Galeta od blitve I ricotte
Recept iz: Martha Stewart
Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!
Sastojci
- Kora:
- 140 g glatkog brašna
- 45 g pahuljica
- 1 žličica soli
- 115 g hladnog maslaca, narezanoga na kockice
- 85 g kremastog sira
- 1 veliki žumanjak
- Punjenje:
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 340 g blitve, odvojene od stapke i narezane na sitne komadiće
- 1 veliki luk, nasjeckan na trake debljine 6 mm
- sol i svježe mljeveni papar
- 3 žlice balzamičkog octa
- 2 žlice sultana
- 3 fileta inćuna, grubo nasjeckanih (proizvoljno)
- 2 žlice svježih listova timijana
- 170 g ricotte, sobne temperature
- 30 g sitno naribanog parmezana
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- ½ žlice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 1 veliki žumanjak
Priprema
- 1. Kora: Pulsirajte brašno, pahuljice i sol u kuhinjskom robotu da se povežu. Dodajte maslac, kremasti sir i žumanjak; pulsirajte dok se tijesto ne formira, 15 do 20 sekundi.
- 2. Stavite tijesto na prianjajuću foliju i spljoštite u disk; zamotajte i držite u hladnjaku najmanje jedan sat ili preko noći.
- 3. Punjenje: u velikoj tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte stapke blitve, luk i prstohvat soli. Dinstajte i miješajte dok se stapke ne omekšaju i blago ne posmeđe, osam do 10 minuta. Dodajte ocat i dinstajte uz miješanje dok tekućina gotovo ne ishlapi, oko dvije minute. Začinite sa solju i paprom. Umiješajte sultane. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu.
- 4. Zagrijte preostalu žlicu ulja u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte inćune ako ih rabite; miješajte ih jednu minutu. Umiješajte timijan. Dodajte listove blitve i dinstajte dok ne uvenu, oko minute. Začinite solju i paprom.
- 5. U zdjeli miksera s nastavcima za kreme, istucite oba sira s dvije žlice vrhnja dok ne postanu glatki, oko minute. Dodajte muškatni oraščić; začinite solju i paprom.
- 6. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na velikom komadu papira za pečenje, razvaljajte tijesto na debljine tri milimetra i oblik kruga, promjera oko 38 cm. Složite mješavinu luka ravnomjerno po tijestu, ostavljajući rub od osam centimetara. Rasprostrite mješavinu ricotte preko luka; treći sloj neka bude blitva. Presavijte rubove tijesta i nježno pritisnite. Prebacite galetu (koja je još uvijek na papiru) u posudu za pečenje. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
- 7. U malenoj posudi istucite žumanjak i preostalu žlicu vrhnja. Namažite gornji dio tijesta s tom smjesom. Pecite dok ne pozlati, 40 do 45 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
Recepti Lora i Stoyan
Soda-pogačice s maslacem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Adam Liaw
Švedska kardamom peciva s punjenjem (Semlor)