Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • Kora:
  • 140 g glatkog brašna
  • 45 g pahuljica
  • 1 žličica soli
  • 115 g hladnog maslaca, narezanoga na kockice
  • 85 g kremastog sira
  • 1 veliki žumanjak
  • Punjenje:
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 340 g blitve, odvojene od stapke i narezane na sitne komadiće
  • 1 veliki luk, nasjeckan na trake debljine 6 mm
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 3 žlice balzamičkog octa
  • 2 žlice sultana
  • 3 fileta inćuna, grubo nasjeckanih (proizvoljno)
  • 2 žlice svježih listova timijana
  • 170 g ricotte, sobne temperature
  • 30 g sitno naribanog parmezana
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • ½ žlice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 veliki žumanjak

Priprema

  • 1. Kora: Pulsirajte brašno, pahuljice i sol u kuhinjskom robotu da se povežu. Dodajte maslac, kremasti sir i žumanjak; pulsirajte dok se tijesto ne formira, 15 do 20 sekundi.
  • 2. Stavite tijesto na prianjajuću foliju i spljoštite u disk; zamotajte i držite u hladnjaku najmanje jedan sat ili preko noći.
  • 3. Punjenje: u velikoj tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte stapke blitve, luk i prstohvat soli. Dinstajte i miješajte dok se stapke ne omekšaju i blago ne posmeđe, osam do 10 minuta. Dodajte ocat i dinstajte uz miješanje dok tekućina gotovo ne ishlapi, oko dvije minute. Začinite sa solju i paprom. Umiješajte sultane. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu.
  • 4. Zagrijte preostalu žlicu ulja u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte inćune ako ih rabite; miješajte ih jednu minutu. Umiješajte timijan. Dodajte listove blitve i dinstajte dok ne uvenu, oko minute. Začinite solju i paprom.
  • 5. U zdjeli miksera s nastavcima za kreme, istucite oba sira s dvije žlice vrhnja dok ne postanu glatki, oko minute. Dodajte muškatni oraščić; začinite solju i paprom.
  • 6. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na velikom komadu papira za pečenje, razvaljajte tijesto na debljine tri milimetra i oblik kruga, promjera oko 38 cm. Složite mješavinu luka ravnomjerno po tijestu, ostavljajući rub od osam centimetara. Rasprostrite mješavinu ricotte preko luka; treći sloj neka bude blitva. Presavijte rubove tijesta i nježno pritisnite. Prebacite galetu (koja je još uvijek na papiru) u posudu za pečenje. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
  • 7. U malenoj posudi istucite žumanjak i preostalu žlicu vrhnja. Namažite gornji dio tijesta s tom smjesom. Pecite dok ne pozlati, 40 do 45 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve