Frittata sa slaninom i sirom gruyère
Recept iz: Rachel Allen

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 40 g maslaca
- 350 g lišća špinata (bez stabljika) opranog i isjeckanog
- sol i svježe mljeven crni papar
- 1 žlica maslinova ulja
- 200 g ploški prošarane slanine bez kože isjeckanih na komadiće dužine 2 cm
- 8 jaja
- 175 ml vrhnja za kuhanje ili vrhnja za šlag
- 100 g sira Gruyère naribanog
- Potrebna je tava promjera 24 cm koja je prikladna za upotrebu u pećnici
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Stavite tavu na srednje jak plamen, dodajte 15 g maslaca i špinat. Začinite solju i paprom i pirjajte dok špinat ne uvene. Ocijedite špinat i ostavite ga sa strane.
- 3. Vratite tavu na plamen i dodajte maslinovo ulje. Kad ulje bude vruće, dodajte komadiće slanine i pržite ih 5-10 minuta ili dok lagano ne posmeđe. Rupičastom žlicom prebacite slaninu u špinat (sva masnoća treba ostati u tavi).
- 4. U velikoj zdjeli mutite jaja s vrhnjem i naribanim sirom. Dodajte špinat i slaninu te začinite solju i paprom po svom ukusu.
- 5. Vratite tavu na plamen i dodajte preostali maslac. Kad se maslac zapjeni, ulijte smjesu od jaja i sira te smanjite plamen. Pecite 3-4 minute ili dok frittata ne bude zlatna s donje strane. Zatim je prebacite u pećnicu i pecite 8-10 minuta ili dok ne bude zlatna na vrhu i tek stegnuta u sredini.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići