Escabèche od cipla
Recept iz: Valentine Warner
Priprema:
1. Posložite filete na pladanj s mesnatom stranom gore, posolite i okrenite. Ostavite da se marinira 30 minuta.
2. U veliku tavu na suho popržite sjemenke anisa uz redovito miješanje da ne bi zagorjele. Kada namirišete da su se prepržile, maknite s vatre.
3. U tavu dodajte dvije velike žlice maslinova ulja i luk.
Dodajte listove lovora, klinčiće, timijan tako da ga povučete s grančice i papričice te pržite dok luk ne omekša. Ne smije potamnjeti. Budite strpljivi. Tek kada luk omekša, dodajte narezani češnjak te nastavite kuhati oko 4 minute.
4. Ulijte sok od 4 naranče i sok od 1 limuna te dodajte octe i šećer.
5. Fino naribajte đumbir te ga zgnječite prstima da biste iscijedili sok. Dodajte grožđice.
6. Reducirajte uz kratko vrenje dok tekućina ne postane nešto malo manje gušća od sirupa.
7. Maknite s vatre te umiješajte koricu od naranče i limuna. Dodajte preostalo maslinovo ulje te po želji začinite solju.
8. Isperite sol s ribljih fileta i dobro ih posušite kuhinjskim ručnikom.
Na koži ribljih fileta napravite 3 dijagonalna plitka reza.
9. Pospite tanjur brašnom i dobro začinite solju.
Uvaljajte u brašno stranu fileta s kožom i otresite višak. U tavi zagrijte malo maslinova ili suncokretova ulja. Riba mora cvrčati čim dotakne tavu.
10. Pržite dok strana ribe s kožom ne porumeni. Pripazite da vam ulje ili brašno ne zagore. Ribu opteretite tanjurićem kako bi riba dobila boju i postala hrskava.
11. Kada je filet pečen i hrskav, okrenite ga i nastavite pržiti ne dulje od dvije minute. Prebacite ribu u plitku zdjelu.
Stavite luk na tanjur te na njega posložite ribu s mesnatom stranom prema dolje.
12. Prekrijte preostalim lukom i sokom te stavite u hladnjak da se marinira najmanje sat vremena.
Pospite pinjolima i servirajte.
13. Smjesu od luka stavite između ribe i na vrh. Ostavite da odstoji poklopljeno.
14. Prije serviranja neka se riba zagrije na sobnu temperaturu. Zatim pospite pinjolima i listićima mladog bosiljka.Sastojci
- Sastojci2 velike žlice krupne morske soli 480 g fileta cipla 1 mala žlica sjemenki anisa 5 velikih žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja 2 crvena luka srednje veličine prepolovljena i sitno nasjeckana 5 listova lovora 5 klinčića nekoliko nježnih grančica svježeg timijana 2 velike blage sušene crvene čili papričice nasjeckane 3 češnja češnjaka vrlo tanko narezana 4 naranče sok i korica jedne naranče 1 limun sok i korica pola limuna 30 ml octa od crnog vina 1 velika žlica sherry octa 2 male žlice smeđeg šećera veliki komad đumbira fino nariban 75 g grožđica brašno za paniranje fileta maslinovo ulje sol 30 g pinjola tostiranih za serviranje listići mladog bosiljka za serviranje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom