Falafeli s pečenim povrćem

Falafeli s pečenim povrćem

Opis

Način pripreme:

1. Procijedite grah i slanutak i operite. Stavite ih u blender. Dodajte stabljiku korijandra, harisse umak, naribanu limunovu koru i brašno. Začinite solju, bijelim paprom i pimentom. Sameljite.

2. Mokrim rukama od smjese oblikujte 8 okruglica. Ispržite s obje strane u ugrijanoj tavi na malo maslinova ulja na srednjoj temperaturi.

3. Očistite paprike i luk. Nakidajte ih na krupno i ispecite u suhoj roštilj-tavi i pospite solju i bijelim paprom. Čim poprime karakteristične ureze s obje strane, gotovi su.

4. Za šalšu u blender stavite 3-4 manje zrele rajčice, listove korijandra, ljutu papriku, pasirani češnjak. Začinite solju, crnim paprom i limunovim sokom. Sameljite fino ili krupnije, prema želji.

5. Za čili-umak sameljite cottage sir ili  kajmak s čili-umakom i promiješajte dok ne postane homogeno.

6. Ugrijte tortilje ili arapske pite. Stavite ih na drvenu dasku zajedno s falafelima, pečenim povrćem, posudicom sa šalšom od rajčice i posudicom s čili-umakom. Po želji možete poslužiti turšiju od narezanog kiselog kupusa.

Sastojci

Za falafel

  • 400 g graha iz konzerve
  • 400 g slanutka
  • 1 limun
  • naribana kora
  • 1 žlica harisse umaka
  • 1 žlica pimento začina
  • 1 žlica brašna
  • 2 žlice maslinova ulja

Za povrće

  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 4 mlada luka
  • 8 punozrnatih tortilja

Za šalšu od rajčice

  • 2 zrele rajčice
  • 0.5 ljute paprike
  • 0.5 češnja češnjaka
  • 1 limeta
  • sok

Za čili umak

  • 250 g cottage sira
  • 1 žlica čili-umaka