Galeta od blitve I ricotte
Recept iz: Martha Stewart
- Kora: Pulsirajte brašno, pahuljice i sol u kuhinjskom robotu da se povežu. Dodajte maslac, kremasti sir i žumanjak; pulsirajte dok se tijesto ne formira, 15 do 20 sekundi.
- Stavite tijesto na prianjajuću foliju i spljoštite u disk; zamotajte i držite u hladnjaku najmanje jedan sat ili preko noći.
- Punjenje: u velikoj tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte stapke blitve, luk i prstohvat soli. Dinstajte i miješajte dok se stapke ne omekšaju i blago ne posmeđe, osam do 10 minuta. Dodajte ocat i dinstajte uz miješanje dok tekućina gotovo ne ishlapi, oko dvije minute. Začinite sa solju i paprom. Umiješajte sultane. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu.
- Zagrijte preostalu žlicu ulja u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte inćune ako ih rabite; miješajte ih jednu minutu. Umiješajte timijan. Dodajte listove blitve i dinstajte dok ne uvenu, oko minute. Začinite solju i paprom.
- U zdjeli miksera s nastavcima za kreme, istucite oba sira s dvije žlice vrhnja dok ne postanu glatki, oko minute. Dodajte muškatni oraščić; začinite solju i paprom.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na velikom komadu papira za pečenje, razvaljajte tijesto na debljine tri milimetra i oblik kruga, promjera oko 38 cm. Složite mješavinu luka ravnomjerno po tijestu, ostavljajući rub od osam centimetara. Rasprostrite mješavinu ricotte preko luka; treći sloj neka bude blitva. Presavijte rubove tijesta i nježno pritisnite. Prebacite galetu (koja je još uvijek na papiru) u posudu za pečenje. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
- U malenoj posudi istucite žumanjak i preostalu žlicu vrhnja. Namažite gornji dio tijesta s tom smjesom. Pecite dok ne pozlati, 40 do 45 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Sastojci
- Kora:
- 140 g glatkog brašna
- 45 g pahuljica
- 1 žličica soli
- 115 g hladnog maslaca, narezanoga na kockice
- 85 g kremastog sira
- 1 veliki žumanjak
- Punjenje:
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 340 g blitve, odvojene od stapke i narezane na sitne komadiće
- 1 veliki luk, nasjeckan na trake debljine 6 mm
- sol i svježe mljeveni papar
- 3 žlice balzamičkog octa
- 2 žlice sultana
- 3 fileta inćuna, grubo nasjeckanih (proizvoljno)
- 2 žlice svježih listova timijana
- 170 g ricotte, sobne temperature
- 30 g sitno naribanog parmezana
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- ½ žlice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 1 veliki žumanjak
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Ukrasni kolačići
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom
Recepti Martha Stewart
Mesna pita s hrskavom koricom