Escabèche od cipla

Priprema:

1. Posložite filete na pladanj s mesnatom stranom gore, posolite i okrenite. Ostavite da se marinira 30 minuta.

2. U veliku tavu na suho popržite sjemenke anisa uz redovito miješanje da ne bi zagorjele. Kada namirišete da su se prepržile, maknite s vatre.

3. U tavu dodajte dvije velike žlice maslinova ulja i luk.

Dodajte listove lovora, klinčiće, timijan tako da ga povučete s grančice i papričice te pržite dok luk ne omekša. Ne smije potamnjeti. Budite strpljivi. Tek kada luk omekša, dodajte narezani češnjak te nastavite kuhati oko 4 minute.

4. Ulijte sok od 4 naranče i sok od 1 limuna te dodajte octe i šećer.

5. Fino naribajte đumbir te ga zgnječite prstima da biste iscijedili sok. Dodajte grožđice.

6. Reducirajte uz kratko vrenje dok tekućina ne postane nešto malo manje gušća od sirupa.

7. Maknite s vatre te umiješajte koricu od naranče i limuna. Dodajte preostalo maslinovo ulje te po želji začinite solju.

8. Isperite sol s ribljih fileta i dobro ih posušite kuhinjskim ručnikom.

Na koži ribljih fileta napravite 3 dijagonalna plitka reza.

9. Pospite tanjur brašnom i dobro začinite solju.

Uvaljajte u brašno stranu fileta s kožom i otresite višak. U tavi zagrijte malo maslinova ili suncokretova ulja. Riba mora cvrčati čim dotakne tavu.

10. Pržite dok strana ribe s kožom ne porumeni. Pripazite da vam ulje ili brašno ne zagore. Ribu opteretite tanjurićem kako bi riba dobila boju i postala hrskava.

11. Kada je filet pečen i hrskav, okrenite ga i nastavite pržiti ne dulje od dvije minute. Prebacite ribu u plitku zdjelu.

Stavite luk na tanjur te na njega posložite ribu s mesnatom stranom prema dolje.

12. Prekrijte preostalim lukom i sokom te stavite u hladnjak da se marinira najmanje sat vremena.

Pospite pinjolima i servirajte.

13. Smjesu od luka stavite između ribe i na vrh. Ostavite da odstoji poklopljeno.

14. Prije serviranja neka se riba zagrije na sobnu temperaturu. Zatim pospite pinjolima i listićima mladog bosiljka.

Sastojci

  • Sastojci2 velike žlice krupne morske soli 480 g fileta cipla 1 mala žlica sjemenki anisa 5 velikih žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja 2 crvena luka srednje veličine prepolovljena i sitno nasjeckana 5 listova lovora 5 klinčića nekoliko nježnih grančica svježeg timijana 2 velike blage sušene crvene čili papričice nasjeckane 3 češnja češnjaka vrlo tanko narezana 4 naranče sok i korica jedne naranče 1 limun sok i korica pola limuna 30 ml octa od crnog vina 1 velika žlica sherry octa 2 male žlice smeđeg šećera veliki komad đumbira fino nariban 75 g grožđica brašno za paniranje fileta maslinovo ulje sol 30 g pinjola tostiranih za serviranje listići mladog bosiljka za serviranje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve