Opis

  1. U srednje velikoj zdjeli, pomiješajte grožđe s 15 ml maslinovog ulja, ostavite sa strane.
  2. U zdjeli samostojećeg električnog miksera miksajte zajedno brašno, vodu, obje vrste grožđica i kvasac na srednjoj brzini, dok se sve ne sjedini. Pokrijte plastičnom folijom, ostavite da stoji na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, otprilike 2 sata.
  3. U zdjelu dodajte sol. Na mikser stavite nastavak za tijesto i miksajte još 5 minuta. Pojačajte brzinu na srednje jako i miksajte 30 sekundi. (Tijesto bi trebalo biti meko i ljepljivo.)
  4. Lopaticom tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu. Savijajte vanjske rubove tijesta prema sredini i nježno lupkajte. (Savijeni dijelovi bi se trebali lagano dodirivati.) Ponovite postupak s lijeve i desne strane, otresite višak brašna dok to radite. (Tijesto neće biti lako za rukovanje, ali pokušajte ne umijesiti previše brašna.) Tijesto nježno prebacite u veću zdjelu. Prekrijte plastičnom folijom, ostavite na toplom mjestu neka se volumen udvostruči, na otprilike sat vremena.
  5. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i ponovite postupak presavijanja. Prebacite tijesto u zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, na otprilike 1 sat.
  6. Kamen za pizzu stavite na dno plinske pećnice (izvadite rešetke) ili na najnižu rešetku električne pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i neka ostane upaljena barem 45 min. U slućaju da ne koristite kamen za pizzu, pećnicu zagrijte 15 minuta prije pečenja.
  7. Izlijte 100 ml ulja u 33x43 cm lim za pečenje, te premažite cijelu površinu. Tijesto stavite na lim za pečenje, da se donja strana umoči u ulje. U maslinovo ulje umočite prste kako biste spriječili ljepljenje i gurajte tijesto prema rubovima lima za pečenje. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite 45 minuta, uz povremeno guranje tijesta prema rubovima.
  8. Razbacajte grožđe po vrhu i pospite s krupnim šećerom i ružmarinom. Vrh bi trebao biti nauljen; po potrebi, pospite s još maslinovog ulja.
  9. Pecite na nižoj rešetki ili na ugrijanom kamenu za pizzu, okrenite na pola pečenja, sve dok dno ne postane zlatno smeđe, 30 do 40 minuta. Odmah izvadite focacciu iz kalupa na mrežu za hlađenje. Polijte s preostalim uljem iz kalupa; pospite s krupnom soli. Ostavite da se malo ohladi. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
  10.  

Sastojci

  • 400 g crnog grožđa bez sjemenki
  • 128 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno po potrebi
  • 600 g nebijeljenog brašna, dodatno za posipanje
  • 530 ml tople vode (oko 50 C stupnjeva)
  • 90 g tablespoons grožđica
  • 90 g zlatnih grožđica
  • 4 g suhog kvasca (vrećica od 7 g)
  • 8.5 g soli
  • 45 g sitnog šećera
  • 30 g svježeg ružmarina
  • Krupne morske soli za posipanje

Povezani recepti