Galette s kruškama i đumbirom

Galette s kruškama i đumbirom

Opis

1.  Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite lim za pečenje papirom koji ne propušta masti ili papirom za pečenje.

 

2.  Najprije umijesite tijesto. Prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Dodajte maslac i utrljajte ga u smjesu prstima dok smjesa ne počne sličiti krupnim krušnim mrvicama. Umiješajte limunovu koricu, dodajte jaje i miješajte kako biste povezali sastojke. Postupno dodajte malo hladne vode (1-2 žličice) da biste oblikovali tijesto. Lagano umijesite u glatku kuglu, zamotajte u prozirnu prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

 

3.  Kada je tijesto spremno, pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm. Postavite plitki tanjur promjera 22 cm naopako na tijesto i režite oko njega. Prebacite krug od tijesta u pripremljeni lim za pečenje te spremite višak tijesta za naknadnu uporabu.

 

4.Pomiješajte kruške, šećer demerara, obje vrste đumbira, sirup od đumbira i polovicu limunove korice.

 

5.Posložite kruške u lijepi uzorak oko središta tijesta te ostavite prazni prostor debljine 3 cm oko ruba. Premažite rub tučenim žumanjkom.

 

6.Rubom tijesta preklopite kruške i oblikujte ga u valoviti 'zid'. Vrh ruba tijesta premažite jajetom te sve pospite šećerom u prahu. Kolač pospite ostatkom limunove korice i pecite 30-35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju te dok se kruške malo ne karameliziraju i omekšaju.

 

7.Pečeni kolač pospite šećerom u prahu, a zatim ga narežite i poslužite s malo tekućeg vrhnja.

 

Sastojci

Sastojci

  • 4 kruške
  • oguliti
  • narezati na četvrtine i izvaditi sredinu
  • 1 žličica šećera demerara
  • 1 kuglica ušećerenog đumbira u sirupu
  • sitno nasjeckana
  • 3 cm dug komadić svježeg đumbira
  • oguljen i sitno nariban
  • korica 1 limuna
  • 1 žumanjak iz slobodnog uzgoja
  • šećer u prahu
  • za posipanje
  • vrhnje
  • za dekoraciju

Za slatko prhko tijesto

  • 225 g višenamjenskog brašna
  • 2 žličice šećera u prahu
  • 150 g hladnog maslaca
  • narezanog na kockice
  • korica 1 limuna
  • 1 istučeno jaje iz slobodnog ili organskog uzgoja

Povezani recepti