Eton Mess s meringom od mente i šumskim voćem

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

Sastojci

  • 1 limun
  • 100 g proteina (otprilike 3 do 4 jaja)
  • 200 g šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • ½ busena mente
  • 300 ml vode
  • 300 g šećera
  • 125 g jagoda
  • 75 g malina
  • 1 grančica bobičastog voća
  • 125 g jagoda
  • 375 ml šlaga
  • 40 g šećer
  • 100 g kupina
  • 3 grančice crvenog ribiza
  • 100 g jagoda

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 90 ºC. Izrežite limun na pola, iscijedite malo soka u posudu za miješanje. Budite sigurni da posuda za miješanje nema masnoće tako što ćete trljati limunov sok preko posude komadom kuhinjskog papira. Istucite bjelanjke s pola šećera dok vrhunci ne postanu čvrsti. Lagano promiješajte. Preostali šećer sameljite s listićima mente u procesoru za hranu do lijepe zelene boje. Pomiješajte šećer od mente u pola pjene. Žlicom smjesu metvice stavite u dresir vrećicu, a preostalu pjenu od bjelanjka u drugu vrećicu za cijevi, obje s tankim nastavkom. Istisnite beze krugove na lim obložen papirom za pečenje. Sušite beze kore u pećnici otprilike 1½ - 2 sata.
  • 2. Zakuhajte vodu sa šećerom u sirup i pustite da se ohladi. Uklonite krunice s jagoda. Izrežite pola količine jagoda na četvrtine i stavite ih u posudu. Ostatak jagoda dodajte zajedno s malinama i crvenim ribizlom u šećerni sirup i izgnječite ručnim mikserom dok ne postane glatka.
  • 3. Istucite šlag sa šećerom dok ne postane čvrst. Polovicu meringa izlomite na komade iznad posude s jagodama. Dodajte šlag. Pomiješajte sve zajedno. U lijepu zdjelu ulijte malo umaka od jagoda. Slomite još nekoliko beze na komade iznad posude. Na vrh žlicom dodajte smjesu od jagodaste pjene. Prepolovite nekoliko beze koluta i rasporedite na vrh. Prelijte ga umakom od jagoda. Ukrasite grančicama crvenog ribiza, kupina i jagoda. Pospite šećerom u prahu. Ovu slasticu treba izmiješati neposredno prije posluživanja. Na ovaj način sprječavate da beze kore postanu mekane.
  • 4. Savjet: U ovom receptu ne iskoristite umak od jagoda u potpunosti. Umak može biti nekoliko dana u hladnjaku. Umak upotrijebite za druge slastice ili pečene proizvode, poput Evine Pavlove (poveznica u receptu). Ovisno o tome koliko beze kora želite koristiti, možda ih i ostane. Možete ih držati u hermetički zatvorenoj posudi najmanje tjedan dana.

Povezani recepti

Vidi sve