David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 200 g tekućeg jogurta
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica rakije (rakiju stavljamo kako fritule tijekom prženja ne bi upile previše masnoće)
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo naribane korice limuna
  • ulje za prženje
  • 250 g mascarponea
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g slatkog prošeka

Priprema

  • Fritule
  • 1. Jaja izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna i prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksati smjesu.
  • 2. Ulje dobro zagrijati u dubljoj tavi ili plitkom loncu. Kad je ulje dobro zagrijano (probati s malo tijesta) smanjiti vatru i žlicom prethodno umočenom u ulje oblikovati fritule i stavljati ih uz pomoć druge žlice u ulje jednu po jednu. Nemojte prekrcati tavu kako se ulje ne bi ohladilo, a fritule upile previše masnoće. Fritule će se same okretati. Pržite ih dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju te potom izvadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.
  • 3. Vruće fritule uvaljajte u kristalni šećer.
  • Krema
  • 4. Izmiksajte mascarpone, 1 vanilin šećer i slatki prošek.
  • 5. Fritule i kremu servirati u zasebne zdjelice. U fritule zabiti nekoliko štapića za ražnjiće kako bi lakše umakali fritule u kremu.

Povezani recepti

Vidi sve