Ekleška peciva
Recept iz: Martha Stewart
- Prhko tijesto: Pulsirajte brašno, šećer i sol u kuhinjskom robotu dok se sve ne poveže. Dodajte maslac; pulsirajte dok smjesa ne izgleda kao usitnjeni kukuruz. Dok robot radi, polako ulijte 60 ml ledene vode, sve dok se tijesto ne poveže. Kako biste ga provjerili, stisnite mali komad smjese među prstima; ako se mrvi, dodajte još 60 ml ledene vode, malo po malo. Nemojte pulsirati tijesto više od 30 sekundi. Podijelite tijesto na pola; oblikujte ih u diskove. Zamotajte svaki u prianjajuću foliju; ostavite u hladnjaku barem jedan sat ili do dva dana.
- U velikoj vatrostalnoj posudi pomiješajte sultane, grožđice, smokve i datulje. Dodajte kipuću vodu i ostavite dok ne omekšaju, oko 15 minuta. Ocijedite tekućinu. U zasebnoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, sol, koricu i sok naranče dok se sve ne poveže. Ubacite i pomiješajte omekšalo voće. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Obložite dvije posude za pečenje papirom za pečenje. Na blago pobrašnjenoj površini izvaljajte jedan disk tijesta na debljinu od tri milimetra. Izrežite krugove promjera 10 centimetara (trebali biste dobiti oko sedam njih); prebacite u posude. Ponovite s drugim diskom. U maloj posudi istucite jaje i jednu žlicu vode za premaz; ostavite sa strane.
- Na svaki krug stavite jednu žlicu punjenja, ostavljajući rub od 1,20 cm. Prekrijte rubove istučenim jajetom, a zatim presavijte da dobijete oblik polumjeseca te pritisnite da zatvorite rubove. Ponovite s preostalim tijestom i punjenjem. Stavite u hladnjak dok se sve ne ohladi, na oko 20 minuta.
- Tankim nožem zarežite tri dijagonalne crte preko svakog peciva. Premažite istučenim jajetom i pospite šećerom. Pecite, ali okrenite posudu za pečenje na pola pečenja, dok sve ne pozlati, od 30 do 35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Sastojci
- Prhko tijesto:
- 320 g glatkog brašna, dodatno za posipanje
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 230 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
- 60 do 120 ml ledene vode
- Punjenje:
- 30 g sultana, grubo narezanih
- 30 g grožđica, grubo narezanih
- 30 g sušenih smokvi, sitno narezanih
- 30 g datulja, otkoštenih i sitno narezanih
- 120 ml kipuće vode
- 100 g šećera
- 2 žlice glatkog brašna
- prstohvat soli
- naribana korica jedne naranče, plus sok ½ naranče
- 1 veliko jaje za premaz
- šećer za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom