Opis

Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C.

Namočite šljive u konjaku oko 20 minuta ili dok ne omekšaju.

U tavi za prženje na srednjoj vatri rastopite 40g maslaca, dodajte jabuke, sjemenke vanilije i polovicu šećera. Kuhajte 6-8 minuta povremeno miješajući dok jabuke ne omekšaju i postanu zlatne boje.  

Pojačajte vatru, a zatim ulijte konjak ili rakiju i flambirajte (sačuvajte šljive). Dodajte šljive, dobro protresite ili promiješajte te smanjite vatru na slabu i kuhajte još 5 minuta. Ostavite po strani da se ohladi na sobnu temperaturu.

Rastopite preostali maslac te kistom za premazivanje tijesta lagano namastite okrugli lim ili kalup za tortu promjera 24 cm.

Premažite 6 listova lisnatog tijesta (jedan po jedan) rastopljenim maslacem i svaki list posipajte žličicom šećera. Položite prvi list, namašćenom stranom prema dolje u lim i ostavite da višak visi prema van. Stavite drugi list poprečno i ponovite sa sljedeća tri lista tako da 6 listova prelazi jedan preko drugoga.

Dodajte ohlađene jabuke i šljive u lim. Presavijte tijesto preko smjese jabuka. Premažite maslacem. Premažite još 1-2 lista lisnatog tijesta i posipajte šećerom te poslažite lagano stisnuto po vrhu.

 

Pecite 25 do 30 minuta ili dok vrh tortice ne postane zlatno-smeđi. Izvadite iz pećnice i hladite prije prebacivanja na tanjur.

Sastojci

  • 10 otkoštenih suhih šljiva, prepolovljenih
  • 60 ml konjaka ili rakije
  • 100g maslaca
  • 4 jabuke Granny Smith oguljene, bez srčike i tanko narezane
  • 1 sjemenka vanilije, ostruganih sjemenki
  • 100g  rafiniranog šećera (plus dodatno za posipanje)
  • 6-8 komada lisnatog tijesta

Povezani recepti