'Farófias' s kremom od jaja i karamelom

Sastojci

  • 4 jaja
  • 700 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1 limun
  • 2-3 štapića cimeta
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 1 čaša hladnog mlijeka
  • krupna sol
  • Karamel:
  • 4 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica vode

Priprema

  • 1. Zagrijte mlijeko u posudi u koju ste dodali koru od jednog limuna i štapiće cimeta.
  • 2. Neka mlijeko zavri, a vi u međuvremenu odvojite žumanjke od bjelanjaka i pjenjačom umutite snijeg od bjelanjaka.
  • 3. Da bi snijeg bio čvršći, dodajte bjelanjcima prstohvat soli i nekoliko kapi limunova soka.
  • 4. Kad je snijeg već čvrst, dodajte mu i jednu žlicu šećera.
  • 5. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i neka lagano kuha na slaboj vatri.
  • 6. Počnite dodavati žlicom snijeg od bjelanjaka u vruće mlijeko. Farófias ili žličnjaci od snijega kuhaju se oko 4 minute u mlijeku koje lagano kipi na slaboj vatri.
  • 7. Nakon što žlicom dodate snijeg u mlijeko, kuhajte žličnjake oko 2 minute, okrenite ih na drugu stranu i kuhajte još 2 minute.
  • 8. Ponovite dok ne potrošite sav snijeg od bjelanjaka.
  • 9. Kuhane žličnjake od snijega vadite u dublji tanjur ili zdjelu i ostavite dok ne pripremite kremu od jaja.
  • 10. U posebnoj posudi umutite žumanjke s preostalim šećerom, škrobnim brašnom i čašom hladnog mlijeka.
  • 11. Dobro sve umutite i dodajte mlijeku u kojem ste kuhali žličnjake od snijega. Ne zaboravite izvaditi štapiće cimeta i koru od limuna. Miješajte neprekidno na tihoj vatri da se krema zgusne.
  • 12. Kad zakipi, maknite s vatre i prelijte kremu od žumanjaka preko žličnjaka od snijega, farófias.
  • 13. Desert je gotov, ali možemo ga učiniti i posebno lijepim ako ga ukrasimo nitima od karamela. Stavite u manji lonac četiri jušne žlice šećera i žlicu vode i pustite da zakuha.
  • 14. Kad smjesa potamni i karamelizira se, ugasite vatru i s pomoću vilice izvucite niti brzo miješajući karamel. Morate raditi jako brzo jer će se karamelizirani šećer brzo stvrdnuti, a s tvrdim karamelom teško je raditi.
  • 15. Ukrasite farófije nitima od karamela i držite desert u hladnjaku do posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve