Opis

Za ovaj recept, s pripremom krenite jedan dan unaprijed.

  1. Kako biste napravili falafele, u procesor za hranu stavite slanutak i miksajte dok se ne pretvori u komadiće. Dodajte preostale sastojke i miksajte dok se sve ne sjedini i smjesa postane jednolika. Začinite po ukusu i zatim oblikujte u male popečke, otprilike od 50g, dovoljno velike da stanu u pecivo. stavite u hladnjak na 30 minuta ili dok se ne ohlade (hladni felafeli će se držati bolje kada se peku).
  2. Za ukiseljeno povrće, stavite povrće i sjemenke korijandera u steriliziranu teglicu od jedne litre. Miksajte zajedno maslinovo ulje, ocat i med, te prelijte preko povrća kako biste sve prekrili. Ostavite u hladnjaku barem 30 minuta prije korištenja.
  3. U dubokoj tavi ili loncu zagrijte ulje od sjemenki pamuka na 180°C. Pržite felafele, u turama od par komada, 3–4 minute ili dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru i začinite sa soli.
  4. Izmiješajte majonezu i ukiseljeni limun. Ocijedite ukiseljeno povrće i pomiješajte s začinskim biljem. Peciva stavite na tavu da dobiju zlatnu boju, zatim ih stavite jedan do drugog na pladanj.
  5. Chutney namažite na dno peciva, na to stavite falafel i ukiseljeno povrće. Poklopac peciva namažite s majonezom i stavite na vrh. Poslužite odmah.

Sastojci

  • 100 g Kewpie majoneze
  • ½ ukiseljenog limuna, sitno nasjeckanog
  • 10 listova mente, rastrganih
  • 10 listova peršina, rastrganih
  • 10 listova korijandera, rastrganih
  • 12 mini burger peciva, prerezanih
  • 150 ml kupljenog chutney umaka od rajčice
  • Falafeli:
  • 300 g suhog slanutka, koji su se natapali preko noći u vodi, ocijeđenih
  • 17g listova korijandera s peteljkama
  • 80 ml limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckanih
  • 2 manja crvena čilija, prepolovljena, sjemenke uklonjene
  • 2 žlice sjemenki kima, tostiranih i mljevenih
  • 2 žlice mljevenog korijandera
  • sol i papar
  • Ulje sjemenki pamuka ili biljno ulje, za duboko prženje

Ukiseljeno povrće:

  • 6 rotkvica, tanko narezana na ribežu
  • 6 komada mlade repe, tanko narezane na ribežu
  • 6 mladih krastavaca, tanko udužno narezani na ribežu
  • 6 komada mlade cikle, tanko narezane na ribežu
  • 2 žličice sjemenki korijandera, tostiranih
  • 400 ml maslinovog ulja
  • 150 ml sherry octa
  • 2 žlice prirodnog meda

Povezani recepti