Eton Mess s meringom od mente i šumskim voćem
Recept iz: Rudolph van Veen
Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.
Sastojci
- 1 limun
- 100 g proteina (otprilike 3 do 4 jaja)
- 200 g šećera
- 100 g šećera u prahu
- ½ busena mente
- 300 ml vode
- 300 g šećera
- 125 g jagoda
- 75 g malina
- 1 grančica bobičastog voća
- 125 g jagoda
- 375 ml šlaga
- 40 g šećer
- 100 g kupina
- 3 grančice crvenog ribiza
- 100 g jagoda
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 90 ºC. Izrežite limun na pola, iscijedite malo soka u posudu za miješanje. Budite sigurni da posuda za miješanje nema masnoće tako što ćete trljati limunov sok preko posude komadom kuhinjskog papira. Istucite bjelanjke s pola šećera dok vrhunci ne postanu čvrsti. Lagano promiješajte. Preostali šećer sameljite s listićima mente u procesoru za hranu do lijepe zelene boje. Pomiješajte šećer od mente u pola pjene. Žlicom smjesu metvice stavite u dresir vrećicu, a preostalu pjenu od bjelanjka u drugu vrećicu za cijevi, obje s tankim nastavkom. Istisnite beze krugove na lim obložen papirom za pečenje. Sušite beze kore u pećnici otprilike 1½ - 2 sata.
- 2. Zakuhajte vodu sa šećerom u sirup i pustite da se ohladi. Uklonite krunice s jagoda. Izrežite pola količine jagoda na četvrtine i stavite ih u posudu. Ostatak jagoda dodajte zajedno s malinama i crvenim ribizlom u šećerni sirup i izgnječite ručnim mikserom dok ne postane glatka.
- 3. Istucite šlag sa šećerom dok ne postane čvrst. Polovicu meringa izlomite na komade iznad posude s jagodama. Dodajte šlag. Pomiješajte sve zajedno. U lijepu zdjelu ulijte malo umaka od jagoda. Slomite još nekoliko beze na komade iznad posude. Na vrh žlicom dodajte smjesu od jagodaste pjene. Prepolovite nekoliko beze koluta i rasporedite na vrh. Prelijte ga umakom od jagoda. Ukrasite grančicama crvenog ribiza, kupina i jagoda. Pospite šećerom u prahu. Ovu slasticu treba izmiješati neposredno prije posluživanja. Na ovaj način sprječavate da beze kore postanu mekane.
- 4. Savjet: U ovom receptu ne iskoristite umak od jagoda u potpunosti. Umak može biti nekoliko dana u hladnjaku. Umak upotrijebite za druge slastice ili pečene proizvode, poput Evine Pavlove (poveznica u receptu). Ovisno o tome koliko beze kora želite koristiti, možda ih i ostane. Možete ih držati u hermetički zatvorenoj posudi najmanje tjedan dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom