Filet orade u teći sa zapečenom palentom i cherry rajčicama

Priprema: 

Kako bi pripremili temeljac u vodu ćemo staviti na grubo nasječenu mrkvu, oguljeni korijen celera, stabljike celera, luk razrezan na 4 komada i pola stručka peršina. Posolimo i popaprimo te ostavimo da lagano kuha.

Za naš prilog napravit ćemo palentu. U malo vode dodamo soli. Prije nego voda zakuha dodajemo palentu i miješamo. Palentu kuhamo 5 do 6 minuta. Kad je gotova prelijemo ju u navlaženi kalup i stavimo da se malo ohladi.

Isfiletiramo ribu a glavu i kosti stavimo u temeljac.

U širokoj tavi zagrijemo malo maslinovog ulja i dodamo maslac. Posolimo ribu i stavimo u tavu na stranu od kože. Dodamo mladi luk, cherry rajčice, par grančica timijana i podlijemo s 0,5 dcl vina.  Čim vino ishlapi podlijemo s malo temeljca, smanjimo vatru te kuhamo poklopljeno 5-7 min.

Ohlađenu i na fete narezanu palentu zapečemo na grill tavi.

U stolnom blenderu napravimo pire od  korjenastog povrća iz temeljca uz dodatak maslaca i soli te kap maslinovog ulja.

Na tanjur izvadimo palentu i 1 žlicu pirea. Izvadimo filet orade, mladi luk, 2 pomidorina. Prelijemo žlicom umaka i dodamo par listića timijana.

 

Sastojci

  • Namirnice
  • 800 g svježe orade (2 kom)
  • povrće za juhu: mrkva 100g
  • korijen celera 100g
  • korijen peršina 100g
  • celer list stručak
  • peršin list stručak
  • crveni luk 1 glavice
  • 200 g instant palente
  • 200 g cherry rajčica
  • 1 stručak mladog luka
  • 60 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • sol i papar
  • svježi timijan

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve