lijepi uzorak oko središta tijesta te ostavite prazni prostor debljine 3 cm oko ruba. Premažite rub tučenim žumanjkom.
6.Rubom tijesta preklopite kruške i oblikujte ga u valoviti 'zid'. Vrh ruba tijesta premažite jajetom te sve pospite šećerom u prahu. Kolač pospite ostatkom limunove korice i pecite 30-35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju te dok se kruške malo ne karameliziraju i omekšaju.
7.Pečeni kolač pospite šećerom u prahu, a zatim ga narežite i poslužite s malo tekućeg vrhnja.
Sastojci
Sastojci
- 4 kruške
- oguliti
- narezati na četvrtine i izvaditi sredinu
- 1 žličica šećera demerara
- 1 kuglica ušećerenog đumbira u sirupu
- sitno nasjeckana
- 3 cm dug komadić svježeg đumbira
- oguljen i sitno nariban
- korica 1 limuna
- 1 žumanjak iz slobodnog uzgoja
- šećer u prahu
- za posipanje
- vrhnje
- za dekoraciju
Za slatko prhko tijesto
- 225 g višenamjenskog brašna
- 2 žličice šećera u prahu
- 150 g hladnog maslaca
- narezanog na kockice
- korica 1 limuna
- 1 istučeno jaje iz slobodnog ili organskog uzgoja