Ekleri s glazurom od javorova sirupa i espressa
1.Za premaz od jaja pomiješajte u zdjelici jedno jaje i jednu žlicu vode. Ostavite sa strane.
2.Ugrijte pećnicu na 190 °C, a rešetke stavite u gornju i donju trećinu. Prekrijte dva velika lima papirom za pečenje. Ravnalom i olovkom označite crte dužine 9 cm, a između ostavite 4 cm razmaka. Okrenite papir tako da strana na kojoj ste crtali bude okrenuta prema dolje. Napunite vrećicu s nastavkom promjera 1,6 cm kuhanim tijestom. Istisnite smjesu po crtama nacrtanim na papiru za pečenje. Mokrim prstom zagladite površinu eklera kako bi ravnomjerno narasli. Svaki ekler premažite premazom od jaja.
3.Pecite eklere dok ne budu zlatnosmeđi, 25-30 minuta. Prebacite eklere s papirom za pečenje na rešetku kako bi se potpuno ohladili.
4.Kako biste napunili eklere, zabodite drveni ražnjić na oba kraja. (Možete rupu napraviti i malenim nastavkom vrećice za kremu, istim kakvim ćete poslije istiskivati kremu.)
5.Stavite slastičarsku kremu u vrećicu s nastavkom promjera 0,3 cm. Bilo bi najbolje da nastavak bude tanak i dugačak. Gurnite ga u dno svakoga eklera i napunite kremom. (Napomena: ako budete punili s obje strane, sigurno ćete dobiti dobro napunjen ekler.)
6.Umočite vrh svakog eklera u glazuru od javorovog sirupa i espressa i pustite višak da iscuri. Stavite ih na rešetku iznad lima za pečenje, tako da umočena strana bude okrenuta prema gore. Ostavite ih u hladnjaku u jednom sloju sve dok se glazura ne stegne, oko 10 minuta, te potom poslužite.


Slastičarska krema

1.Ostružite sjemenke iz mahune vanilije. U loncu debljeg dna pomiješajte mlijeko, mahunu vanilije i sjemenke vanilije te pola šalice šećera. Kuhajte dok se ne pojave mjehurići uz rub, ali maknite s plamena prije nego što prokuha.
2.Mutite žumanjke s preostalim šećerom dok se smjesa ne zgusne. Dodajte brašno i škrob te nastavite miješati dok se sve ne sjedini.
3.Umiješajte pola vrućeg mlijeka u smjesu žumanjaka. Zatim to ulijte u preostalo vruće mlijeko i brzo zakuhajte. Pritom jako brzo miješajte kako ne bi zagorjelo. Maknite s plamena i procijedite u zdjelu kako bi se ohladilo. Umiješajte maslac. Prekrijte prozirnom folijom po samoj površini kreme, kako biste spriječili nastanak kožice. Prebacite u hladnjak kako bi se potpuno ohladilo. Neposredno prije korištenja silikonskom kuhačom umiješajte lagano umućeno vrhnje za šlag.

Glazura od javorova sirupa i espressa

U zdjelici pomiješajte vrhnje, prah za espresso i javorov sirup. Dodajte šećer u prahu i mutite dok ne bude bez grudica. Razrijedite po potrebi s još vrhnja.

Sastojci

  • Za 36 eklera 1 veliko jaje kuhano tijesto (pate a choux) slastičarska krema glazura of javorova sirupa i espressa Slastičarska krema 2 šalice mlijeka 1 mahuna vanilije ½ šalice i 2 žlice šećera 6 žumanjaka 2 žlice brašna (najbolje je rižino brašno jer je najlakše) 2 žlice kukuruznog škroba 2 žličice nesoljenog maslaca 2 šalice vrhnja za šlag lagano umućenogGlazura od javorova sirupa i espressa 4 žlice slatkog vrhnja te dodatno po potrebi 4 žlice instantnog praha za espresso ¼ šalice čistog javorova sirupa 2 šalice šećera u prahu prosijanog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve