Florentineri
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 125 g kristalnog šećera
- 75 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 40 g meda
- 35 g glukoznog sirupa
- 60 g neslanog maslaca
- 150 g listića badema
- 125 g kandiranih naranči, nasjeckanih
- 25 g kandiranih trešanja, nasjeckanih
- 300 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 300 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
Priprema
- 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
- 2. U loncu na srednje jakoj vatri zagrijavajte šećer, vrhnje, med, glukozu i maslac. Miješajte ih dok ne sjedinite sastojke, a smjesa ne postane zlaćana.
- 3. Lonac sklonite sa štednjaka, pa dodajte bademe, naranču i trešnje. Dobro ih sjedinite miješanjem.
- 4. Grumene smjese žličicom premjestite na lim obložen papirom za pečenje.
- 5. Florentinere pecite 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, dok ne porumene. Na polovici pečenja nježno utisnite sva izdignuta središta.
- 6. Izvadite ih iz pećnice i još vruće florentinere obuhvatite okruglim izrezivačem ili čašom promjera 110 mm, pa ih kružnim pokretima oblikujte u jednolike krugove. Ostavite ih hladiti na sobnoj temperaturi.
- 7. Temperirajte tamnu čokoladu: isipajte je u lonac i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano je miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u loncu. Premjestite je u plastičnu posudu otpornu na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostalu polovicu čokolade.
- 8. Stražnju stranu svakog florentinera namažite tankim slojem temperirane tamne čokolade.
- 9. Kad se tamna čokolada stegne, po uputama iznad temperirajte mliječnu čokoladu.
- 10. Preko tamne čokolade nanesite tanki sloj temperirane mliječne čokolade i nazubljenim je strugačem za tijesto valovito išarajte.
- 11. Ostavite ih da se mliječna čokolada stegne na sobnoj temperaturi. Florentinere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Keksi mame Emmy
Recepti Curtis Stone
Mamine pogačice sa sočnim grožđicama i tučenim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi punjeni ganacheom
Recepti Silvia Colloca
Amaretti od kave, kakaa i lješnjaka
Recepti Lora i Stoyan
Keksići od oraha s kremom od kave
Recepti Mary Berry
Trovrsni keksi
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi od čokolade i cimeta
Recepti Justine Schofield
Hrskave čokoladne ploške na kat
Recepti Justine Schofield
Keksi s marmeladom - Linzeri
Recepti Martha Stewart
Prhki sendvič keksi od badema