Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 125 g kristalnog šećera
  • 75 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 40 g meda
  • 35 g glukoznog sirupa
  • 60 g neslanog maslaca
  • 150 g listića badema
  • 125 g kandiranih naranči, nasjeckanih
  • 25 g kandiranih trešanja, nasjeckanih
  • 300 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 300 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca

Priprema

  • 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
  • 2. U loncu na srednje jakoj vatri zagrijavajte šećer, vrhnje, med, glukozu i maslac. Miješajte ih dok ne sjedinite sastojke, a smjesa ne postane zlaćana.
  • 3. Lonac sklonite sa štednjaka, pa dodajte bademe, naranču i trešnje. Dobro ih sjedinite miješanjem.
  • 4. Grumene smjese žličicom premjestite na lim obložen papirom za pečenje.
  • 5. Florentinere pecite 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, dok ne porumene. Na polovici pečenja nježno utisnite sva izdignuta središta.
  • 6. Izvadite ih iz pećnice i još vruće florentinere obuhvatite okruglim izrezivačem ili čašom promjera 110 mm, pa ih kružnim pokretima oblikujte u jednolike krugove. Ostavite ih hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 7. Temperirajte tamnu čokoladu: isipajte je u lonac i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano je miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u loncu. Premjestite je u plastičnu posudu otpornu na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostalu polovicu čokolade.
  • 8. Stražnju stranu svakog florentinera namažite tankim slojem temperirane tamne čokolade.
  • 9. Kad se tamna čokolada stegne, po uputama iznad temperirajte mliječnu čokoladu.
  • 10. Preko tamne čokolade nanesite tanki sloj temperirane mliječne čokolade i nazubljenim je strugačem za tijesto valovito išarajte.
  • 11. Ostavite ih da se mliječna čokolada stegne na sobnoj temperaturi. Florentinere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Povezani recepti

Vidi sve