Frittata sa slaninom i sirom gruyère

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 40 g maslaca
  • 350 g lišća špinata (bez stabljika) opranog i isjeckanog
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 200 g ploški prošarane slanine bez kože isjeckanih na komadiće dužine 2 cm
  • 8 jaja
  • 175 ml vrhnja za kuhanje ili vrhnja za šlag
  • 100 g sira Gruyère naribanog
  • Potrebna je tava promjera 24 cm koja je prikladna za upotrebu u pećnici

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
  • 2. Stavite tavu na srednje jak plamen, dodajte 15 g maslaca i špinat. Začinite solju i paprom i pirjajte dok špinat ne uvene. Ocijedite špinat i ostavite ga sa strane.
  • 3. Vratite tavu na plamen i dodajte maslinovo ulje. Kad ulje bude vruće, dodajte komadiće slanine i pržite ih 5-10 minuta ili dok lagano ne posmeđe. Rupičastom žlicom prebacite slaninu u špinat (sva masnoća treba ostati u tavi).
  • 4. U velikoj zdjeli mutite jaja s vrhnjem i naribanim sirom. Dodajte špinat i slaninu te začinite solju i paprom po svom ukusu.
  • 5. Vratite tavu na plamen i dodajte preostali maslac. Kad se maslac zapjeni, ulijte smjesu od jaja i sira te smanjite plamen. Pecite 3-4 minute ili dok frittata ne bude zlatna s donje strane. Zatim je prebacite u pećnicu i pecite 8-10 minuta ili dok ne bude zlatna na vrhu i tek stegnuta u sredini.

Povezani recepti

Vidi sve