Filet orade u teći sa zapečenom palentom i cherry rajčicama
Recept iz: David Skoko

Priprema:
Kako bi pripremili temeljac u vodu ćemo staviti na grubo nasječenu mrkvu, oguljeni korijen celera, stabljike celera, luk razrezan na 4 komada i pola stručka peršina. Posolimo i popaprimo te ostavimo da lagano kuha.
Za naš prilog napravit ćemo palentu. U malo vode dodamo soli. Prije nego voda zakuha dodajemo palentu i miješamo. Palentu kuhamo 5 do 6 minuta. Kad je gotova prelijemo ju u navlaženi kalup i stavimo da se malo ohladi.
Isfiletiramo ribu a glavu i kosti stavimo u temeljac.
U širokoj tavi zagrijemo malo maslinovog ulja i dodamo maslac. Posolimo ribu i stavimo u tavu na stranu od kože. Dodamo mladi luk, cherry rajčice, par grančica timijana i podlijemo s 0,5 dcl vina. Čim vino ishlapi podlijemo s malo temeljca, smanjimo vatru te kuhamo poklopljeno 5-7 min.
Ohlađenu i na fete narezanu palentu zapečemo na grill tavi.
U stolnom blenderu napravimo pire od korjenastog povrća iz temeljca uz dodatak maslaca i soli te kap maslinovog ulja.
Na tanjur izvadimo palentu i 1 žlicu pirea. Izvadimo filet orade, mladi luk, 2 pomidorina. Prelijemo žlicom umaka i dodamo par listića timijana.
Sastojci
- Namirnice
- 800 g svježe orade (2 kom)
- povrće za juhu: mrkva 100g
- korijen celera 100g
- korijen peršina 100g
- celer list stručak
- peršin list stručak
- crveni luk 1 glavice
- 200 g instant palente
- 200 g cherry rajčica
- 1 stručak mladog luka
- 60 g maslaca
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- sol i papar
- svježi timijan
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima