Francuski leptiri (PAPILLONS)

Francuski leptiri (PAPILLONS)

Opis

Priprema

Pospite 1/2 šalice šećera na radnu površinu. Stavite tijesto na površinu i pospite s 1/2 šalice šećera, pritisnute da se zalijepi. Izvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 40x30 cm debljine oko 0,3 cm.

Tijesto postavite tako da duga strana bude paralelna s radnom površinom. Duge strane tijesta preklopite prema sredini tako da se diraju, ali ne sijeku. Pospite s 2 žlice šećera. Preklopite tijesto napola po kratkoj stranici. Pospite s jednom žlicom šećera. Na kraju preklopite tijesto napola po dugoj stranici. Pospite s preostalom žlicom šećera. Čvrsto pritisnite tijesto rukama, zamotajte u plastičnu foliju i hladite najmanje 1 sat, najbolje preko noći.

Zagrijte pećnicu na 230°C. Lagano navlažite lim za pečenje vodom. Stavite još šećera u plitku zdjelu. Skratite krajeve ohlađenog tijesta, a zatim dijagonalno izrežite na kriške debljine 2 cm. Umočite izrezane stranice u šećer, a zatim ih stavite na pripremljen lim, s razmakom od oko 7 cm.

Pecite dok se šećer ne karamelizira i poprimi zlatnu boju, 10-12 minuta. Širokom špatulom pažljjivo okrenite svaki keks, a zatim ih vratite u pećnicu i nastavite peći dok ne postanu tamnosmeđi, oko 6 minuta. Kekse stavite na žičanu rešetku i pustite da se ohlade. Ponovite s ostalim kriškama. Ove kekse najbolje je pojesti isti dan kad se naprave, ali mogu se držati u hermetički zatvorenoj posudi odvojeni papirom za pečenje na sobnoj temperaturi 1 dan. 

Sastojci

Sastojci

  • 1 1/4 šalice šećera
  • dodatno za umakanje
  • 500 g lisnatog tijesta
  • najbolje s maslacem
  • otopljenog

Povezani recepti