Opis

Stavite slanutak, korijander, peršin, mladi luk, čili, češnjak, kumin, sjemenke korijandera, sodu bikarbonu, koricu limuna, sol i papar te maslinovo ulje u staklenku i ispasirajte štapnim mikserom.

Smljevenu smjesu stavite u zdjelu (u redu je ako ostanu neki veći komadići). Zagrabite šaku smjese i rukama oblikujte čvrsti kolačić. Pritisnite ga u sredini da napravite udubinu. Stavite komadić bocconcinija u udubinu I stisnite falafel smjesu oko sira da bude debela oko pola centimetra.  Zagladite falafel smjesu oko sira i pobrinite se da nema rupa.  

Nježno spustite falafel u prethodno zagrijano ulje na oko 170 stupnjeva celzijevih

Ponovite postupak s preostalom smjesom falafela i bocconcinija (ovaj recept je za otprilike tri punjena falafela).

Lagano pomičite falafele u ulju dok se kuhaju kako bi ravnomjerno poprimili koricu.

Nakon nekoliko minuta falafeli će dobiti zlatno-smeđu boju.  

Ocijedite falafele na kuhinjskom ubrusu i posolite.  

U zdjeli pomiješajte jogurt, ruj, čili, tahin i sol i papar prema ukusu.  

Za posluživanje, stavite veliku žlicu jogurtovog umaka u sredinu tanjura. U središtu umaka napravite udubinu u koju ćete smjestiti falafel. Začinite solju i pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem sa strane te ukrasite preostalim biljem.  

Sastojci

  • 300 g slanutka, namočenog preko noći
  • 55 g korijandera grubo nasjeckanog, ostavite po strani nekoliko listova za posluživanje
  • 55 g grubo nasjeckanog peršina, ostavite po strani nekoliko listova za posluživanje
  • 1 mladi luk, grubo nasjeckan
  • 1 crveni čili, nasjeckan, uklonjene sjemenke
  • 1 češanj češnjaka, tanko nasjeckan
  • 1 žličica mljevenog kumina  
  • 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Korica limuna
  • Sol
  • Papar
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 komada sira bocconcini
  • Biljno ulje, dovoljno da prekrije falafele u srednjem ili većem loncu
  • 230 ml nezaslađenog jogurta
  • pola žličice mljevenog ruja
  • pola žličice mljevenog čilija
  • 1 žlica tahina

Povezani recepti