'Farófias' s kremom od jaja i karamelom
Sastojci
- 4 jaja
- 700 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 limun
- 2-3 štapića cimeta
- 1 žličica škrobnog brašna
- 1 čaša hladnog mlijeka
- krupna sol
- Karamel:
- 4 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica vode
Priprema
- 1. Zagrijte mlijeko u posudi u koju ste dodali koru od jednog limuna i štapiće cimeta.
- 2. Neka mlijeko zavri, a vi u međuvremenu odvojite žumanjke od bjelanjaka i pjenjačom umutite snijeg od bjelanjaka.
- 3. Da bi snijeg bio čvršći, dodajte bjelanjcima prstohvat soli i nekoliko kapi limunova soka.
- 4. Kad je snijeg već čvrst, dodajte mu i jednu žlicu šećera.
- 5. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i neka lagano kuha na slaboj vatri.
- 6. Počnite dodavati žlicom snijeg od bjelanjaka u vruće mlijeko. Farófias ili žličnjaci od snijega kuhaju se oko 4 minute u mlijeku koje lagano kipi na slaboj vatri.
- 7. Nakon što žlicom dodate snijeg u mlijeko, kuhajte žličnjake oko 2 minute, okrenite ih na drugu stranu i kuhajte još 2 minute.
- 8. Ponovite dok ne potrošite sav snijeg od bjelanjaka.
- 9. Kuhane žličnjake od snijega vadite u dublji tanjur ili zdjelu i ostavite dok ne pripremite kremu od jaja.
- 10. U posebnoj posudi umutite žumanjke s preostalim šećerom, škrobnim brašnom i čašom hladnog mlijeka.
- 11. Dobro sve umutite i dodajte mlijeku u kojem ste kuhali žličnjake od snijega. Ne zaboravite izvaditi štapiće cimeta i koru od limuna. Miješajte neprekidno na tihoj vatri da se krema zgusne.
- 12. Kad zakipi, maknite s vatre i prelijte kremu od žumanjaka preko žličnjaka od snijega, farófias.
- 13. Desert je gotov, ali možemo ga učiniti i posebno lijepim ako ga ukrasimo nitima od karamela. Stavite u manji lonac četiri jušne žlice šećera i žlicu vode i pustite da zakuha.
- 14. Kad smjesa potamni i karamelizira se, ugasite vatru i s pomoću vilice izvucite niti brzo miješajući karamel. Morate raditi jako brzo jer će se karamelizirani šećer brzo stvrdnuti, a s tvrdim karamelom teško je raditi.
- 15. Ukrasite farófije nitima od karamela i držite desert u hladnjaku do posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća