'Farófias' s kremom od jaja i karamelom

'Farófias' s kremom od jaja i karamelom

Opis

Zagrijte mlijeko u posudi u koju ste dodali koru od jednog limuna i štapiće cimeta. Neka mlijeko zavri, a vi u međuvremenu odvojite žumanjke od bjelanjaka i pjenjačom umutite snijeg od bjelanjaka. Da bi snijeg bio čvršći, dodajte bjelanjcima prstohvat soli i nekoliko kapi limunova soka. Kad je snijeg već čvrst, dodajte mu i jednu žlicu šećera.

Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i neka lagano kuha na slaboj vatri. Počnite dodavati žlicom snijeg od bjelanjaka u vruće mlijeko. Farófias ili žličnjaci od snijega kuhaju se oko 4 minute u mlijeku koje lagano kipi na slaboj vatri. Nakon što žlicom dodate snijeg u mlijeko, kuhajte žličnjake oko 2 minute, okrenite ih na drugu stranu i kuhajte još 2 minute.

Ponovite dok ne potrošite sav snijeg od bjelanjaka. Kuhane žličnjake od snijega vadite u dublji tanjur ili zdjelu i ostavite dok ne pripremite kremu od jaja. U posebnoj posudi umutite žumanjke s preostalim šećerom, škrobnim brašnom i čašom hladnog mlijeka. Dobro sve umutite i dodajte mlijeku u kojem ste kuhali žličnjake od snijega. Ne zaboravite izvaditi štapiće cimeta i koru od limuna. Miješajte neprekidno na tihoj vatri da se krema zgusne. Kad zakipi, maknite s vatre i prelijte kremu od žumanjaka preko žličnjaka od snijega, farófias.

Desert je gotov, ali možemo ga učiniti i posebno lijepim ako ga ukrasimo nitima od karamela. Stavite u manji lonac četiri jušne žlice šećera i žlicu vode i pustite da zakuha. Kad smjesa potamni i karamelizira se, ugasite vatru i s pomoću vilice izvucite niti brzo miješajući karamel. Morate raditi jako brzo jer će se karamelizirani šećer brzo stvrdnuti, a s tvrdim karamelom teško je raditi. Ukrasite farófije nitima od karamela i držite desert u hladnjaku do posluživanja. Ovaj desert svakako poslužite hladan!

Sastojci

Sastojci

  • 4 jaja
  • 700 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1 limun
  • 2-3 štapića cimeta
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 1 čaša hladnog mlijeka
  • krupna sol

Karamel

  • 4 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica vode

Povezani recepti